Начало Блог Искрен Веселинов: Ако предадат интереса ни в Македония, „Кирчовците“ и „Асенчовците“ ще...

Искрен Веселинов: Ако предадат интереса ни в Македония, „Кирчовците“ и „Асенчовците“ ще бъдат изхвърлени на боклука на историята!

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ във „Фейсбук“ и „Ютюб“ и по Радио К2 на 93,9 MHz на 2-ри април 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Кога ще се върне активно ВМРО в политиката?

„Най-важният въпрос е кога ще се върнете активно в политиката ВМРО, ще развеете ли отново воеводските знамена?“, попита Беновска. Веселинов отговори, че ВМРО не са излезли от активната политика, просто в момента не са в парламента. Иначе всяка организация вероятно има нужда от преосмисляне и реорганизация, в противен случай започва да прави нещата еднакво. ВМРО се възползва от този шанс и възстановяването на боеспособността върви добре.

Адекватни на отговорностите ли са сегашните управляващи?

„Доколко управляващите са адекватни на това, че са на власт?“, попита Беновска. Искрен Веселинов отговори, че според него сегашните управляващи са доста неадекватни и не осъзнават отговорността, която носят. Той продължи: „Ние имаме едни хора, които се включиха на шега в политиката и управляват като на шега. Особено притеснително е липсата на историческо мислене съзнание за националния интерес и отговорност. Това притеснява ВМРО, защото за първи път имаме политици, които не са били дълго време част от българското общество и разсъждават с категории, които не са присъщи на българското общество, а с някакъв вид корпоративно мислене. Това са причините за всички тези, извинете, че така ще се изразя – глупости и нелепости, които се случват!“.

Подписването на меморандум в областта на енергетиката с Gemcorp Capital Management Ltd и IP3 Corporation.

„Въпросът на седмицата, който разглеждаме в коментара и който ще се развихри следващата седмица с пристигането на Урсула фон дер Лайен е – с каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. – Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation – Майкъл Хюит? Следите ли темата?“, попита Беновска. Искрен Веселинов отговори, че следи и си спомня за американските инвестиции в Маришкия басейн, който в крайна сметка са били изплатени от джоба на българския потребител. Той продължи, че по принцип  инвестициите в енергетиката са хубаво нещо, трябва да ги има, въпросът е дали българският потребител ще бъде натоварен да гарантира рентабилността на новите мощности. „Без да ангажираш бюджета ти можеш толкова дълбоко да бръкнеш в джоба на обикновения българин, та десетилетия напред да бъде емблема за непрозрачност и натоварваща държавата ни сделка!“, добави той.

„Позволете за няколко минути да Ви „рифрешна“, казано на „харвардски“ език, няколко факта, за да разберем не само дали управляващите заслужават похвала, но дали заслужава и съмнение тази сделка!“, продължи Беновска и пусна запис от интервю на министър-председателя Кирил Петков за БТВ, излъчено на 1.04.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

На 1.4.22-ра, точно 15 м след Асен Василев, Кирил Петков заяви по повод това, че Gemcorp и американският фонд IP3 подписаха меморандум с България за готовност за инвестиции за 1 милиард лева в българската енергетика. „В историята на Gemgroup има руско влияние и капитали“, обаче, показва разследване на сайта Bird.

Кирил Петков: Този факт ще ни накара, сега, да направим една много внимателна проверка, защото нашата проверка беше на база сегашното им състояние. Но, това, че са имали, ще направим една много внимателна проверка. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат пълен доклад. Както знаете, по никакъв начин, руски капитали в този момент, особено, ако не са с чист произход, по никакъв начин не биха влезли в българската икономика. В този момент те ни увериха, че нямат руски капитали. Но, ние, ще бъдем абсолютно сигурни, след като завърши проверката на ДАНС.

Асен Василев сподели, че първата среща с IP3 е била, когато те са били в САЩ – на тяхното посещение там. Но! Американското посолство, просто, ясно каза, че те не застават зад тази инвестиция. Нито са „за“, нито са против! Просто се оттеглят от тази дискусия. Мисля, че оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата. И аз съм го разпоредил, за да сме сигурни, че тези капитали са чисти, които влизат. И, ако не са, или има, дори, малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск по тази линия.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

След интервюто на Кирил Петков, Беновска пусна и запис от интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „На фокус“ по Нова от 27.03.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Асен Василев: Gemcorp дойдоха при нас с колеги от американското посолство, от Департамента на САЩ. Честно казано, не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов, като министър на енергетиката, си е свършил домашното и не вярвам да има такива зависимости.

Както всяка голяма корпорация. Ако дойде италианска корпорация, идва с търговски аташета от италианското посолство. Ако е немска – с представители на немското посолство. Gemcorp дойдоха с представители на американското и на английското посолство.

Най-малкото съответните държави под една или друга форма казват, че това е корпорация, с която те работят и гарантират за нея.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска представи и прессъобщение от МФ, изпратено до медиите на 01.04.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

„По повод медийни публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation  и Gemcotp Holding LtD, внасяме следните уточнения:

Инвестиционен интерес от страна на американската компания  IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 г. в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон.  На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес,  както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В последствие на 11.03.2022 г. в България пристигна съоснователят и директор на  IP3, адмирал Майкъл Хюит.  Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation  и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.

Поздрави,

Пресцентър на МФ

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска представи и съдържанието на меморандума:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Инвестицията 1 млрд. долара обхваща осигуряване на алтернативни газови доставки, проекти за нисковъглеродни технологии, проучвания за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица изток“, плюс темата за бъдещето на ядрената ни енергетика.

Това, поне, гласеше правителственото прессъобщение за меморандума. Но и хибридният комплекс, и проектите за зелени технологии са сърцевината на българския План за възстановяване, който ЕК ще финансира с милиарди.

А информацията на сайта ІР3 Соrроrаtіоn не обяснява какво точно прави компанията. Няма посочени конкретни проекти. Пише, че корпорацията „адаптира доказани подходи за финансиране на обществени поръчки за мащабна, дългосрочна инфраструктура“. Че основателите ѝ се ангажират „да подобрят перспективите за ядрената енергия, за да осигуряват надеждно и безопасно чиста, достъпна електроенергия и топлина, където и да е необходимо“. И че свързаната компания със специална цел Allied Nuclear „предлага инструменти, които инвеститорите могат да използват, за да ускорят енергийния преход.“

Меморандумът не създава задължения за страните. Но пък дава възможност на подписалите го компании да „привличат“ капитали, като изтъкват, че имат пълната подкрепа на българското правителство.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Последва и изявление от посолството на САЩ в България:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

„Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp, пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение.“

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

След като проследиха развитието по темата за меморандума Беновска продължи: „Е, г-н Веселинов, опитахме се да Ви брифираме по фактите, това застрашава ли националната сигурност и ВМРО ще вземете ли отношение по темата?“. Искрен Веселинов отговори, че според него фокусирането върху това дали има руско участие е нелепо, защото например и „Лукойл“ е руска компания, но не вижда от това да произтичан някаква заплаха за националната сигурност. Той продължи: „Аз с изумление следя изявите на министър-председателя в сферата на енергетиката! Вчера за високата цена на тока той обвини Путин. Каза, че Путин е планирал още от лятото какво ще се случва. Вдигна цената на газ и оттам и на електрическата енергия. Да, но ЕС се самоуби с тази електрическа енергия! Той стана зависим от руската газ, защото реши да закрива въглищни централи и атомни мощности. И ние от години предупреждаваме, че всичко, което се синтезира в „зелената сделка“ ще доведе до това, което се случва в момента. И то се случи! Така че г-н Петков, освен бизнес история, трябва да прочете и малко българска история, за да схване смисъла на процесите! Иначе се изявява като един импровизатор от най-ниско ниво. Не може за всичко да се повтаря, че е виновна Русия! Неговата задача като министър-председател е да защитава националния интерес и от Русия, и от САЩ, и от Турция, от всеки, който би могъл да бъде заплаха за националния интерес. А конкретно за тази инвестиция – трябва да се разбере за какво отива тя и дали ще се бърка в джоба на българския инвеститор!“.

Позицията на правителството за Северна Македония

Веселинов заяви, че стилът на Петков е подобен и във външната политика. ВМРО има голямо притеснение за преговорите със Северна Македония и поредните „бодряшки“ изявления как са се размразили отношенията. В същото време излизат данните от преброяването в Северна Македония и там броят на българите е символичен. Причината за това е, че хората ги е страх да се обявяват за българи. От 120 000 с български паспорти едва малко над 3 000 са се престрашили да да се заявят като българи, защото знаят, че може да има негативни последици. Веселинов заяви: „И на този фон ни се казва, че всичко е наред! Турция отказва да признае преброяването, защото е намалял броя на етническите турци. Ние сме заредени с оптимизъм и сме готови да премахнем всякакви бариери пред влизането на македонизма в ЕС!“.

Беновска попита: „Но няма ли манипулация в това преброяване, освен личния страх на българите в Македония да се заявят като такива?“. Събеседникът ѝ отговори, че манипулация има, а всяко преброяване в Северна Македония е било манипулация и пазарлък между големите политически сили какви да са процентните съотношения между етническите групи. В този пазарлък България не е участвала и не е дала рамо на българите да се преброят. Хърватия например е организирала кампания с билбордове за хърватите в Северна Македония. В България единствено от ВМРО са направили нещо по въпроса и то главно с кампания в социалните мрежи, защото нямат достъп до лостовете, които държавата има.

„Вчера излезе съобщение на мултидисциплинарната съвместна комисия по исторически и културни въпроси между Република България и Република Северна Македония, в което се казва, че е имало заседание, то е протекло при позитивен диалог и обмен на мнения по интерпретация на миналото от 11 и 12 век. До края на годината се планира да се проведат общо 4 срещи на комисията. Следващата ще се състои в София. Не е ли твърде протоколно и отвлечено това заседание?“, попита Беновска. Искрен Веселинов отговори, че преди 2 години са били постигнати формулировки за цар Самуил и за Св. Климент Охридски. Те са удовлетворявали и двете страни и е трябвало да залегнат в учебниците по история. След това обаче просто са били блокирани и не са били изпълнени. Той продължи: „Най-вероятно вчерашният обяд ще бъде стоплен и ще бъде поднесен отново. Ще кажат – ето, ние се разбрахме за цар Самуил и Св. Климент Охридски и това ще бъде „великият“ пробив на Кирил Петков в преговорите с Македония! Това обаче по никакъв начин не променя наличието на език на омразата, страха на българите от репресии и положението на сънародниците ни там! Ако всяка македонска власт идва с едни и същи номера и обещания, слага на масата за преговори едни и същи теми, след това си ги прибира обратно, след като сме направили съответния компромис. Някак си няма смисъл от това! Трябва да се четат протоколите, защото още преди няколко години се подписаха протоколи и за коридор номер 8, и за полетите между София и Скопие, въобще за всичко, което сегашното правителство отвори като тема. Това вече е обещавано и неизпълнено от Скопие и сега ни се представя като нещо ново, което ще отвори вратите! Ние чакаме дела от македонците, а не поредни обещания!“.

„Кирил Петков породи съмнението, че по някакъв начин ще даде заден дори на решението на Народното събрание по отношение на присъединяването на Северна Македония към ЕС, с тази среща, която направи в понеделник на държавите членки на НАТО в Югоизточна Европа. Той съобщи малко завоалирано, че много скоро ще се реши въпроса с влизането на Северна Македония. Проследихте ли внимателно темата? Аз мисля, че вашият лидер Каракачанов реагира на това, като заяви, че управляващите се готвят да направят национално предателство с Македония!“, попита Беновска. Искрен Веселинов отговори, че ВМРО също има информация, че се подготвя накова национално предателство и отстъпление от позициите за Македония. Това вероятно ще се случи в края на май или началото на юни, но в рамките на френското председателство се твърди, че Петков е поел ангажимент пред външи сили, че ще оттегли нашите претенции към Северна Македония и България ще остане без какъвто и да е лост да принуди Македония да се промени. Веселинов обясни: „Нека да бъдем честни, ние не искаме Македония да остане извън ЕС! Напротив, ние сме най-заинтересовани тя да е вътре. Но като приятелска и братска държава, като хора, които осъзнават общото си минало и виждат общото си бъдеще! А не да бъде в ЕС като последния остров на тази сталинова теория на Сталин за нациите, върху която се основава македонизма и която е преработена от Тито на антибългарска основа! Да преодолеят омразата нашите братя край Вардар и желанието да я мултиплицират и мисля, че нашият общ път е предрешен!“.

„Вашият лидер казва на Петков, че това не е бизнес!“, припомни Беновска. Веселинов отговори, че репликата е по повод на това, че сегашните управляващи възприемат всяка политика като вид сделка. В случая обаче не става въпрос за бизнес, а на отстояване на национален интерес. И то национален интерес, отстояван от поколения българи. Това е висша степен на национална отговорност. На ПП им липсва съзнание за историчност и отговорност към нацията.

Необходимостта от българска национална доктрина

„Ние направихме призив към някои от факторите в управлението да се създаде национална доктрина на България.“, продължи Беновска и попита „Няма да Ви изненадам, че не само ваши симпатизанти, но и много българи очакват да се опитате да възродите патриотизма, който губим всеки ден, да възродите националните ценности! ВМРО какво правите?“. Искрен Веселинов отговори: „ВМРО е флагманът на просветения български патриотизъм! Ние сме хората, които сме си поставили нелеката задача да пренесем този флаг в 21 век. Може би е имало неуспехи, но ние никога не сме се отклонявали от тези цели и ценности, които още нашите възрожденци са задали! Така че въпросът за преформулирането е може би въпрос за разбираемост, а не за същностна промяна! За нас това, което възрожденците начертаха като идеал за свободна и обединена България остава и като действащ национален идеал на България! Въпросът за националната доктрина е начина, по който се реализира този национален идеал и мисля, че тук трябва да има много широк разговор, консенсус и разбиране от всички политически сили! Националната доктрина трябва да бъде гарантирана като изпълнение десетилетия напред. Това за съжаление е малко над нивото на политическото представителство в парламента. Може би трябва още един еволюционен цикъл, за да се стигне до това ниво на мислене и осъзнаване на нацията като общност, на държавата като средство за просперитет на нацията. И тогава можем да формулираме общи тези и общи политики за реализиране на национална доктрина!“. Той добави, че българска национална доктрина вече е разписана от български учени и депозирана в Народното събрание от ВМРО. Тя може да бъде дискутирана, но едва ли може да бъде радикално променена. Трябва да се осигури единството на българските политици зад нея.

„Пристига председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по покана на Кирил Петков. Тази визита е посветена основно на верификацията, както се казва на модерен език, на Плана за възстановяване и устойчивост. Смятате ли ВМРО да се обърнете към нея или да направите някакво мероприятие, с което да поставите искания към Европа?“, попита Беновска. Веселинов отговори: „Аз не мисля, че конкретно ВМРО трябва да се обърне към председателя на ЕК. Но съм в течение на множество инициативи от български учени, български интелектуалци, които са в посока защита на македонската кауза. И мисля, че много от тях ще използват случая, за да заявят българската позиция по преговорите със Северна Македония. Ще използват случая, за да припомнят на правителството неговия дълг към нацията и към решенията на Народното събрание, на КСНС, тоест всички тези репери за национално съгласие, които не трябва да бъдат предавани, ако не искат „Кирчовците“ и „Асенчовците“ да бъдат изхвърлени на боклука на историята!“. Така завърши разговорът между Искрен Веселинов и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във „Фейсбук“ и „Ютюб“ и по Радио К2 на 93,9 MHz на 2-ри април 2022 г.     

Видео >>>

Последни Новини

Красимир Каракачанов за сглобката, националните интереси, приоритетните проекти за Плевен и важността да се гласува

С лидера на ВМРО и водач на листата на партията в 15 МИР Плевен – Красимир Каракачанов от информиционния сайта „Плевен за...

Контрера: Трябва да се създаде европейска агенция за антитероризъм със седалище в София

Настояваме и за единни здравни стандарти за ЕС и да се подкрепят българските земеделците Това каза в студиото на...

Български знамена на пазарджиклии раздадоха Юлиан Ангелов и Георги Коприщенов от ВМРО

В Пазарджик по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на...

Карлос Контрера: Суверенитетът на България може да бъде върнат само по един единствен начин и това е национално отговорно управление

Суверенитетът на България може да бъде върнат само по един единствен начин и това е национално отговорно управление - функция на широко...

Юлиан Ангелов: ВМРО никога не е преставала да подкрепя сънародниците ни зад граница

ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ са партиите, които извършиха национално предателство спрямо българщината в Македония като подкрепиха т.нар. „френско предложение“, заяви Юлиан Ангелов в...

Каракачанов: Честит 24 май на всички българи от Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид

Празнуваме Деня на българската азбука! Всички българи от Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид имат основанието да се...

Благодарение на нашата битка за българщината в 44-тото НС си върнахме най-българския празник!

Днес е 24 май! Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir