Начало Зеленото е родолюбие „Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

„Зеленото е родолюбие“ и „Чиста памет“ за Тодор Александров

Параклисът „Свети Илия“ и гробът на войводата трябва да бъдат включени в списъка с паметници на културата

Четири микробуса с отпадъци извозиха активисти на ВМРО от лобното място на Тодор Александров. Водени от заместник-председателя на партията и евродепутат Ангел Джамбазки и кметове от община Сандански, те почистиха местността над село Сугарево, Мелнишко, където се намира гроба на Александров и параклиса „Свети Илия“.

Акцията съчета две традиционни инициативи на ВМРО – „Зеленото е родолюбие“ за грижа на българската природа и „Чиста памет“, целяща опазване и предаване на родната история.

Почти една седмица провеждахме дейности по почистването и поддържането на параклиса и гробното място на Тодор Александров. Възстановихме и маркирахме наново три туристически пътеки. Едната е от село Рожен до параклиса „Свети Илия“, другата – от  Кърланово до параклиса. Последната пътека е от параклиса и гроба на воеводата до лобното му място, разказва Джамбазки.

Той добави, че активистите на ВМРО са успели да поставят нова ограда на параклиса и да изчистят тревите и сухите храсти в района.

Направи ми изключително неприятно впечатление, че след като миналия четвъртък буквално изчистихме и фасовете в околността на параклиса, тази седмица след събора на Илинден отново намерихме страшна мръсотия. Не мога да си обясня що за човек трябва да си да отидеш на параклис до гроб, да ядеш и пиеш и всичко след това да изхвърлиш до параклиса,  коментира още Джамбазки.

От партията ще потърсят възможност за поставяне на видеокамери, за да се види кои са хората, които посещават мястото и не събират боклуците след себе си.

Той съобщи, че заедно с депутата от Патриотичния фронт Атанас Стоянов ще поискат параклисът и гробът на Тодор Александров да бъдат включени в списъка с паметници на културата с регионално или национално значение. 

Тази година отбелязването на 92-ата годишнина от гибелта на Тодор Александров ще бъде на 28 август в 11.00 ч до гроба му над с. Сугарево. Джамбазки обяви, че е поканил и свои колеги от Европейския парламент да присъстват на мероприятието.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари