Начало Блог Искрен Веселинов: Кабинетът Петков - слаба оценка - на крачка от предателски...

Искрен Веселинов: Кабинетът Петков – слаба оценка – на крачка от предателски действия

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 12 март 2022 г., заяви позиции по следните теми: 

Патриотичното знаме на ВМРО; Национална доктрина на България; Проблемите в страната

Ще развее ли отново ВМРО патриотичното знаме? Липсвате на политическата сцена, започна разговора Беновска. Искрен Веселинов отговори, че ВМРО не е свивала революционното си патриотично знаме, но съдбата е такава – има подеми и спадове, но е факт, че от 1893 година Организацията съществува, защото има идеология, цели и следва националния идеал. Веселинов поздрави Беновска за коментара на седмицата и призива за създаване на национална доктрина. Ние бяхме едни от първите, които поставиха въпроса, в далечните 90-те години. Подготвих си книгата, която беше издадена тогава. Огромна група български учени, с огромни просвещенско и възрожденско желание да направят нещо за държавата. Тази вече осъвременена книга 2014 или 2015 година я внесохме в 43 НС, всеки народен представител я е получил. За да има национална доктрина, трябва да има национално единство, национален идеал и нашият опит да предизвикаме този дебат и да се обединим около националния идеал на България в 21 век, за съжаление, е зов за глухи, каза Веселинов. Беновска коментира, че толкова години работи по темата, но трябва политиците и журналистите да бъдат по-ефективни. Водещата сподели, че никой политик, когото е питала, не е формулирал национален идеал. 

Съпредседателят на ВМРО цитира Българската национална доктрина – „свободна независима демократична и благоденстваща България, духовна обединителка на българската нация и опора на българите по света”. Беновска призова тези думи да бъдат изпълнени с конкретно съдържание и подчерта, че трябва да се правят инициативи за възобновяване на българския дух, защото сме във време, в което ни заливат различни пандемии, воини, нараства езикът на омразата, злобата и всякакъв вид бездуховност. Веселинов се съгласи и каза, че ВМРО винаги се е водила по тази идеология и доктрина.

Той подчерта, че нерешените проблеми в момента се стоварват като бумеранг – програма за заселване на българите от Бесарабия, днешна Украйна. Когато обяснявахме, че трябва военна подготовка за всеки български младеж – войните отдавна са отминали, как ще се учи това нещо в Европа. Ето, как се случва това нещо, подчерта съпредседателят на ВМРО. Той коментира, че сме живели с розови либерални очила, които са натрошени от ситуацията в Украйна и се вижда несъстоятелността на овчедушния пацифизъм.

Зелената сделка, която сега ни осигури 1000 лева ток за индустрията. Всички тези опити да се размиват националните държави, да се потиска националният дух и да няма имунна защита на европейското пространство, което би трябвало да бъде един съюз цивилизационен, а не съюз на аморфна маса без национална идентичност и ценности. Бяхме лошите пророци, но има време да се осъзнаем и ние като българи и Европа. Това е мисията на патриотичните формации, на ВМРО и няма причина да свиваме знамената си и да се срамуваме от това, което сме вършили. Бяхме в лошата страна при един разлом на обществото. За съжаление част от тази омраза се залепи и за нас, но в нито един момент не е имало причина да се срамуваме от делата си, коментира Веселинов.

Позиция на ВМРО за България във връзка със  случващото се в Украйна

Каква трябва да е позицията на България по отношение на случващото се – няма да го нарека нито война, нито стратегически действия, онова, което се случва в геополитически план на територията на бившия Съветски съюз в Украйна, е подплатено с доста геополитическо съдържание. Това е една битка между Путин, ЕС и САЩ. Каква е позицията на ВМРО, попита Беновска.

Веселинов отговори, че България е част от Европа, но Европа е недостатъчно независима. Оказахме се в геополитически капан, в който губеща е самата Русия, която извършва агресията, губеща е Европа. Имаме формирана трайна язва на европейския континент, която ще създава нестабилност. Единствените печеливши, може би, са САЩ и Китай. Единственият интерес, който има Европа и България, е да има мир. Тръгнем ли да изследваме кой е лош в този конфликт, трудно ще стигнем до мира. Другият огромен национален интерес са българите от Украйна, бесарабските българи. Наш национален дълг на умиращата демографски България е да направи стройна система за извеждането им от зоната на конфликта и заселването им тук, ако имат желание. Правителството се плъзга след събитията и то с 10-ина дена закъснение, коментира Веселинов.

Той подчерта, че патриотични и хуманитарни организации са откликнали на мъката на братята ни в Украйна. Беновска попита съпредседателя на ВМРО дали България трябва да праща въоръжение, самолети – променлива синусоида в диалога. Веселинов заяви, че Полша е разобличила американското лицемерие – САЩ са призовали Полша да се бие с руснаците и са заявили, че те ще стоят встрани. Съпредседателят на ВМРО подчерта, че това е вадене на кестени от огъня с украински ръце, без ефективна помощ.

Тази ескалация на конфликта нямаше да се случи, ако САЩ не бяха давали такива авантажи на управляващите в Украйна. За Америка това е добре, за нас не е, заяви Веселинов. Беновска отбеляза, че България е член на НАТО и на ЕС, а Веселинов подчерта, че трябва да бъдем българофили, да се придържаме към европейската позиция, която е единна, не трябва да се поощрява конфликтът и страната не трябва да се ангажира персонално, каквато позиция има Полша. Той добави, че последиците са крайни и не бива България да се въоръжава с някаква идея за справедливост, защото никога не знаем цялата истина за събитията. Съпредседателят на ВМРО изрази състраданието си към цивилното население в Украйна. Водещата подчерта, че е важно да разберем дали управляващите ни притежават тази мъдрост и ако се взимат резки решения, те в чий патримониум трябва да останат – в Министерски съвет? Искрен Веселинов заяви, че трябва да има дебат и консенсус по темата и смята, че съветът за национална сигурност е мястото, където трябва да бъде формулирана конкретната българска позиция.

Скокът на цените; Фонд за закрила на потребителя

Спекулата на цените. Говори се, че поради санкциите срещу Русия, SWIFT, газ и т.н., изведнъж тази олио пандемия… това някаква вътрешно пазарна или политико икономическа истерия ли е, попита Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че пазарите се влияят от политическите събития, прогнози, очаквания, страхове, но обективните фактори могат да бъдат стопирани – цената на електроенергията в България, която косвено помпа инфлацията във всяка една посока. ВМРО беше първата формация, още когато цените бяха на 1/3 от сегашните, която публикува система от мерки как трябва да се преодолее тази криза и как можем да запазим българските производители и потребители от спиралата на инфлацията. Днес много от тези възможности са пропилени. Продължава да съществува една огромна несправедливост, свързана с генерирането на свръхпечалбите на определени икономически кръгове, които контролират енергетиката – най-вече търговците на ток, които купуват евтин ток в България и го продават на борсата, както и производителите на електроенергия, кафявата енергия, когенерациите, които реализират свръхпечалба без да има каквото и да е споделяне с обществото.

Веселинов сподели, че е публикувал отворено писмо до министъра на енергетиката, в което настоява за промяна в закона за енергетиката. Той припомни, че преди е имало фонд за гарантиране сигурността на енергийната система, в който всеки производител внася процент от печалбата и сега призова за създаване на фонд за закрила на потребителя – когато над 20% се надвишат цените, 80% от горницата на тази сума да отива директно във фонда – печалбите да се връщат в потребителите – съставната част от всяка една стока, свързана с електроенергията, ще бъде поевтинена и българският производител ще получи конкурентоспособност.

Предсрочни избори; Оценка за Кирил Петков и Асен Василев; Темата Македония

Идват ли предсрочни избори, попита Беновска. Веселинов заяви, че коалицията е тип орел, рак и щука, а идеологическите разломи показват, че подобно управление не би съществувало дълго. България има нужда от стабилност и управление, а не от избори, но вече се чудя кое е по-малкото зло, сподели съпредседателят на ВМРО. Беновска попита Веселинов в каква кондиция е ВМРО при един предсрочни избори. Той отговори, че след конгреса излизат с нова енергия, започват сериозна обиколка на структурите и това е негов ангажимент. Той подчерта, че ще работят за българщината и интереса на българските избиратели.

Беновска попита Веселинов каква е оценката на ВМРО за Василев и Петков през призмата на хипотезата, че след следващите избори на ВМРО би се наложило да работи с Промяната. Съпредседателят на ВМРО отговори, че оценката е слаба, най-вече по темата за националната кауза, защита на каузата в Македония, защото България е била на крачка от предателски действия от страна на Кирил Петков, който е дал множество незаслужени реверанси на Скопие. Ако не беше консултативният съвет при президента, най-вероятно щяхме да имаме и отстъпление и от позицията ни за незапочване на преговори с Македония, докато няма преки резултати в полза на България. Беновска сподели, че е била на първото посещение на Петков в Македония и на неин въпрос министър-председателят е отговорил, че няма да направи нищо, което нарушава интереса на България, застрашен от санкции от Големите. Аз го питах – страх ли го е от санкции от Америка, има ли натиск от Америка да отстъпим за Македония, така че не знам дали сте съвсем обективен. Не го защитавам, просто казвам, разказа Беновска. Съпредседателят на ВМРО заяви, че не знае дали има български политик, който би казал, че се готви да предаде националния интерес.

Тениска Харвард

Беновска подари на Искрен Веселинов тениска Харвард. Надявам се скоро да няма и тениска Оксфорд, че доста университети могат да произведат доста недоразумения, каза Веселинов. Водещата пожела да бъде пуснат коментара на седмицата с призив за създаване на национална доктрина, за да бъде поощрен интересът на българите и съзнанието за национално достойнство.

Така завърши разговорът между Искрен Веселинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 12 март 2022 година.

Видео >>>

Последни Новини

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir