Начало Блог Искрен Веселинов: ДПС в управлението - ОП напускат. Няма вариант за сътрудничество

Искрен Веселинов: ДПС в управлението – ОП напускат. Няма вариант за сътрудничество

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

ДДС 9% в туристическия бранш; Други пострадали бизнеси

Искрен Веселинов и Илиана Беновска проведоха телефонна връзка в ефира на „Беновска пита”. Няма разнобой, май, в коалицията ВМРО-ОП, но по повод данък ДДС 9% в туристическия бранш видяхте, че се парцелираха два лагера – от едната страна министър-председателят Бойко Борисов, който е „за”, а това е Ваше предложение, нали така? От друга страна – Менда Стоянова – председателят на бюджетната комисия, вицепремиерът Томислав Дончев днес се идентифицира и той, и Владислав Горанов – финансовият министър. Тома Биков днес каза, че той е „за” 9%. Направете един кратък анализ, моля Ви, започна разговора Беновска.

Веселинов коментира, че ГЕРБ има политическо решение, а и коалицията ГЕРБ-ОП има такова – за внасяне на този законопроект. По отношение на Тома Биков Веселинов каза, че е един от многото народни представители, които са положили подписите си под него с ясното съзнание, че политическото решение е взето и независимо дали има съгласие или несъгласие от страна на конкретни депутати и министри – се върви в тази посока.

За нас това е една много сериозна победа, тъй като ние поставихме въпроса преди повече от 3 седмици. На първо четене, както се казва, не бяхме отразени в рамките на коалиционния съвет. Това беше обсъдено като една неработеща, абстрактна идея и ние се видяхме принудени тогава самостоятелно да разработим и внесем законопроект в тази посока, коментира Веселинов.

Народният представител подчерта, че промяната е настъпила след активното включване в дебата на всички организации на туризма, които мотивирано са успели да изложат доводите, че техният сектор има нужда от тази глътка въздух, защото се рискуват стотици хиляди работни места и се изпада в състояние на абсолютна неконкурентноспособност.

Създава се впечатление, че толерирате един бизнес за сметка на други. Дадох на моите събеседници г-жа Карастоянова и г-н Алибегов примера, че медиите също сме много засегнати от това, което се случи, и няма да откажем, ако и на нас ни се намали данък ДДС и не само ние – много бизнеси биха били доволни от това, смята Беновска.

Веселинов обясни, че това е единственият бизнес, който е бил административно спрян за 2 месеца и това е основният мотив да се търси реванш. Беновска припомни, че миналата неделя в „Беновска пита” Пламен Димитров е поставил към Владислав Горанов въпроса, който все още няма отговор – може ли да каже финансовият министър с колко са намалели приходите по ДДС от ресторантьорството и хотелиерството по време на спирането на тези бизнеси. Аз го попита какво цели с това и той каза – според мен ще излезе колко, всъщност, този бизнес не е изцяло на светло, защото няма да бъде колосален финансовият удар за фиска. Вие можете ли да организирате подобна проверка, да я изискате, за да светнем в този сектор с фенерче, а не само да кандилкаме с една свещичка, попита Беновска.

Искрен Веселинов обясни, че основната идея с намаленото ДДС е да се осветли секторът и на база годишният резултат може лесно да се видят загубите.

Около 150 милиона е максимумът, който е събиран годишно от заведенията от ДДС, така че ако го разделим на 12 месеца много лесно можем да сметнем за 2 месеца колко е, каза още той.

Надиграхте ме! Тогава друго да Ви попитам – ако е 150 милиона, може ли да бъде обследвано, дали това е реалистичната цифра, попита Беновска.

Народният представител обясни, че 150 милиона е традиционно това, което събира фискът. Аз съм сигурен, че на база на намалената ставка, но повишените осигуровки, защото ние говорим само за меда, но не и за жилото в тази ситуация, ресторантьорите поеха ангажимента да вдигнат осигурителните прагове на 800 лева, което е почти с 15 %. Тази двойна операция, плюс осветляването на бизнеса, според мен, ще доведе до съпоставими приходи в повече във фиска отколкото в сравнение със старите периоди, подчерта Веселинов.

Коалиционната програма ГЕРБ-ОП; ДПС в управлението?

Кое е важното за възраждането и предефинирането, ако е необходимо, разбира се, на програмата на коалиционните партньори ГЕРБ-ОП? Виждате, че на сцената се намеси един нов играч за пореден път – ДПС. Йордан Цонев без излишен патос заяви, че с ГЕРБ имат, дано го цитирам правилно, обща идеология. Вашият коментар, попита Беновска.

Като се обичат младите – да се вземат. Аз нямам някакви специални амбиции да бъдем най-верния вечен партньор на ГЕРБ. ГЕРБ има право да се избира партньорите. Ние сме в коалиция, защото нямаше никаква друга формула, за да се състави правителство, каза Веселинов, а Беновска го попита дали са в ролята на жениха, или на булката. Народният представител заяви, че в политиката накрая се разбира кой в коя роля е бил.

Единият от партньорите в тази млада двойка, както се изразихте, Вие ВМРО и НФСБ бяхте силно и сте силно упреквани напоследък със затихващи функции от ДПС по разни обстоятелства, както и Вие също имахте своите упреци към тях. Да не би да вземете да направите и една шведска тройка, с извинение, ако тръгнем по този регламент, попита Беновска.

Веселинов обясни, че за ОП един от основните мотиви за участие във властта е именно недопускането на ДПС в нея.

ДПС е най-порочното политическо образувание, даже по-скоро – политикоикономическо образувание, което разваля политическия климат, подчерта Веселинов, а водещата го попита защо с такава ярост го казва.

Това е партията на институционализираната корупция, заявявам го най-отговорно. Това е партията, която държи в нищета електората си и паразитира върху него, заяви народният представител.

Това не са ли старомодни твърдения? ДПС отдавна е преживяло ренесанс, ако е било преди 15-20 години в подобна хипотеза. С какви факти го твърдите? Не ги защитавам, попита Беновска.

Веселинов отговори, че го твърди с личната си запознатост с проблема, с това, че често посещава Лудогорието, с това, че познава много хора, които са имали работа с ДПС и че в заетите от тях територии, където контролират общински и други структури, всичко е един вид тоталитаризъм и се прилагат методи на работа, които не са нормални за демократично общество. Тази, уж, либерална партия, всъщност, не е. Няма нищо общо с демокрацията и ние от ВМРО не виждаме никакъв вариант за сътрудничество с ДПС в рамките на управлението” заяви Веселинов.

Ако се постави въпросът, вън от шегите, които си правим – ще приемем ли ДПС в коалицията – Вие какво ще кажете – напускаме коалицията и да идва ДПС, попита Беновска.

Дори и най-повърхностният опит за включване на ДПС в управлението означава изключване на ОП от него, подчерта Веселинов.

Така завърши разговорът между Искрен Веселинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 17 май 2020 година.

Видео >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Борис Вангелов в „Денят ОН ЕР“ на 24 септември

Народният представител Борис Вангелов ще бъде гост в предаването „Денят ОН ЕР“ по България ОН ЕР на 24 септември 2020 г. (четвъртък)...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

25 септември, 7.30 ч., БНР – Борис Вангелов

Интервю по програма „Хоризонт“ на БНР с депутатата Борис Вангелов може да слушата от 7.30 ч. сутринта на 25 септември, петък.

25 септември (петък), 15.00 ч., Добрич – кампанията „Бъди войник“

Националната информационна кампания „Бъди войник“  през 2020 г. започва от град Добрич Националната информационна кампания на Министерството на отбраната...

ВМРО – Хасково пита: Да очакваме ли скоро да ни събуди моллата?

От местната организация на ВМРО в Хасково излязоха с позиция по повод намерението на Общината да отмени Наредбата, с която се регламентира...

Доц. Милен Михов: С прилагането на т.нар. политика на интеграция доникъде няма да стигнем

Цигани са нападнали с мачете млад мъж от Роман, сигнализират от ВМРО. Жертвата е Калин Христов, а ситуацията се развива на 14...

Мария Цветкова зарадва ямболии с прожекция на филми в навечерието на Деня на независимостта

Прожекция на филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ предизвика интереса на жители и гости на Ямбол в навечерието на Деня...

Коментари