Начало Парламентарни избори - 2021 Мария Цветкова и кметът на Маломир в защита на здравето на хората...

Мария Цветкова и кметът на Маломир в защита на здравето на хората от селото

За да се запази здравето на хората от село Маломир – Цветкова и Налбантов подадоха сигнал

Народният представител от ВМРО Мария Цветкова и кметът на Маломир Тодор Налбантов подадоха сигнал до редица институции за извършването на торене на земеделски земи. Те са в непосредствена близост до вододайната зона на ямболското село. Земята е общинска собственост и се отдава от общ. Тунджа под наем на земеделски производители. Техните действия са за запазване здравето на хората от селото.

След сигнала им за торене до вододайната зона институциите се задействаха, ВИК – Ямбол не е изпълнило задълженията си

Представителите на ВМРО посочват в сигнала, че буквално до огражденията на кладенците за питейна вода се отглеждат пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. При обработването на земите и отглеждането на земеделските култури се извършват торене и пръскания в разрез със санитарните здравни изисквания. Това е единственият източник, откъдето селото черпи вода.

Сигналът е изпратен до директорите на РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив. Както и до Областна дирекция по безопасност на храните, РЗИ и ВиК – Ямбол. В него Цветкова и Налбантов изразяват безпокойството на жителите на село Маломир, които са се обърнали към тях за съдействие относно проблема.

Опасяваме се, че тези земеделски дейности могат да замърсяват водоизточника и да бъдат опасни за здравето на живущите в селото.

Обръщаме се към Вас с настояване да направите необходимите проби и измервания на място, да проучите проблема и да вземете спешни мерки за разрешаването му, тъй като касае пряко здравето на населението на село Маломир, пишат в сигнала ямболският народен представител и кметът.

Въпросът е многократно повдиган от Тодор Налбантов пред ръководните органи на община Тунджа. Но към момента не са предприети необходимите мерки за прекратяване на тези земеделски практики.

След намесата на депутата от ВМРО Мария Цветкова и подадения сигнал институциите се задействаха бързо.

Проверка на място извършиха служители на Басейнова дирекция, съвместно с представители на ВиК, Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда – Стара Загора и кмета Налбантов. Бе взета водна проба, на която ще бъде извършен пълен физико-химичен анализ.

Проверката установи, че тръбните кладенци, които водоснабдяват с. Маломир за питейно-битови цели, нямат учредени санитарно-охранителни зони. Това е ангажимент на ВиК – Ямбол, но дружеството не е изпълнило задълженията си.

РЗИ – Ямбол посочва в становището си, че поради липсата на санитарно-охранителни зони няма как да се съблюдава спазването на здравните изисквания на териториите, които към момента нямат санитарен статут.

Проверка по сигнала извършиха и експерти от Областна дирекция по безопасност на храните – Ямбол. Според техния отговор най-удачно е парцелите да бъдат преобразувани в пасища.

Мария Цветкова и кметът на село Маломир Тодор Налбантов ще продължат да изискват законът да бъде спазен, а здравето на населението защитено.

Последни Новини

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

Коментари