Начало Блог Искрен Веселинов: България има потенциал и трябва да произвежда електрически автомобили

Искрен Веселинов: България има потенциал и трябва да произвежда електрически автомобили

Професионално образование продължава да е приоритет, държавата е длъжник на индустрията

Все по-масовото навлизане на електромобилите се приема като част от стъпките за решаването на проблема със замърсвянето на въздуха. Вече има големи компании, които дори обмислят спирането от производство на ДВГ, както на дизел, така и на бензин. Големи европейски градове възнамеряват да забранят движението на такива коли.

Не смятате ли, че България почти нищо не прави по отношение на изграждане на инфраструктура- зарядни станции и финансова подкрепа на онези, решили да закупят електрически автомобили, както е в цял свят?

-Рано или късно и при нас ще стане така. Всъщност темата с електромобилите и колите на водородно гориво е застъпена в програмата на ВМРО за тези избори. Разглеждаме я в частта „Енергетика“. Трябва да има целево подпомагане на този сектор, включително България да се намеси в производството на такъв тип автомобили. Имаме шанс да се включим в една от тези две ниши като иновативно производство.Макар и шеговито, ние имаме някакъв опит, макар и в производството на електрокари.

Нашето виждане е, че в случая не става въпрос за подход не само спрямо чистотата на въздуха, което също е важно, но и като възможност за балансиране на товарите в енергийната система. Вследствие на повечето електромобили би се повишила консумацията на нощната енергия предвид факта, че те ще се зареждат предимно вечер и през нощта.

Така темата за нови мощности за АЕЦ, за други енергоизточници (двете хидроенергийни съорежения при Никопол и при Силистра са забравени на практика). Това са два проекта, чрез които ще се подобри коробаплаването по Дунава и ще се произвежда ел. енергия.

Създаденото допълнителон потребление ще натовари новите мощности, които ще бъдат балансирани през деня с ВЕИ, соларни и др. енергоизточници.

Русе е и един от областните центрове, където използването на електрически и други енконвенциални източници на енергия е факт. Достатъчно е да споменем Експрес сервиз, където се произвеждат маневрени електрически локомотиви за цял свят и намират все по-масово приложение. Русенският университет също има иновативни разработки, свързани с електрически и водородни двигатели. Факт са вече и първите в страната тежкотоварни автомобили на втечнен газ, които наскоро Булмаркет закупи. Компанията, както стана известно, ще строи и станции в страната, което ще развие и използването на този вид гориво.

-И друга, съществена и важна тема, която касае всички – образованието и развитието му.

В началото на този мандат ние се разбрахме и корегирахме систамета „Парите следват ученика“. Вече не броим учениците като „глави добитък“, на които да плащаме. Първите стъпки вече са направени – защитени паралелки. Освен качествено, трябва да имаме и полезно образование. Със 100 процента завъшващи мениджъри или програмисти, няма да има кой да произвежда, да шие или за строи. Професионалното образование продължава да бъде приоритет. Не е логично индустрията да харчи допълнително пари за квалификация, а образователната система да създава безработни.

източник: Акцент.бг

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ВМРО доказа, че е най-голямата формация в патриотичното пространство

В патриотичното пространство ВМРО доказа, че е най-голямата политическа формация ВМРО е най-голямата политическа формация в патриотичното пространство и...

Кузман Илиев: ВМРО показа, че има гръбнак

ВМРО плати тази скъпа цена, но го направи с радост и показа, че има гръбнак. Така кандидатът от гражданската...

Боян Чуков: Изборните резултати в Турция трябва да бъдат касирани

Когато има избори в България и има избирателни секции в Турция, се повтаря едно и също. Това не е изненада. Не е...

Джамбазки: Заради изборните нарушения в Турция ДПС получи два мандата допълнително

В петък ВМРО поиска касиране на вота от турската държава Поискахме изборите в Турция да бъдат касирани, защото бяха...

191 години от рождението на Филип Тотю

ВМРО - Русе и ВМРО - Две могили отдадоха заслужена почит на войводата Филип Тотю. В събота се навършиха 191 години от...

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Коментари