Начало Блог Искрен Веселинов: КС бди за интересите на банките, а не за съдбата...

Искрен Веселинов: КС бди за интересите на банките, а не за съдбата на 600 хиляди български семейства

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира във Фейсбук темата за решението на Конституционния съд да отмени половината текстове за положението на „вечния длъжник“. Те бяха приети в миналото 44-о Народно събрание, а Веселинов бе вносител на тези промени.

С тези поправки искахме да облекчим съдбата на 600 хиляди българи или може би на 600 хиляди семейства, защото толкова са необслужваните дългове и съответно висящите изпълнителни производства, казва още заместник-председателят на ВМРО.

За това се чудя понякога Темида всъщност сляпа ли е, както я изобразяват скулпторите или едното ѝ оче винаги е отворено и бди за интересите на банките.

А ето и цялото изказване на Веселинов:

Уважаеми приятели, често се чудя дали живеем в демокрация или в банкокрация.

Дали нашата страна се ръководи от народа чрез избраните от него представители или от банките, които във всеки един удобен момент могат чрез някоя друга институция да променят волята на народа.

Повод за днешните ми разсъждения е поредното решение на Конституционния съд, което няма нищо общо с правото и с Конституцията според мен. В един много добре избран политически момент, когато Народното събрание се занимава с всяка една глупост, която партиите в него са решили да интерпретират. Когато се коват изборни правила, които да им помогнат да спечелят повече гласове за сметка на опонентите си, Конституционният съд реши да отмени на практика половината от текстовете, които бяхме приели, за да защитим хората в положението на „вечния длъжник“.

Приеха това решение без да имат изобщо право да дискутират по него, тъй като бяха сезирани от Висшия адвокатски съвет,  който пък по Конституция има право да ги сезира само, когато се касае за права на гражданите, а в случая, както е известно, правата, които се защитават с отмяната на тези текстове са правата са на банките и на техните дъщерни дружества – колекторските фирми.

В този удобен момент, в който и ВМРО е извън парламента и съответно един противник по-малко би могъл да сигнализира и апелира към хората и тяхното недоволство, Конституционният съд без да има право да се произнася го направи. И то в разрез с всякакъв морал и всякаква здравна логика, както и в разрез с текстовете на Конституцията.

Конституционните съдии решиха, че с ретроактивното действие, с това, че ние дадохме възможност длъжниците, чиито дългове са натрупани преди време, станали са изискуеми преди време или пък преди няколко години е започнало изпълнителното производство по тях, годините, които са минали, да се считат за абсолютна давност.

По този начин всъщност ние искахме да облекчим съдбата на 600 хиляди българи или може би на 600 хиляди семейства, защото толкова са необслужваните дългове и съответно висящите изпълнителни производства.

Конституционният съд реши, че всъщност това, на практика уреждане на срока, което е чисто процедурно, създава някакво разместване на блага. Че кредиторите, разбирай банките и колекторските фирми, се лишават от някакво благо за сметка на длъжниците. Само че нали в основния курс по право, както се казва, е ясно, че давността не променя отношенията. Тя не заличава взимането. Напротив. Това вземане може да бъде изпълнено от длъжника. Нещо повече, тя не настъпва автоматично. Тя е нещо, на което може да се позовеш. Било в съдебно дело, било по друг начин. Така че заобикаляйки всичко това, съдиите решиха, че банките винаги са прави и че още 10 години тези хора, които голяма част многократно са върнали взетото, трябва да продължат да носят оковите на вечния длъжник. Трябва да избират между живот в нелегалност, работа на черно, в сивия сектор или емиграция в чужбина. 

За това се чудя понякога Темида всъщност сляпа ли е, както я изобразяват скулпторите или едното ѝ оче винаги е отворено и бди за интересите на банките.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари