Начало Блог Изповед на млад французин, вербуван за джихад

Изповед на млад французин, вербуван за джихад

Все повече младежи приемат исляма и много скоро стават по-големи екстремисти от самите мюсюлмани. Така започва материал на БТВ, посветен на темата за европейските граждани, влезли в редиците на „Ислямска държава“.

Тома е млад мъж от Нормандия, откъдето е и първият разпознат главорез от видеото с обезглавяването на американския хуманитарен работник Питър Касиг и още 18 сирийски войници. Но двамата не се познават.

Тома, който днес носи и арабското име Касим, разказва как са преминали годините след училище – правил е дребни, а после и по-едри кражби, с откраднатите пари лесно си е поръчвал проститутки. Стигнал до алкохола, продавал и наркотици.

Объркан от живота си, започнал да се пита – къде е доброто, къде е смисълът на съществуването? Запознал се с исляма, но не му се занимавало да чете книги, а започнал да търси информация в интернет. И само след два месеца попада в капана на ислямистите.

Тома споделя пред френската телевизия BFM как успява да се спаси от пипалата им за разлика от стотици свои сънародници. Франция е държавата в Европа с най-голяма мюсюлманска общност, но повече от фрапиращо е, че голяма част от биещите се в Сирия и Ирак джихадисти не са от такива семейства.

И двамата разпознати французи от видеоматериала с обезглавяването на американския хуманитарен работник Питър Касиг и още 18 сирийски войници са от християнски фамилии. Или поне от семейства на атеисти.

Максим Ошар е на 22 години, от красиво и спокойно градче на север в Нормандия. Изумените му съседи предполагат, че такова добро и мило момче сигурно са го дрогирали, за да извърши всичко това.

А вторият разпознат е Микаел Дос Сантос, също на 22 години, чието семейство живее в Шампини сюр Марн – малко градче на петдесетина километра от Париж, в департамента, където се намира и Дисниленд.

Фамилията му подсказва, че или цялото семейство, или поне бащата е португалски имигрант, пристигнал като хиляди свои сънародници да търси работа във Франция след приема на родината му в ЕС.

Общото между двамата е, че лека-полека са влезли в полезрението на разузнавателните служби. Ошар, който вече е Абу Абдала ал-Фаранзи, и Дос Сантош, приел името Абу Отман, са били следени за създаването на ислямистки клетки в родните им градове и са организирали заминаването на джихадисти-доброволци за Сирия.

Мащабно изследване на профила на млади ислямисти и на кандидати да заминат да се бият в редиците на „Ислямска държава“ сочи, че за разлика от предишни години това вече не са маргинализирани и социално слаби младежи.

Много често кандидат-джихадистите са от заможни семейства, които в повечето случаи са французи атеисти. Приемат мюсюлманската вяра в ученическите си години – може би объркани от живота или в търсене на себе си. Също като Тома и те се запалват по исляма от Интернет.

А по данни на полицията една четвърт от джихадистите в редовете на „Ислямска държава“ са много далеч от вярата на пророка Мохамед.

В Нормандия няма големи мюсюлмански общности, но вярващите от града на Тома успяват да му обяснят какви са същинските ценности на исляма.

Благодарение на техните съвети и на прочетените книги младежът има шанса да прозре, че „свещеният джихад” и обезглавяването на инакомислещи няма нищо общо с религията на мюсюлманите.

Но Тома е един от малкото, които успяват да се спасят от пипалата на ислямистите. По данни на Европол в Леванта – земите на Източното Средиземноморие, под черните знамена на „Ислямска държава“ се сражават между 2 и 3 хиляди младежи с европейски паспорти.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от Република Северна Македония без последствия

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на...

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

Сиди: Зелената политика на ЕС е огромно лицемерие

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

Никола Чакалов: Ще се боря повече мои връстници да участват в реалната политика, т.е. в реалното построяване на собствения им живот

Най-младият общински съветник Никола Чакалов. Става такъв едва на 18 години като ученик в Търговската гимназия в Стара Загора. Сега е студент...

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта Идеята е въвеждането на лична...

Според Сабанов президентът е сменил датата на изборите на инат

ВМРО е твърдо против да се гласува дистанционно и по пощата Президентът Радев промени датата на изборите на инат,...

Михов пита МРРБ за скандалната продажба на имота на старата болница в Свищов

Скандалната продажба на имот на старата болница в Свищов стана повод депутатът от Велико Търново доц. д-р Милен Михов да отправи питане...

Коментари