Начало Зеленото е родолюбие „Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

„Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

Параклисът „Свети Илия“ и гробът на войводата трябва да бъдат включени в списъка с паметници на културата

Четири микробуса с отпадъци извозиха активисти на ВМРО от лобното място на Тодор Александров. Водени от заместник-председателя на партията и евродепутат Ангел Джамбазки и кметове от община Сандански, те почистиха местността над село Сугарево, Мелнишко, където се намира гроба на Александров и параклиса „Свети Илия“.

Акцията съчета две традиционни инициативи на ВМРО – „Зеленото е родолюбие“ за грижа на българската природа и „Чиста памет“, целяща опазване и предаване на родната история.

Почти една седмица провеждахме дейности по почистването и поддържането на параклиса и гробното място на Тодор Александров. Възстановихме и маркирахме наново три туристически пътеки. Едната е от село Рожен до параклиса „Свети Илия“, другата – от  Кърланово до параклиса. Последната пътека е от параклиса и гроба на воеводата до лобното му място, разказва Джамбазки.

Той добави, че активистите на ВМРО са успели да поставят нова ограда на параклиса и да изчистят тревите и сухите храсти в района.

Направи ми изключително неприятно впечатление, че след като миналия четвъртък буквално изчистихме и фасовете в околността на параклиса, тази седмица след събора на Илинден отново намерихме страшна мръсотия. Не мога да си обясня що за човек трябва да си да отидеш на параклис до гроб, да ядеш и пиеш и всичко след това да изхвърлиш до параклиса,  коментира още Джамбазки.

От партията ще потърсят възможност за поставяне на видеокамери, за да се види кои са хората, които посещават мястото и не събират боклуците след себе си.

Той съобщи, че заедно с депутата от Патриотичния фронт Атанас Стоянов ще поискат параклисът и гробът на Тодор Александров да бъдат включени в списъка с паметници на културата с регионално или национално значение. 

Тази година отбелязването на 92-ата годишнина от гибелта на Тодор Александров ще бъде на 28 август в 11.00 ч до гроба му над с. Сугарево. Джамбазки обяви, че е поканил и свои колеги от Европейския парламент да присъстват на мероприятието.

Последни Новини

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Александър Сиди: Изборите на 2 април са безсмислени

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО – пред Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.01.2023 г.     Предстоящите избори;...

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Коментари