Начало По места Иво Пазарджиев внесе сигнал до Русенската районна прокуратура срещу кмета на с....

Иво Пазарджиев внесе сигнал до Русенската районна прокуратура срещу кмета на с. Червена вода

Кандидатът за евродепутат от листата на ВМРО – Българско национално движение Иво Пазарджиев внесе сигнал до Русенската районна прокуратура и Районната избирателна комисия срещу кмета на село Червена вода Румен Русев.

От написаното в текста на документа, става ясно, че на 16 май патриотите от ВМРО – Българско национално движение следвало да проведат среща в сградата на Пенсионерския клуб съобразно предварителна уговорка. Ден преди срещата обаче те са известени от председателката на местния клуб, че такава е забранена от страна на кмета Румен Русев устно и без той да изложи някакви мотиви за това свое решение.

Пазарджиев счита, че в действащото законодателството не е предвидено такова правно основание, което да предоставя на кмет на кметство да забрани подобна проява, като подчертава, че няма законово задължение и за предварително уведомяване на представителите на местната власт за прояви, провеждащи се на закрито.

Кандидатите за членове на ЕП съобразно разпоредбите на чл.181, ал.1 от Изборния кодекс имат право на предизборна агитация в устна и писмена форма, като в член 3 на същия кодекс е записано, че предизборните събрания са публични, както и че същите се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Член 5 пък посочва, че събрания се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22 до 6 часа. Член 7 постановява, че събранието може да се проведе на открито или в закрито помещения, а член 8, ал. 1 казва, че за свикване на събрание на открито писмено се уведомява кметът на общината, каквото изискване няма за събрания и срещи на закрито.

Така в действащата нормативна уредба няма предвидена правна норма, която да дава право на кмет на кметство да забранява провеждане на предизборно събрание в помещение на пенсионерски клуб, за което да се налага той да бъде предварително уведомен.

Според кандидата за евродепутат от ВМРО – Българско национално движение Иво Пазарджиев, деянието на кмета на кметство Червена вода, избран от ГЕРБ, е злоупотреба със служебно положение, чрез което той възпрепятства правото на всеки един кандидат на предизборна агитация и така нарушава правото да бъде избран за член на Европейския парламент.

В сигнала е посочено, че това представлява нарушение освен на написаните вече разпоредби на Изборния кодекс, но и на чл.167, ал.1 и ал.5, чл.169б и чл.174а от Наказателния кодекс.

Районната прокуратура в Русе и Районната избирателна комисия следва да предизвикат проверка по сигнала в съвсем кратки срокове, за да установят дали има извършено нарушение на действащото законодателство.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари