Начало Зеленото е родолюбие „Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

„Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

Параклисът „Свети Илия“ и гробът на войводата трябва да бъдат включени в списъка с паметници на културата

Четири микробуса с отпадъци извозиха активисти на ВМРО от лобното място на Тодор Александров. Водени от заместник-председателя на партията и евродепутат Ангел Джамбазки и кметове от община Сандански, те почистиха местността над село Сугарево, Мелнишко, където се намира гроба на Александров и параклиса „Свети Илия“.

Акцията съчета две традиционни инициативи на ВМРО – „Зеленото е родолюбие“ за грижа на българската природа и „Чиста памет“, целяща опазване и предаване на родната история.

Почти една седмица провеждахме дейности по почистването и поддържането на параклиса и гробното място на Тодор Александров. Възстановихме и маркирахме наново три туристически пътеки. Едната е от село Рожен до параклиса „Свети Илия“, другата – от  Кърланово до параклиса. Последната пътека е от параклиса и гроба на воеводата до лобното му място, разказва Джамбазки.

Той добави, че активистите на ВМРО са успели да поставят нова ограда на параклиса и да изчистят тревите и сухите храсти в района.

Направи ми изключително неприятно впечатление, че след като миналия четвъртък буквално изчистихме и фасовете в околността на параклиса, тази седмица след събора на Илинден отново намерихме страшна мръсотия. Не мога да си обясня що за човек трябва да си да отидеш на параклис до гроб, да ядеш и пиеш и всичко след това да изхвърлиш до параклиса,  коментира още Джамбазки.

От партията ще потърсят възможност за поставяне на видеокамери, за да се види кои са хората, които посещават мястото и не събират боклуците след себе си.

Той съобщи, че заедно с депутата от Патриотичния фронт Атанас Стоянов ще поискат параклисът и гробът на Тодор Александров да бъдат включени в списъка с паметници на културата с регионално или национално значение. 

Тази година отбелязването на 92-ата годишнина от гибелта на Тодор Александров ще бъде на 28 август в 11.00 ч до гроба му над с. Сугарево. Джамбазки обяви, че е поканил и свои колеги от Европейския парламент да присъстват на мероприятието.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари