Начало Турция разбулена „Знамето“ е турска претенция за българските землища

„Знамето“ е турска претенция за българските землища

Знамето, представено за „Знаме на българските турци“, е претенция на Турция за обединение на бившите османски територии, които включват България и българските землища в Македония, пише в коментара си историкът и председател на ВМРО в София Владимир Митов.

Пълен текст на коментара:

Наскоро в сайт, на който пише единствено и само на турски език, се появи знаме, което да бъде знаме на турците, живеещи в България. Странното е, защо до днес не чухме нито един турчин или мюсюлманин в България да има желание турците в България да имат такова знаме. Фактът, че знамето се продава, означава, че съседната Р Турция е започнала кампания към разпространението на въпросното знаме, което в горната си част е червено, по средата бяло и в долната част отново с червен цвят.

В сайта не пише къде е произведено въпросното знаме, което навежда на мисълта, че поръчвайки го в България, ще пристигне от Турция. Цената му е в турски лири, което е още едно доказателство за въпросното твърдение.

На пръв поглед знамето не представлява нищо застрашително, но според мен, като специалист по ислямски символи и бойни знамена на еничарите в Османската империя, в него е закодиран неоосманисткият проект на султаните и емирите от днешна Турция. Както всички знаем, знамето на турската република е червено с бял полумесец и звезда по средата. Знамето на турците в България обаче е червено с бяло по средата.

Бялото в случая е териториалната претенция на Турция към османското наследство на Балканите. Ахмед Давутоглу заявява в своята книга „Стратегическа дълбочина“, че най-верен партньор на Турция на Балканският полуостров е Албания и Босна, а към днешна дата и Косово.

Белият цвят в знамето на турците в България символизира разделените османски територии. Територии, които според неоосманистите в югоизточната ни съседка стигат до Босна и Албания. Между тях обаче все още стоят териториите на България и Македония.

Това е поредна нахална провокация на Р Турция не само към България, но и към българските землища.

Позицията на ВМРО е, че такова знаме не трябва да бъде приемано от държавата, като знаме на турците в България. То изразява претенциите на Турция към български и балкански територии. Затова службите за национална сигурност трябва незабавно да се заемат със случая.  Как така чужда държава определя какво ще бъде знамето на турците в България, без въобще да има желание от тяхна страна да имат такова?

Външно министерство да поиска отговор от турските власти, посланици и консули за този провокативен акт.

Целта на неоосманистка Турция е в един момент знамето да стане изцяло червено с бял полумесец и звезда. Да обединят бившите Османски територии, които включват България и българските землища в Македония. 

изображение: Османската империя и нейните съседи, 1850 г., източник списание „Военна история“.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари