Начало Блог Искрен Веселинов: Няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията

Искрен Веселинов: Няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията

Прокараната с измененията в Изборния кодекс поправка, даваща възможност за промяна в Конституцията чрез референдуми, според вносителя ѝ – Искрен Веселинов от ВМРО, се тълкува неправилно. Припомняме, през преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс депутатите промениха закона за референдумите (Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление) като отпадна забраната чрез референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико народно събрание, каквито са за приемане на нова Конституция, промени в територията на страната, формата на държавно устройство и на държавно управление, например. Поправката бе определена като „гаф“ и „политическо сметкаджийство“, а изтъкнати юристи изразиха надежда, че ще последва президентско вето и сезиране на Конституционния съд.

Промяна на Конституцията чрез референдум не е възможна и с новите текстове, увери в интервю за Actualno.com вносителят на поправката Искрен Веселинов. Възможно е провеждане на референдум по въпроси на Конституцията, включително такива, които са от компетентността на Велико народно събрание, но няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията, разясни приетия текст той. Отпадна забраната да се провежда референдум по въпросите от компетентност на ВНС, но иначе, в Конституцията е много ясно разписано как се променя тя. Този закон не може да отмени Конституцията. Тези промени пак трябва да бъдат приети от ВНС, подчерта той.

Според него, има неразбиране на това, което е минало в пленарна зала. Многото шум, който се вдигна, е заради повърхностно гледане на текста, който е обмислен достатъчно дълбоко, коментира Веселинов. По думите му, внушава се, че референдумът е достатъчно условие да се промени Конституцията. Не. Действащата Конституция си е действаща, в нея е разписано как се променя тя, а референдумът по-скоро има значението да обозначи каква е народната воля и вече избраните народни представители във Великото Народно събрание ще трябва да я материализират вече чрез текстове на закон, на Конституцията, добави Веселинов.  Той е категоричен, че народът трябва да се произнася по най-кардиналните въпроси:

Нормално е народът да има право да се произнесе и неговият вот да бъде това нещо, което ще принуди депутатите, евентуални, от ВНС да вземат адекватната позиция.

Веселинов изрази недоумение защо трябва народът да бъде лишен от правото да определя формата на държавно управление – дали да бъдем президентска република, парламентарна или някаква друга. Кой го реши това нещо и кой смята, че това е нечистоплътно и народът няма право да определи формата на държавно управление? Казваме – цялата власт произтича от суверена, обаче суверенът няма право тези неща да ги решава, а трябва да ги решава някой посредник, каква е логиката, възрази той.

Запитан как ще отговори на упреците, че с направената поправка е изтъргувана подкрепата на ВМРО за предлаганата от ГЕРБ нова Конституция, Искрен Веселинов категорично заяви:

Ами изтъргувана е не срещу концесии или срещу лични ползи. Изтъргувана е срещу това народът, суверенът, да има право да определя основните правила в държавата. Това е търговия. Аз съм добър търговец. Защитил съм интересите на българските граждани.

Веселинов не се ангажира с прогноза дали, ако при евентуално вето и прегласуване текстът отпадне, ВМРО ще оттегли подкрепата си за конституционния проект на ГЕРБ, но увери, че със сигурност този текст не е противоконституционен. 

Помолен да коментира отворената с поправката възможност 48 депутати да могат да инициират референдум по най-важен въпрос, той посочи, че всеки има право да инициира референдум, но народът е този, който се произнася и изтъкна важността на участието в референдумите. За да бъде валиден един референдум, трябва да са гласували не по-малко, отколкото на последните парламентарни избори и повече от половината да са подкрепили тезата на референдума, отбеляза депутатът. Според него, това е най-трудният начин за промяна в Конституцията.

Много по-лесно е да убедиш няколко партии в парламента да променят определени текстове в Конституцията, отколкото да убедиш примерно 3 милиона човека да гласуват и съответно да се получи необходимото мнозинство, коментира Веселинов и категорично заяви, че приетата поправка е абсолютно легитимна.

Няма никаква забрана в Конституцията да се провеждат референдуми по въпроси, които са от компетентността на ВНС с уговорката, разбира се, че техните резултати нямат автоматично действие и в това отношение аз недоумявам от показното неразбиране на текстовете, които са приети и целия този шум, заключи той.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари