Начало Новини Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живот.

Веселинов припомня, че единствено ВМРО – Българско национално движение повдигна въпроса преди няколко месеца. Сега не сме част от предизборния дебат, а всички партии мълчат.

Ще спрете ли да се замеряте с обещания за охолен живот на пенсионерите и ще направите ли заявка за промяна на системата – намаляване на изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живот (тоест намаляването ѝ), се обърна Искрен Веселинов към участващите в предизборната надпревара на 2 април.

А ето и цялата публикация на Веселинов >>>

Франция продължава да се тресе от протести заради повишената от правителството на Макрон възраст за пенсиониране. От 62 я правят на 64. В България тя бавно пълзи към 65. Но във Франция средната продължителност на живота е 80,7 години – респективно 77,1 за мъжете и 84,1 за жените. Тоест едните ще вземат пенсия средно 13, а другите повече от 20 години.

В България средната продължителност на живот е 74,3 – мъжете живеят 70,8 и биха живели като пенсионери едва 5 години, а жените 78,1 – съответно 13. По-стряскащото е, че тази пенсионна реформа, прокарана някога от министър Калфин, почиваше на предпоставката, че средната продължителност на живот ще продължи да нараства, достигайки европейската. На практика от 2018-а тя пада. След достигане на пика от 76,1, слизаме през 2020 г. на 75,5 и през 2021-ва на 74,3. Продължителността на живот при мъжете е паднала със стряскащите две години!

В същото време остава абсурдното изискване за 40 години осигурителен стаж. За да получаваш пенсия едва 5 години!? Ако излезеш от университета на 25, нямаш право да останеш без работа дори една година! Какво да говорим за стотиците хиляди жертви на първоначално натрупване на капитал, които работеха години без осигуровки… Сега те трябва да чакат до 67 и да вземат намален размер пенсия едва три години.

Системата е абсурдна и трябва да се промени! Иначе съвсем логично хората ще продължат да крият осигуровки с оглед практическата невъзможност да получат достоен вход в нея и някаква нормална продължителност за ползването ѝ.

ВМРО – Българско национално движение беше единствената партия, която повдигна въпроса преди няколко месеца. Сега не сме част от предизборния дебат, а всички партии мълчат.

И малко преди деня за размисъл питам участниците в предизборната надпревара: ще спрете ли да се замеряте с обещания за охолен живот на пенсионерите и ще направите ли заявка за промяна на системата – намаляване на изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живот (тоест намаляването ѝ)?

Защото не е важно колко голяма е сумата, ако на практика не можеш да доживееш да я получиш. Но българите, за разлика от французите, не умеем да си търсим правата!

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари