Начало Блог Красимир Каракачанов: В РС Македония има много хора, които наричат себе си...

Красимир Каракачанов: В РС Македония има много хора, които наричат себе си българи

Имаме морален и исторически ангажимент към тези хора в РСМ, които наричат себе си българи

В Северна Македония има много хора, които наричат себе си българи, имаме поне морален и исторически ангажимент към тях.

Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Панорама“ по БНТ.

В последните 30 години аз съм известен с няколко неща. Първо – никога не съм си сменял партийната принадлежност, идеология, сексуалната ориентация и футболният отбор, на който съм фен. Второ – това, което говоря като вицепремиер, съм го говорил и като студент, както и като млад депутат. Темата „Македония“ е стратегическа за България, защото, както казваше бившият президент Стоянов: „Това е най-романтичната част в българската история“. А аз бих добавил и най-трагичната, заяви Каракачанов.

Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в Република Северна Македония и никакви избори не са причината. Помните, че Договорът за приятелство и добросъседство беше подписан август месец 2017 г. Става въпрос за принцип и ако някои хора се опитват да обяснят, че Каракачанов е лошият в България и той стопира политиците в Скопие да влязат с лачените обувки в Европейския съюз – вижте социологията. 84% от българите са против това да се правят компромиси с българската идентичност, с българската история, с българското национално достойнство, изтъкна вицепремиерът.

Реалистичният изход е следният и той е в спазването на договора, който е подписан на 1 август 2017 г. Мога да Ви го кажа и като доктор по международно право – договорите, които са субект на международното право, се подписват, за да се изпълняват.

За съжаление в Република Северна Македония смятаха, че ние подписваме един договор. Но те могат да не го изпълняват и след като ние не възразихме за членството в НАТО, с очакването, че все пак договорът е скоро подписан и в най-скоро време те ще променят своята политика спрямо България.

А, и да не пропускаме, ние говорим за българи в Република Северна Македония. Защо забравяме, че там има хора, които и до ден днешен се заявяват като българи. Въпреки всички превратности на времето, въпреки терора, който беше наложен след 1944 г., в Титова Югославия, Титова Македония, хиляди хора бяха избити, други бяха пращани по лагерите, други бяха изселвани, уволнявани и т. н.. Все още има много хора, които наричат себе си българи. Ние нямаме ли ангажимента, поне моралния и историческия към тези хора, запита той.

Министър Каракачанов коментира, че договорът трябва да се изпълнява и от двете страни. А България го изпълнява. Той посочи още, че правителството на Зоран Заев е може би най-кооперативното в последните 30 години и в най-голяма степен търси някакъв компромис. По думите му политиците в Скопие приемат направения към тях компромис като слабост и незаинтересованост.

В края на краищата България трябва да има своето достойнство и тя трябва да обясни, че не е нормално една съседна държава, с населението, на която говорим един език, имаме обща история и като седнем на преговори говорим без преводач. Тази държава да продължава през образователната си система, през медиите, през културните си институции, филми, документалистика и т. н. да насажда омраза към българите, към България и към всичко българско.

Това нещо няма как да продължава. И ние какво искаме? Ние не искаме, както те твърдят, да се откажат от своята идентичност. Не, ние искаме нещо много просто.

Да бъдат така добри да създават своята идентичност оттогава, откогато са възникнали условия за това, след като тази държава се е появила на политическата карта във времето на комунистическа Югославия. Преди това да ми кажеш ти, че твоята идентичност датира от времето на цар Самуил или на Климент Охридски и че Климент Охридски бил написал македонската азбука… Или че цар Самуил, забележете, бил не само македонски цар, но воювал срещу Българите и завладял цяла Северна България… Българите са татари, окупатори, убийци… Кому е необходимо това в Европейския съюз, питам аз. На нас, българите, не ни е необходимо, каза Красимир Каракачанов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доходи, семейство, сигурност. ВМРО ще продължи да отстоява нормалността и в 45-ото Народно събрание

За нас номер 1 винаги е била и ще бъде България! С тези послания лидерът на Организацията Красимир Каракачанов...

Владимир Кисьов в Карлово: Българинът има голяма нужда от самочувствие, за да бъде по-силен

Водачът на листата на ВМРО в Пловдив област инж. Владимир Кисьов, който е от гражданската квота, се срещна с активисти на воеводите...

В Пловдив откриха предизборната кампания: Искаме бъдеще без гей бракове

С молебен в църквата „Света Троица“ в район „Южен“ ВМРО - Пловдив откри предизборната си кампания, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Във Варна предизборната кампания стартира с водосвет за здраве, успех и благоденствие

ВМРО – Българско национално движение - Варна, стартира днес официално предизборната си кампания с водосвет за здраве, успешни начинания и благоденствие, съобщава...

Александър Сабанов представи листата за Хасково

ВМРО - БНД има като основен приоритет в следващите четири години средната заплата да се повиши до 2 500 лева, а минималната...

Красимир Каракачанов: Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен

Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен. Предложил съм стартираната процедура да  бъде прекратена...

ВМРО открива официално кампанията си на 6 март с ансамбъл „Българе“ и тенора Веселин Вачев

За начало на изборната битка войводите са избрали емблематичната Западна порта на стара Сердика. Уважаеми колеги,

Коментари