Начало Блог „Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов

„Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов

Трета година община Силистра не прави нищо, за да има Силистра своя „Индустриален парк“, инициатива, която бе започната от народния представител Александър Сабанов.

Той е човекът, поставил я на дневен ред на специализиран икономически форум, на който извоюва Силистра да е приоритетен район за програми и проекти към Министерство на икономиката.

В тази среща участваха още експерти от Национална компания „Индустриални зони“, Агенция за инвестиции и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. В проявата се включи и Меджиде Ахмедова – зам.-изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Сред участниците бяха и кметове на населени места, общински съветници, експерти от местната и държавната администрации, индустриалци, предприемачи, представители на местния бизнес.

Предложението на Александър Сабанов бе подкрепено и лично от сегашния министър на икономиката Лъчезар Борисов, тогава зам.-министър.

Три пъти от трибуната на Народното събрание Сабанов задава въпроса:

Докъде е стигнала реализацията на проекта? И отговорът е неизменно един и същ – „Чака се община Силистра да поеме инициативата“.

Първо трябва да се учреди общинско дружество, едва тогава държавата чрез Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД ще може да участва в увеличение на капитала и в създаване на съвместна фирма за изграждане и развитие на индустриалната зона.

От министерството отбелязват, че не могат да инициират създаване на общинско дружества за съвместна дейност с държавата.

Т.е., половината работа е свършена.

Министерство на икономиката подкрепя създаването на „Индустриален парк“ в Силистра и е готово за съдействие, но някой от управляващите община Силистра не счита за необходимо да си мръдне пръста и да се задейства.

Защо е важно за Силистра?

Всеки, които е избрал България за развитие на свой проект, очаква индустриална зона с изградена вече съпътстваща инфраструктура, и когато дойде, да може да монтира машините, и да започне производство.

Подобно вложение е повече от наложително за Силистра, защото много предприятия в годините са затворени, безработицата е голяма и градът обезлюдява – хората търсят спасение от немотията в други градове на страната и в чужбина.

А всъщност Силистра е отлична локация с възможности за инвеститорски интерес – с речен, железопътен и сухопътен транспорт.

Има фериботна връзка със съседния румънски град Кълъраш. Силистра се споменава и в плановете за изграждане на трети мост над река Дунав.

Речното пристанище на Силистра създава възможности за връзка със страните от Европа, а то може да обслужва и речно-морски кораби. Силистра е най-близката географска точка на България до Украйна, Молдова и Русия, и това предполага успех при стартиране на нова РО-РО дестинация Силистра-Рени за транспортиране на камиони и леки автомобили между съседните страни (основно Турция, Гърция и Македония) към бившите страни от СССР.

Градът е най-близката българска точка по река Дунав до Констанца – най-големият мултимодален хъб на Черно море. Град Силистра е на 120 километра от Букурещ и на 150 километра от Варна, което прави мястото му удобно. Пристанище Варна дава коридор към Средиземно море и Атлантически океан.

Министерство на икономиката вече води преговори с местните власти в редица населени места за изграждане на подобни индустриални зони – във Велико Търново, Сливен, Перник, Кърджали, Шумен и Казанлък, като проектите са на различен етап на развитие.

Това е и избраната от правителството политика за привличане на инвеститори през тази и следващите години.

Пита се в задачата, кога ще се наканим ние да се включим във всичко това?!?

Или пък не ни изнася друг да е автор на идеята?

Удобно „забравяме“, че това е народният представител Александър Сабанов, алармираха представители на бизнеса.

А на други участници в политическата игра напомняме, че е добре първо да довършат проекта си с „Каолин“ за разкриване на стотици работни места, експлоатиран предизборно, и печелил вече два управленски мандата – без реализация!

Като имат желание – нека съдействат, но не и да си присвояват чужди инициативи.

Източник: „Портал Силистра

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари