Начало Блог Искрен Веселинов: Благодарение на нас битката с битовата престъпност стана приоритет на...

Искрен Веселинов: Благодарение на нас битката с битовата престъпност стана приоритет на това управление

Трябва да се сложи край на социалния паразитизъм, заявява в интервю за „Труд“ Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“

Знаели ли са коалиционните партньори на ГЕРБ за поредното удължаване на извънредната ситуация, какво мислят Патриотите за спазването на мерките и растящия брой на заразени с коронавирус? На тези и други въпроси, свързани с пандемията, отговаря съпредседателят на патриотичната парламентарна група Искрен Веселинов. Останалите въпроси, на които отговаря той, са свързани с трусовете в голямата коалиция и неизпълнените ангажименти.

– Г-н Веселинов, знаехте ли, че правителството ще удължи извънредната санитарна обстановка?

– В парламентарната група не бяхме уведомени, но вероятно нашите министри са получили съответните материали за заседанието на МС. Вярвам, че в някакъв коалиционен формат този проблем е бил коментиран.

– Смятате ли, че има основание за това?

– Всяко удължаване на ограниченията би трябвало да се преценява доста критично. Очевидно не може да се разчита на дисциплината и съвестта на хората за носенето на маски и спазването на дистанция. Но би трябвало да се направи анализ дали неносенето на маски и неспазването на предпазните мерки са в основата на повишената заболеваемост. Защото, както виждаме, бумът на заболели е свързан с мюсюлманския празник, с евангелистка сбирка, с един фелдшер, който се оказа разпространител на заразата… Според мен не е налице дифузно разпространение на болестта, а имаме отделни клъстери.

– Пропуснахте и сбирките на две партии – ГЕРБ и БСП. Не е ли странно, че тези две партии постъпиха като религиозните общности, за които говорите?

– Странно ми се струва. Ако говорим за ВМРО, ние не сме провеждали нито един голям форум откакто се появиха мерките. Дори приемните на народните представители спряхме. След 15 юни направихме няколко, но сега отново ги спираме. Нормално е да има дисциплина и да даваме пример на гражданите.

– След коалиционния съвет миналата седмица успяхте ли да закърпите за пореден път отношенията с ГЕРБ?

– Така поставен въпросът излиза, че сме в някаква мелодрама, в която се любим и мразим. Истината е, че ние от ВМРО винаги сме държали коалиционните отношения да са продуктивни – това, за което сме се разбрали – да става, това, което сме договорили в програмата – да се изпълнява. Всъщност поредната криза в отношенията не е поради приумици. Преди 4 месеца на коалиционен съвет с участието на премиера предупредихме, че има поредица от теми, които са оставени на заден план. Насочени бяхме към Томислав Дончев, седнахме с него и обсъдихме нашите 12 предложения. Стиснахме си ръцете, казахме, че работим по тях. Вкарахме темата за доброволните отряди в Народното събрание, проведохме поредица от срещи, с колегите от ГЕРБ уточнихме текстовете, които са много променени в сравнение с това, което ние искахме в началото на дебатите. Казахме, дайте да дадем шанс на тези отряди и да покажем на полицията, че няма нищо лошо в това да ги има. Полицията по принцип е против доброволните отряди. Приемат създаването им като упрек, че не си вършат добре работата. Стиснахме си пак ръцете, внесохме текста, той мина на комисия и след това отпадна заради един инспириран скандал от ДПС. Не вярвам, че е редно да се допуска подобно нещо. Питам се и как е възможно да се случва в едни нормални коалиционни отношения.

– От тези 12 точки, за които си стиснахте ръцете колко се случиха?

– Работи се по част от тях. Не мога да кажа, че са неглижирани напълно. За нас всички тези теми са важни и искаме да ги видим изпълнени.

– Докъде в крайна сметка стигнахте с темата за доброволните отряди?

– Имахме среща с МВР. Дали сме им текстове, които предлагаме, нямаме обратно становище. Ще разговаряме с колегите от ГЕРБ, които са в комисията по вътрешен ред и сигурност, за да чуем тяхното становище.

– Вие попитахте ли ГЕРБ защо след като не искат доброволни отряди не изпълняват предизборното си обещание във всяко село да има полицай?

– Този разговор сме го водили, разбира се. Но и не бива да си затваряме очите, че това управление, благодарение на нашите настоявания, сложи като приоритет борбата с битовата престъпност и попълни щата на полицията. Близо 2000 човека бяха назначени допълнително и със сигурност полицейското присъствие е увеличено в сравнение с началото на мандата. Факт е обаче, че е необходимо във всяко проблемно село да има полицейско присъствие. Трябва да има някой, към когото местното население да знае, че може да се обърне за помощ. Самият криминален контингент също би имал едно наум, че не може да върши каквото си иска безпрепятствено. Всичко това можеше да се постигне и чрез доброволните отряди, чието създаване приехме да е по инициатива на полицията – тя да каже: Тук имаме проблем и имаме нужда от хора да ни помагат. Затова за нас е много важно да ги има тези отряди, като една сериозна мярка срещу криминалния контингент. Самият криминален контингент, мародерстващите цигански банди да знаят, че има кой пряко да ги наблюдава и да бъде във връзка с полицията.

– Другата тема, по която имате разминавания с ГЕРБ, са социалните закони. Защо твърдите, че там всичко плаче за основен ремонт?

– Това е факт. През 2013 г. бях направил сметка една „самотна“ майка от колко цицки на социалното подпомагане може да бозае. И се оказаха 11 вида помощи, които могат да бъдат взети съвсем независимо една от друга. Някои са за подпомагане на домакинството, други са за индивидуални подпомагания, били на майката, било на децата. И се оказа, че въпросната майка може да формира доход в рамките на две минимални работни заплати, без никакви усилия.

– Към днешна дата това продължава ли да е възможно?

– Някои от помощите успяхме да ги редуцираме, да ги обвържем с полагането на труд или образование. Благодарение на системните ни усилия в този мандат отчасти успяхме да премахнем социалния паразитизъм като начин на живот. За съжаление, липсата на единна информационна система не позволява да имаме поглед по колко начина един и същи човек сумарно е подпомаган за една година примерно. Може да се окаже, че някои хора прекрасно си живеят с различните видове социални подпомагания и нямат причина да работят. А това е проблем. Има и още един аспект на нашето желание да се кодифицира законодателството и това е свързано с протестите срещу закона за социалните услуги, който за нас е проблемен като тълкуване в определени аспекти. Ние сме твърдо за неговата отмяна, но не бихме подходили хазартно, както настояват определени кръгове.

– Имате ли представа откъде ще се вземат 36 млрд. лв. за лични асистенти по закона, писан от Мая Манолова?

– Липсата на координация на политики е друг сериозен проблем. Ние вместо да направим един социален закон, направихме два. Един за личните асистенти и друг за социалните услуги. Ние винаги сме настоявали за системен подход, за да е ясна целта на социалното подпомагане. Смятаме, че подпомагането не може и не трябва да обезпечава някого доживотно, защото целта му е да помогне на човек да излезе от дупката и да стане нормален член на обществото. Настояваме да има контрол на плащанията – да е ясно кой, какво и колко получава и защо го получава. Пет-шест са законопроектите, които трябва да бъдат сглобени в едно. Настояваме социалното министерство първо да направи анализ какво може да бъде обединено и какво не и да се направи концепция на кодекс за социалната подкрепа. Въпросният кодекс трябва да е готов до 6 месеца, за да можем да го приемем до края на мандата. С колегите сме внесли малък обем предложения за промени в Закона за социалните услуги, за да може най-фрапантните текстове в него и в Закона за закрила на детето да бъдат преодолени и това да внесе известно спокойствие, докато бъде отменен този закон.

– Докато си говорим за законодателство ще попитам и за внесените от Вас промени в закона за местното самоуправление. За втори или трети път предлагате по-нисък данък за колите на газ. Този път ще мине ли?

– Сега е времето да внесем подобно предложение, преди съставянето на бюджета за следващата година. Всъщност нашето предложение бе отхвърлено в края на 2018 г. Тогава с колегите от ГЕРБ стигнахме до становището, че може да се търси вариант за колите на газови уредби. Тогава в предложението ни бяха вписани и хибридните автомобили. За тях се оказа, че няма методика, по която да се изчислява какъв е приносът на техните двигатели. За колите на газ се разбрахме, че действително са по-екологични и трябва да има някакъв стимул. От ГЕРБ възразиха, че липсва обвързаност с изправността на въпросните газови уредби. Сега мисля, че сме отстранили този проблеми с условието в талона на колата да бъде вписано наличието на тази газова уредба. Т. е. задължаваме тези шофьори веднъж месечно да минават преглед на газовата уредба. Всъщност 50 процентната редукция на данъка, която предлагаме, ще бъде ограничена до размера на екологичната компонента.

– Как си обяснявате факта, че предизборната битка този път започва твърде рано?

– Тя не е спряла от изборите през 2017 г. Не знам дали имаше и два месеца спокойствие това правителство. Оттам нататък постоянно има атаки и драми. Минаха няколко типа избори, всички загубени от опонентите на настоящото управление, но мир не се възстанови. Очевидно тези четири години на мандата ще бъдат в постоянни конфликти и кризи.

– Не е тайна близостта на Валери Симеонов с Цветан Цветанов. Притеснява ли Ви кулоарната мълва, че Симеонов може да напусне патриотичната коалиция, за да се яви с Цветанов на избори?

– Не съм чул подобна кулоарна мълва. С колегите от НФСБ водим изключително конструктивен диалог. Не винаги сме на едно мнение, но коалицията работи. Смятам, че пред възможността за избор между Обединени патриоти и Цветан Цветанов, със сигурност биха предпочели настоящите си партньори.

– Как гледате на социологическите прогнози, според които ВМРО би събрала 3% от гласовете, а партията на Слави Трифонов е трета политическа сила с 9%?

– Всеки нов проект е нормално да има по-надути платна година преди изборите. Всяка опозиция по принцип има по-висок процент, тъй като не е ангажирана с управление. Аз не гледам на партията на Слави Трифонов като на политически противник, а по-скоро като на още един политически конкурент. В никакъв случай нямаме негативни фиксации върху този проект. Последните месеци от мандата са време, в което всяка партия казва какво е свършила.

– Готови ли сте с равносметката какво спечелихте и какво загубихте от коалиционното управление с ГЕРБ?

– Ако говорим за политическата ни равносметка какво печелим и какво губим от участието си в управлението, мисля, че като цяло българският патриотизъм спечели. За първи път патриотични формации влязоха в управлението на страната. До един момент това беше стигма за обществения живот – как ще вкараме националисти в управлението. Това е лозунг, който продължава да се развява от ДПС. Ето – видя се, че ние управлявахме, макар и не с такава ефективност за нашите идеи, каквато бихме желали, и държавата не се събори, нито ни изключиха от ЕС. Не ни изключиха и от НАТО, напротив Каракачанов е един от сериозните оратори по време на съвещанията на министрите на страните от НАТО. Основното постижение на патриотичните формации в този формат е, че доказахме, че можем да управляваме. Добре или лошо ще кажат гражданите, но във всеки случай управлявахме конструктивно. Това, което се случи в българската армия, ако говорим конкретно, не се е случвало от началото на прехода. Ние повишихме боеспособността и намалихме за първи път срива в състава на армията. Като говоря за повишаване боеспособността на армията, нямам предвид само купуването на изтребителите F-16, а и за системния ремонт на танкове, на старите руски самолети, които някои искаха да нарежат на скрап и да ги изхвърлят. И дори това да е емблемата на нашето участие в управлението, смятам, че е достатъчно.

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972 г., в гр. Русе. Висшето си образование завършва през 1996 г. в УАСГ, София, специалност „Промишлено и гражданско строителство”. От октомври 1999 до 2009 г. е директор на Областното пътно управление – Русе. Депутат е в 43-ото от коалиция „Патриотичен фронт“ и в 44-ото НС от коалицията „Обединени патриоти“. Веселинов съпредседател на ПГ „Обединени патриоти” и е председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС.

Последни Новини

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir