Начало По места За 50 000 лв. община Благоевград купува история

За 50 000 лв. община Благоевград купува история

Община Благоевград купува срещу 50 000 лв. уникален архив от хиляди документи, писма, книги и вестници, свързани с историята на Македоно-Одринското освободително движение. Днес на сесия на ОбС съветниците трябва да гласуват сумата. Кметът Атанас Камбитов е депозирал като извънредна точка в дневния ред искането, а това е първият случай в историята на Благоевград, когато с обществени средства се купува история.

До вчера името на човека, който продава архива, се пазеше в пълна секретност, вестник „Струма“ се добра до информация, според която той се казва Александър Пелтеков и е от София. Събирал е документите през целия си живот, а е на възраст около 80 г.

Има и официална експертиза за автентичността на документите, както и оценка от най-добрите специалисти в Държавния архив по македонската тематика – Цочо Билярски и Ива Борилкова. Цената на документите надвишава 330 000 лв., така че с 50 000 лв. община Благоевград практически придобива 2 коня на цената на кокошка, твърдят историци.

От ВМРО-БНД поясниха, че преди три години шефът на Държавния архив на Скопие Зоран Тодоровски е предлагал на Пелтеков 60 000 евро, но той отказал заради родолюбиви подбуди, заради желанието ценните документи да останат в България.

Става въпрос за хиляди документи, които повечето от историците у нас никога не са виждали, сред тях са писма на Гоце Делчев, мемоари на войводата Петър Ацев, кореспонденция между най-изявените фигури във ВМРО, уникални печатни издания и пр.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров също е виждал архива, дори според негови приближени се опитал преди време да накара бившия финансов министър Симеон Дянков да отдели пари за откупуването му от Държавния архив, но това така и не станало.

Ако ОбС – Благоевград вземе това решение, ще свърши едно наистина родолюбиво дело, с което следващите поколения ще се гордеят, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той също бил впечатлен от архива.

Аз също имам свой, събирам предимно литература по темата повече от 20 години, но такъв голям архив у частно лице по македонската тематика не знам да има някой друг, категоричен е Каракачанов.

Пелтеков е един от хората, които редовно са купували със свои средства бюстове на известните войводи от ВМРО от благоевградския скулптор Крум Дерменджиев. Седем от статуите, които притежава, щял да предаде на Държавния архив.

До последно вчера кметът на Благоевград Атанас Камбитов отказваше да потвърди дали наистина Пелтеков е човекът, от когото общината купува документите. Дал съм дума да не го обявявам преди сесията и ще си спазя обещанието, категоричен бе той.

Кметът обаче хвърли светлина за бъдещето на въпросния архив. Той ще стане основна част от музей на Македоно-Одринското революционно движение, който ще се помещава в бъдещата сграда на Експоцентъра на територията на бившите казарми в Благоевград. Докато това стане , ще е на разположение на Регионалния исторически музей в града, обясни Камбитов. Той обяви идеята за първи път преди дни, при откриването на паметника на Тодор Александров пред Съдебната палата.

Източник: вестник „Струма“

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Висока оценка за „Балканска стена 2020“

Тактическото учение се провежда на учебен полигон „Корен“ Висока оценка на подготовката и способностите на участниците в учение „Балканска...

Коментари