Начало Народно събрание Искрен Веселинов: Няма нито да скучаем, нито да бездействаме през 2015 г.

Искрен Веселинов: Няма нито да скучаем, нито да бездействаме през 2015 г.

Искрен Веселинов започна 2014 г. като общински съветник и председател на опозиционната група „Реформаторски блок + ВМРО“ в местния парламент. Той има сериозен стаж като „старейшина“, като дори бе 6 г. председател на Общински съвет – Русе. На парламентарния вот през октомври обаче Веселинов бе избран за народен представител от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ в 43-то Народно събрание. Ето какво сподели той в интервю за информационния портал „Топ новини“.

– Отминава поредната бурна политическа година. Промените доведоха и до промяна на Вашата дейност от общински съветник до народен представител в 43-то Народно събрание. Как оценявате този преход в личен и служебен план?

– Безспорно изборът ми за народен представител е изключително предизвикателство. Каузата остава същата – интересите на гр. Русе и региона, но възможностите за влияние върху събитията са безспорно по-големи. Ако трябва да вляза и в подробности – като съветник повече от пет години бях в ролята на опозиция, на коректив, но предвид арогантността на мнозинството не можеше да се постигне много. Сега сме част от парламентарното мнозинство. Аз лично имах честта да участвам в създаването на окончателния вариант на управленската програма – в нея има и мои пасажи. Надявам се да не останат само добри пожелания.

– Кои от набелязаните задачи и цели в местния парламент не успяхте да изпълните след този преход и за изпълнението на кои пък смятате, че би спомогнала дейността Ви в Народното събрание?

Паметникът на Левски е първата задача, която ми идва на ум. Само успях да стартирам процедурата по тази моя стара идея, а колегите от съвета ще трябва да довършат реализацията. Колкото до целите, не мисля, че постигнах много от тях, нямахме шанса с това мнозинство. Може би най-важната предстои да се дискутира – управлението на общинското имущество и възлагането на обществените поръчки по прозрачен и справедлив начин, без да има „наши“ и „ваши“.

– По-добре ли е за Русе това, че местното и националното управление са от една партия, след като близо година имаше разминавания в това отношение?

– Няма пълна тъжественост между местния и националния управленски формат. В Русе ГЕРБ управлява с АТАКА, ЗНС и ССД, а представителите на Реформаторите и Патриотите сме в опозиция. Но тезата за полезността на еднопартийна местна и централна власт е доста спорна. Да вземем за пример дори само финансирането на спортната зала – ГЕРБ отказа на „своя“ кмет, а БСП напротив, направи възможно финализирането на проекта. Има и други примери в тази посока. Истината е, че веднъж завинаги местните власти трябва да станат независими от централната и достатъчно обезпечени, за да изпълняват задълженията си към гражданите.

– Как оценявате първите стъпки на новото правителство, които до определена степен вървите заедно, след като „Патриотичен фронт“ заяви подкрепа за управленската програма на кабинета „Борисов 2“?

– Още се пазя да давам оценки на политиките, не напразно традицията е да се оценява след 100-тния ден. Програмата е добра. Дано се изпълнява и дано духът на диалогичност не се изпари от управляващите след като вече са заели министерските си креслата, защото в два поредни избора народът дава знак, че няма място за арогантност, за стари номера и партийно себелюбие – трябва да се градят мостове и да се търсят консенсусни решения.

– Вие оглавихте парламентарна комисия, която ще следи дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Какви са основните ѝ задачи и направихте ли първи стъпки в посока на изпълнението им?

– Да, започнахме с летящ старт. Трябва на следващото си заседание да обсъдим промени в Закона за енергетиката и да променим начина на избор на ДКЕВР. Ще изисквам ежемсесечни отчети на регулатора за дейността му. В плана за работа, който ще предложа на колегите са и темите за:

Предприети действия от ДКЕВР в следствие на проведените одити на енергийни дружества от сектор Електроенергетика през 2013-2014 година и установени нарушения при тях; прилагане на регулаторни механизми в сектор „Природен газ“ за осигуряване на финансова стабилност на дружествата в сектора и ограничаване на кръстосаното субсидиране в сектор „Топлоенергетика“, както и обобщен анализ на бизнес-плановете на дружествата; регулаторни механизми за разделение между регулирани дейности и търговски дейности на ВиК дружествата; участие в работата на Агенциите за сътрудничесто между регулаторите на енергия и природен газ, отправени препоръки към ДКЕВР, ЕСО и Трансгаз от страна на Агенцията, ЕК и други международни институции; анализ на прилагания ценови модел на регулирания пазар на електрическа енергия и регулиране по отношение работата на свободния пазар и трансграничния пренос; състояние на разработване и приемане на Наредбите за качеството на електроснабдяването, газоснабдяването и топлоснабдяването по лицензионни райони; обобщен доклад за инвестиционните програми на дружествата от сектор електроенергетика и природен газ, на база корпоративни бизнес-планове за периода 2015-2020 година, включително изграждане на трансгранични инфраструктурни връзки.

– Вече успяхте да направите няколко срещи с всички народни представители от 19-ти МИР – Русе. Успяхте ли да договорите основни цели и задачи, важни за града и региона, по които да работите заедно като русенско лоби?

– Да, мисля че има вече консенсус по няколкото важни теми. Това е прецедент не само за нашата област, но и в национален мащаб – представители на толкова много различни партии да си говорят без антагонизъм и да се подкрепят за общи каузи.

– Какви други задачи си поставяте през 2015 г., като народен представител от 19-ти МИР – Русе от „Патриотичен фронт“?

– Аз съм амбициозен и работлив човек и никога не забравям предизборните си заявки. Демографията ще е основен мой акцент и вече съм внесъл заедно с колегите законопроект в подкрепа на социализираната раждаемост – става дума за данъчни облекчения за работещите родители, които да им осигуряват поне по 20 лв. месечно за дете повече. Регионалното неравенство и неспрведливото третиране на Северна България е друга моя кауза, която няма да спра да поставям, въпреки ужасната инерция. Т.нар. битова престъпност е също във фокуса на Патриотичния фронт – апелираме за обща програма на МВР, Министерство на правосъдието и прокуратурата, които да спрат безчинствата в малките населени места и вилните зони. Патриотичното възпитание и качественото образование са друг акцент. Няма нито да скучаем, нито да бездействаме и през 2015 г.

Позволете ми накрая да пожелая в дните между Коледа и Новата година на всички ваши читатели да бъдат осенени от благодата на божието Рождество и то да ни дари с душевен мир и нравствена сила да се противопоставяме на злото и да творим добро. Нека новата 2015 г. е година на надежди и нови начала, които да подобрят живота на българите.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари