Начало Блог Иван Николов: Статутът на общини на Цариброд и Босилеград е застрашен

Иван Николов: Статутът на общини на Цариброд и Босилеград е застрашен

Статутът на общини на Цариброд и Босилеград е застрашен. Тази констатация прави Иван Николов – председател на Българския културно-информационен център „Босилеград“. И в двете общини, предимно населени с българско население, броят на жителите е паднал под 10 хиляди, колкото са необходими според сръбския закон, за да има община. Николов се основава на предварителните данни от преброяването на населението в Република Сърбия.

Иван Николов
Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград

Тече необратим процес по обезлюдяване в районите с българско присъствие, алармира отдавна Иван Николов.

Ето целия му коментар:

Жителите на Босилеград и Цариброд за едно десетилетие са намалели с 3 941!

Според прелиминарните резултати от преброяването на населението в Сърбия през октомври 2022 г. населението на босилеградска община сега е 6 171 жители. В сравнение с преброяването от 2011 година, когато населението е било 8 129 жители, сега е намаляло с 1 958 жители.

В Цариброд са изброени 8 073 жители. 2011 година са били 10 056. Намалели са с 1 983 жители.

За някои, които живеят в Босилеград или Цариброд, дори и тия бройки са силно преувеличени. Съмнението е, че са броени и ония, които са родени в Босилеград, но живеят в България и Западна Европа.

Равносметката от последното преброяване – жителите на Босилеград и Цариброд за едно дестилетие са намалели с 3 941 жители.

Прелиминарните резултати за националния състав още не са публикувани.

Както и да е, според действащото сръбско законодателство на Босилеград и Цариброд вече е загрозен статута на общини и може да бъде признат само по изключение. Иначе общините трябва да имат поне 10 000 жители.

От публикуваните данни си личи, че в районите, където българското присъствие беше най-изразено, сега тече необратим процес на обезлюдяване.

Пак според прелиминарните резултати населението в Сърбия сега е 6 690 887 жители, което в сравнение с 2011 година е намаление от 495 975 жители или с 6,9 %. С изключение на Белград, където има увеличение от 1,6%, във всички други области населението е намалело с около 10%.

С други думи населението в Сърбия се топи със скорост от около 50 000 жители на година.

Дори и тия прелиминарни резултати сами по себе си показват, че всички твърдения на сръбските политици и държавници за Сърбия като „икономически тигър“ на Балканите са безпочвени. Жителите на Сърбия просто си търсят по-добри места за живот или броят на починалите е много по-голям от броя на новородените. Всичко останало е демагогия.

Последни Новини

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Коментари