Начало Парламентарни избори - 2021 Мария Цветкова и кметът на Маломир в защита на здравето на хората...

Мария Цветкова и кметът на Маломир в защита на здравето на хората от селото

За да се запази здравето на хората от село Маломир – Цветкова и Налбантов подадоха сигнал

Народният представител от ВМРО Мария Цветкова и кметът на Маломир Тодор Налбантов подадоха сигнал до редица институции за извършването на торене на земеделски земи. Те са в непосредствена близост до вододайната зона на ямболското село. Земята е общинска собственост и се отдава от общ. Тунджа под наем на земеделски производители. Техните действия са за запазване здравето на хората от селото.

След сигнала им за торене до вододайната зона институциите се задействаха, ВИК – Ямбол не е изпълнило задълженията си

Представителите на ВМРО посочват в сигнала, че буквално до огражденията на кладенците за питейна вода се отглеждат пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. При обработването на земите и отглеждането на земеделските култури се извършват торене и пръскания в разрез със санитарните здравни изисквания. Това е единственият източник, откъдето селото черпи вода.

Сигналът е изпратен до директорите на РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив. Както и до Областна дирекция по безопасност на храните, РЗИ и ВиК – Ямбол. В него Цветкова и Налбантов изразяват безпокойството на жителите на село Маломир, които са се обърнали към тях за съдействие относно проблема.

Опасяваме се, че тези земеделски дейности могат да замърсяват водоизточника и да бъдат опасни за здравето на живущите в селото.

Обръщаме се към Вас с настояване да направите необходимите проби и измервания на място, да проучите проблема и да вземете спешни мерки за разрешаването му, тъй като касае пряко здравето на населението на село Маломир, пишат в сигнала ямболският народен представител и кметът.

Въпросът е многократно повдиган от Тодор Налбантов пред ръководните органи на община Тунджа. Но към момента не са предприети необходимите мерки за прекратяване на тези земеделски практики.

След намесата на депутата от ВМРО Мария Цветкова и подадения сигнал институциите се задействаха бързо.

Проверка на място извършиха служители на Басейнова дирекция, съвместно с представители на ВиК, Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда – Стара Загора и кмета Налбантов. Бе взета водна проба, на която ще бъде извършен пълен физико-химичен анализ.

Проверката установи, че тръбните кладенци, които водоснабдяват с. Маломир за питейно-битови цели, нямат учредени санитарно-охранителни зони. Това е ангажимент на ВиК – Ямбол, но дружеството не е изпълнило задълженията си.

РЗИ – Ямбол посочва в становището си, че поради липсата на санитарно-охранителни зони няма как да се съблюдава спазването на здравните изисквания на териториите, които към момента нямат санитарен статут.

Проверка по сигнала извършиха и експерти от Областна дирекция по безопасност на храните – Ямбол. Според техния отговор най-удачно е парцелите да бъдат преобразувани в пасища.

Мария Цветкова и кметът на село Маломир Тодор Налбантов ще продължат да изискват законът да бъде спазен, а здравето на населението защитено.

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари