Начало Блог Искрен Веселинов: КС бди за интересите на банките, а не за съдбата...

Искрен Веселинов: КС бди за интересите на банките, а не за съдбата на 600 хиляди български семейства

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира във Фейсбук темата за решението на Конституционния съд да отмени половината текстове за положението на „вечния длъжник“. Те бяха приети в миналото 44-о Народно събрание, а Веселинов бе вносител на тези промени.

С тези поправки искахме да облекчим съдбата на 600 хиляди българи или може би на 600 хиляди семейства, защото толкова са необслужваните дългове и съответно висящите изпълнителни производства, казва още заместник-председателят на ВМРО.

За това се чудя понякога Темида всъщност сляпа ли е, както я изобразяват скулпторите или едното ѝ оче винаги е отворено и бди за интересите на банките.

А ето и цялото изказване на Веселинов:

Уважаеми приятели, често се чудя дали живеем в демокрация или в банкокрация.

Дали нашата страна се ръководи от народа чрез избраните от него представители или от банките, които във всеки един удобен момент могат чрез някоя друга институция да променят волята на народа.

Повод за днешните ми разсъждения е поредното решение на Конституционния съд, което няма нищо общо с правото и с Конституцията според мен. В един много добре избран политически момент, когато Народното събрание се занимава с всяка една глупост, която партиите в него са решили да интерпретират. Когато се коват изборни правила, които да им помогнат да спечелят повече гласове за сметка на опонентите си, Конституционният съд реши да отмени на практика половината от текстовете, които бяхме приели, за да защитим хората в положението на „вечния длъжник“.

Приеха това решение без да имат изобщо право да дискутират по него, тъй като бяха сезирани от Висшия адвокатски съвет,  който пък по Конституция има право да ги сезира само, когато се касае за права на гражданите, а в случая, както е известно, правата, които се защитават с отмяната на тези текстове са правата са на банките и на техните дъщерни дружества – колекторските фирми.

В този удобен момент, в който и ВМРО е извън парламента и съответно един противник по-малко би могъл да сигнализира и апелира към хората и тяхното недоволство, Конституционният съд без да има право да се произнася го направи. И то в разрез с всякакъв морал и всякаква здравна логика, както и в разрез с текстовете на Конституцията.

Конституционните съдии решиха, че с ретроактивното действие, с това, че ние дадохме възможност длъжниците, чиито дългове са натрупани преди време, станали са изискуеми преди време или пък преди няколко години е започнало изпълнителното производство по тях, годините, които са минали, да се считат за абсолютна давност.

По този начин всъщност ние искахме да облекчим съдбата на 600 хиляди българи или може би на 600 хиляди семейства, защото толкова са необслужваните дългове и съответно висящите изпълнителни производства.

Конституционният съд реши, че всъщност това, на практика уреждане на срока, което е чисто процедурно, създава някакво разместване на блага. Че кредиторите, разбирай банките и колекторските фирми, се лишават от някакво благо за сметка на длъжниците. Само че нали в основния курс по право, както се казва, е ясно, че давността не променя отношенията. Тя не заличава взимането. Напротив. Това вземане може да бъде изпълнено от длъжника. Нещо повече, тя не настъпва автоматично. Тя е нещо, на което може да се позовеш. Било в съдебно дело, било по друг начин. Така че заобикаляйки всичко това, съдиите решиха, че банките винаги са прави и че още 10 години тези хора, които голяма част многократно са върнали взетото, трябва да продължат да носят оковите на вечния длъжник. Трябва да избират между живот в нелегалност, работа на черно, в сивия сектор или емиграция в чужбина. 

За това се чудя понякога Темида всъщност сляпа ли е, както я изобразяват скулпторите или едното ѝ оче винаги е отворено и бди за интересите на банките.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Не съжаляваме, че не сме в този парламент, защото е пълна трагедия

Ангелов предположи, че Радев връща услугата на ДПС за избирането му за президент ВМРО излезе на протест срещу промените...

Александър Сиди: Две от парламентарните групи в новото Народно събрание работят за интересите на ДПС

Мантрата, че българите в чужбина имат огромно желание да гласуват, но ограничението на секциите ги спира е една голяма лъжа. Това заяви...

ВМРО – Троян с дарение за болниците в Троян

Структурата на ВМРО в град Троян с трогателен жест към медицинските лица в града В навечерието на един...

Александър Сиди: Партиите, които решиха за гласуването в чужбина, изпълняват поръчката на ДПС

Не е редно да се противопоставят българите в Англия с българите в Турция. Българите в Англия са новата диаспора и там трябва...

Кузман Илиев: Семантика на лъжата или защо либералното е антипод на „свобода“

Зелени, интернационални левичари, соросоиди и глобалисти диктуват дневния ред на САЩ, Европа, а вече видимо и у нас Коментар...

Любчо Георгиевски: Ние в Северна Македония сме два пъти българи

Искаме възможност да се запишем като българи на преброяването в Северна Македония Ние в Северна Македония сме два пъти...

Кузман Илиев: Партиите на промяната, които искаха да демонтират статуквото – направиха реверанс към една от него

Депутатите приеха големи промени в Изборния кодекс този четвъртък. Централната избирателна комисия ще стане 15-членен орган, който се назначава от президента по предложения...

Коментари