Начало Блог Искрен Веселинов: „Възраждане“ иска да ликвидира българския лев след 20 години

Искрен Веселинов: „Възраждане“ иска да ликвидира българския лев след 20 години

ВМРО изрази своята подкрепа за референдума с въпроси за запазване на българския лев, за забрана на джендър пропагандата и за енергетиката, който се инициира от граждански комитет. Ние го подкрепихме без да искаме да партизираме или да извлечем политически дивидент, заяви съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов пред България 24. Той добави, че партията е дала подкрепа именно защото инициативата е чисто гражданска.

По думите му желанието на партия „Възраждане„ да „осребри“ политическия дивидент относно провеждане на референдум дали да се въведе еврото е довело до това да има разцепление по темата. Сега има две подписки за свикване на референдум – едната на „Възраждане“, която иска да бъде ликвидиран българският лев след 20 години, и другата – подкрепена от ВМРО, която казва, че докато не се стигнат средноевропейските доходи, не трябва да се приема еврото у нас, обясни Искрен Веселинов. По думите му именно доходите на българите трябва да са мерилото на родните политици, когато трябва да вземат решение за преминаване към друга валута. Той даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия и увеличението на цените там.

Ние като патриоти имаме желание за пълен финансов суверенитет, но за съжаление хората, водили преговорите с ЕС, не са оставили такава „вратичка“ в договорите за присъединяване. Така че или ще чакаме еврозоната да се разпадне, или ще отлагаме въвеждането на еврото дотогава, докато можем, заяви Веселинов и подчерта категорично:

Един твърд срок, че след 20 години ще ликвидираме лева – както искат „Възраждане“, за нас е неприемлив.

Именно това е било част от причината ВМРО да подкрепи подписката за референдум, инициирана от граждански комитет с председател Ивайло Шопски. Друга част е, че в това допитване са включени и други две теми – възлови за развитието на България. Едната е за развитието на енергетиката – запазване на съществуващите мощности и възможност за нови ядрени и въглищни такива, а другата – за забрана на джендър пропагандата в образованието.

ВМРО е първата, която започна да говори по тези теми, посочи той и напомни, че през 2002 г. партията е подкрепила гражданска инициатива за запазване на АЕЦ „Козлодуй“, която тогава събра над милион подписа за защита на малките блокове.

Цялото интервю с Искрен Веселинов вижте във видеото >>>

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари