Начало Блог Искрен Веселинов: Гражданската квота е коректив за нас, затова поканихме Кузман Илиев

Искрен Веселинов: Гражданската квота е коректив за нас, затова поканихме Кузман Илиев

Кандидатите за народни представители от ВМРО в 25 МИР – София – Искрен Веселинов и Кузман Илиев участваха в предаването „120 минути“ по БТВ. В предаването те изразиха мнение по различни теми.

Винаги съм задавал въпроси на Искрен Веселинов,  когато бях журналист, като на човек, който изпълнява публична функция и трябва да отговаря с дела. Искрен Веселинов сподели, че  не помняи какво Кузман Илиев  е задавал, но имаме до голяма степен едно и също виждане. Това е и причината да сме в един отбор сега. Така отговориха кандидатите за депутати на въпроса на водещата относно какви въпроси Илиев е задавал на Веселинов.

Да си журналист и политик. Това са две различни социални роли. Когато съм бил в ролята на журналист, всички партии могат да го потвърдят, съм правил това, което е и Ваша работа – да задам конкретни въпроси с аргументи. Г-н Веселинов може да не си спомня за конректен въпрос, но аз си спомням много пъти, в които съм задавал неудобни въпроси. Все пак последният път, когато Веселинов е бил гост на Илиев е било преди година.

На въпрос дали Кузман Илиев се е предложил като кандидат той отговори:

Не бих се предложил на никого. От ВМРО ме поканиха. Считат,че моите икономически идеи са интересни. В същото време те според  мен те са забелязали във времето, че относно култура и политика  аз изповядвам ценности, които са много близки до техните. Като журналист съм защитавал граждански тези позиции.

Искрен Веселинов отговори:

Ние не сме го открили, а сме го наблюдавали. Аз с интерес следя публикациите му във водещите вестници и социалните мрежи. Често коментирам, понякога спорим по определени теми. Но посоката е вярна със сигурност, това беше една от причините да го поканим. За нас гражданска квота е един вид коректив на нас. Не се смятаме за себедостатъчни. И това е причината да поканим експерти като Кузман.

Нямаме винаги съвпадение на мненията. Отговори Веселинов на гатанката на Цънцарова относно противопоставяне на мненията между ВМРО и Кузман.

Аз съм критикувал. Защото смятам, че икономическият протекционизъм е много непатриотичен. В разговори, в дебати, съм казвал, че патриотизмът има друга форма. Икономиката трябва да работи, за да сме богати. Така нацията ще просперира. Това са идеи, които бяха припознати и вкарани от ВМРО в програмата им. Това го считам за страхотна промяна, цивилизационна. По отношение на икономическите, антикризисни мерки в програмата на ВМРО срещнах подкрепа и смятам, че имам някакъв принос в това, заяви Илиев и допълни:

Относно тази публикация, която показахте не съм иронизирал партията. Иронизирах само икономическата част. В политическата част винаги съм подкрял и съм писал много материали срещу зеленизма, Истанбулската конвенция, защитавал съм историческото чувство за Македония, което споделяме с ВМРО. Считам, че в политическия аспект имаме пълно припокриване. В икономическата част явно те са чувствали експертиза и явно заради това са ме поканили. Това е позитивно. С ГЕРБ не съм водил разговор за листата.

На партийно събрание на ГЕРБ в Стара Загора съм поканен като гост, който дава идеи, защото съм част от Института за дясна политика. Той има комуникацията с всички десни партии. Даже от патриотите има хора в него.

Бойко Борисов има силно магнетично поле. Това го знаят и Христо Иванов, който беше посочен за министър от ГЕРБ, това го зная и Мая Манолова, която беше посочена от ГЕРБ за омбудсман. Това го знае и Слави Трифонов,  който беше личен приятел на премиера. Аз като експерт съм присъствал на тази среща. Има разлика обаче с политическата заявка, която давам като кандидат на ВМРО в гражданската квота. И този акт е еднозначен. Със сигурност заставам зад моите идеи. Напусках журналистиката, за да мога да изразявам гражданската си позиция.

Веселинов заяви, че ВМРО категорично не вижда ДПС да са потенциални партньори. По повод въпросите към Кузман – на един експерт работата му е да притвори своите виждания в политически решения.

Възможно е да обменим икономически идеи с всеки. Предложението ни за подпомагане на туристически бранш, а именно за чартърните полети – то  беше усъвършенствано от ДПС. В Народното събрание всички идеи са позволени, но не и всички партньорства. Ние с ДПС партньорство не сме имали, няма и да имаме. Ние сме алтернативата на това ДПС да не е в управлението, категоричен е Веселинов.

Раздаването на пари от джипа.

Кузман Илиев:  

Интересен политически ход. Странно е, но чисто като електорално има ефект. Всичко това обаче минава през МС. Всеки носи политическата си отговорност с правилно похарчените парите. Това е друга тема. Популзмът не е лошо нещо, той касае народа. Въпросът е дали мерките са правилни. Аз съм критикувал едни, а други защитавал.

Искрен Веселинов:

Парите от джипа на премиера идват от държавния бюджет. Раздаването през джипа е по-скоро метафора. Факт е, че всяко едно управление има нужда от ПР – в случая Бойко Борисов е решил този тип ПР. Не се раздават от джипа парите, това е в ръцете на МС. Ние сме партньор с определени ресори. Основните икономически решения са безспорно на ГЕРБ.

Парите за майчинство за втората година да станат 80 процента от минималната работна заплата. Това е добър вариант, който ние предлагаме в нашата програма. Много е лесно да се каже защо не направихте всичко. Семейството е важно за нас, затова въведохме семейно подоходно облагане. За всяко дете на година ще има облекчениеот  4500 лв. Стига с раздаването на социални помощи, трябва да дадем възможност на тези, които работят и си внасят данъците, да се възползват от тях. Това е правилната политика, категоричен е Веселинов.

Всички партии имат своите програми, само че какво могат да реализират е въпрос на коалиция. Ето Обединени патриоти реализираха минималната пенсия.

Санкции, труд и образование за циганите при неспазване на закона.

Споделям, даже трябва да се добави евангелизацията. Тези хора трябва да им се промени манталитетът и да вярват я Бог. За да имат някакъв морал, който да ги спира, категоричен е икономистът Илиев.

В закона за административните нарушения и наказания вкарахме голяма промяна – вече има административно наказание труд в полза на обществото. Той е за тези недобросъвестни маргинали. Законите са за всички не са само за циганите. Това е основният контингент обаче, който е в основата на престъпността. Например те секат горите, пишат им глоби, те не ги плащат и след това има чувство за безнаказаност. Така няма да бъде, ако отработи 20 дни, вместо да им бъде издадена глоба. И българите, които секат ще попдадат в тази глоба. Но трябва да отбележим, че цели гори покрай циганските махали ги няма, заяви Веселинов.

ЛГБТИ-пропагандата

Първият акт на ВМРО в следващото Народно събрание ще бъде, че България не е свободна зона за ЛГБТИ-пропагандат. Не може радикална лява маркистка идеология да си играе с душите на нашите деца, категоричен бе Веселинов. А Кузман Илиев добави, че тази ЛГБТИ-пропаганда разрушава семейството и влиза в директен спор с биологията.

Относно дали Кузман Илиев одобрява доброволната военна служба, той отговори, че армията според него трябва да е професионална. И че ако България някога бъде нападната, той ще се бие до последната капка.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

ВМРО – Русе се поклони пред паметта на Ангел Кънчев

На 17 март ръководството на ВМРО - Русе, начело с областния председател на Организацията Галин Григоров и общинския съветник от ВМРО Траян...

Султанка Петрова: Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация

Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация. За съжаление най-потърпевши от нарастването на цените а възрастните хора, самотните родители,...

Александър Сиди: Нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран

На границата трябва да има армия и да се стреля Над каналджиите има чадър от най-високо място

Искрен Веселинов: Желанието за стабилност и развитие в държавата сега отсъства от политическия хоризонт

Има поне две успешни формули за коалиция и една неуспешна. Успешна формула е, когато се уточнят общи идеи и теми и се направи...

Коментари