https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
„Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов -
Начало Блог „Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов

„Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов

Трета година община Силистра не прави нищо, за да има Силистра своя „Индустриален парк“, инициатива, която бе започната от народния представител Александър Сабанов.

Той е човекът, поставил я на дневен ред на специализиран икономически форум, на който извоюва Силистра да е приоритетен район за програми и проекти към Министерство на икономиката.

В тази среща участваха още експерти от Национална компания „Индустриални зони“, Агенция за инвестиции и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. В проявата се включи и Меджиде Ахмедова – зам.-изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Сред участниците бяха и кметове на населени места, общински съветници, експерти от местната и държавната администрации, индустриалци, предприемачи, представители на местния бизнес.

Предложението на Александър Сабанов бе подкрепено и лично от сегашния министър на икономиката Лъчезар Борисов, тогава зам.-министър.

Три пъти от трибуната на Народното събрание Сабанов задава въпроса:

Докъде е стигнала реализацията на проекта? И отговорът е неизменно един и същ – „Чака се община Силистра да поеме инициативата“.

Първо трябва да се учреди общинско дружество, едва тогава държавата чрез Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД ще може да участва в увеличение на капитала и в създаване на съвместна фирма за изграждане и развитие на индустриалната зона.

От министерството отбелязват, че не могат да инициират създаване на общинско дружества за съвместна дейност с държавата.

Т.е., половината работа е свършена.

Министерство на икономиката подкрепя създаването на „Индустриален парк“ в Силистра и е готово за съдействие, но някой от управляващите община Силистра не счита за необходимо да си мръдне пръста и да се задейства.

Защо е важно за Силистра?

Всеки, които е избрал България за развитие на свой проект, очаква индустриална зона с изградена вече съпътстваща инфраструктура, и когато дойде, да може да монтира машините, и да започне производство.

Подобно вложение е повече от наложително за Силистра, защото много предприятия в годините са затворени, безработицата е голяма и градът обезлюдява – хората търсят спасение от немотията в други градове на страната и в чужбина.

А всъщност Силистра е отлична локация с възможности за инвеститорски интерес – с речен, железопътен и сухопътен транспорт.

Има фериботна връзка със съседния румънски град Кълъраш. Силистра се споменава и в плановете за изграждане на трети мост над река Дунав.

Речното пристанище на Силистра създава възможности за връзка със страните от Европа, а то може да обслужва и речно-морски кораби. Силистра е най-близката географска точка на България до Украйна, Молдова и Русия, и това предполага успех при стартиране на нова РО-РО дестинация Силистра-Рени за транспортиране на камиони и леки автомобили между съседните страни (основно Турция, Гърция и Македония) към бившите страни от СССР.

Градът е най-близката българска точка по река Дунав до Констанца – най-големият мултимодален хъб на Черно море. Град Силистра е на 120 километра от Букурещ и на 150 километра от Варна, което прави мястото му удобно. Пристанище Варна дава коридор към Средиземно море и Атлантически океан.

Министерство на икономиката вече води преговори с местните власти в редица населени места за изграждане на подобни индустриални зони – във Велико Търново, Сливен, Перник, Кърджали, Шумен и Казанлък, като проектите са на различен етап на развитие.

Това е и избраната от правителството политика за привличане на инвеститори през тази и следващите години.

Пита се в задачата, кога ще се наканим ние да се включим във всичко това?!?

Или пък не ни изнася друг да е автор на идеята?

Удобно „забравяме“, че това е народният представител Александър Сабанов, алармираха представители на бизнеса.

А на други участници в политическата игра напомняме, че е добре първо да довършат проекта си с „Каолин“ за разкриване на стотици работни места, експлоатиран предизборно, и печелил вече два управленски мандата – без реализация!

Като имат желание – нека съдействат, но не и да си присвояват чужди инициативи.

Източник: „Портал Силистра

Последни Новини

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Във Враца отбелязаха годишнината от Ньойския договор с паметна вечер

Въпреки изключително тежките зимни условия, за пореден път ВМРО - Враца отбеляза годишнината от позорния Ньойски договор. Тази година...

104 години по-късно: Български марш огласи София с „Долу Ньой“

На 27 ноември 2023 г. се навършват 104 години от подписването на Ньойския договор, който откъсва от Родината изконни български територии. Ньойският...

ВМРО – София в сряда решава за поканата за разговори от ПП-ДБ

Вие и кметът Терзиев дължите отговори, напомня съветникът Карлос Контрера Областният комитет на ВМРО в София в сряда ще...

Коментари