Начало Зеленото е родолюбие „Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

„Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

Параклисът „Свети Илия“ и гробът на войводата трябва да бъдат включени в списъка с паметници на културата

Четири микробуса с отпадъци извозиха активисти на ВМРО от лобното място на Тодор Александров. Водени от заместник-председателя на партията и евродепутат Ангел Джамбазки и кметове от община Сандански, те почистиха местността над село Сугарево, Мелнишко, където се намира гроба на Александров и параклиса „Свети Илия“.

Акцията съчета две традиционни инициативи на ВМРО – „Зеленото е родолюбие“ за грижа на българската природа и „Чиста памет“, целяща опазване и предаване на родната история.

Почти една седмица провеждахме дейности по почистването и поддържането на параклиса и гробното място на Тодор Александров. Възстановихме и маркирахме наново три туристически пътеки. Едната е от село Рожен до параклиса „Свети Илия“, другата – от  Кърланово до параклиса. Последната пътека е от параклиса и гроба на воеводата до лобното му място, разказва Джамбазки.

Той добави, че активистите на ВМРО са успели да поставят нова ограда на параклиса и да изчистят тревите и сухите храсти в района.

Направи ми изключително неприятно впечатление, че след като миналия четвъртък буквално изчистихме и фасовете в околността на параклиса, тази седмица след събора на Илинден отново намерихме страшна мръсотия. Не мога да си обясня що за човек трябва да си да отидеш на параклис до гроб, да ядеш и пиеш и всичко след това да изхвърлиш до параклиса,  коментира още Джамбазки.

От партията ще потърсят възможност за поставяне на видеокамери, за да се види кои са хората, които посещават мястото и не събират боклуците след себе си.

Той съобщи, че заедно с депутата от Патриотичния фронт Атанас Стоянов ще поискат параклисът и гробът на Тодор Александров да бъдат включени в списъка с паметници на културата с регионално или национално значение. 

Тази година отбелязването на 92-ата годишнина от гибелта на Тодор Александров ще бъде на 28 август в 11.00 ч до гроба му над с. Сугарево. Джамбазки обяви, че е поканил и свои колеги от Европейския парламент да присъстват на мероприятието.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари