Начало Блог Искрен Веселинов: Преамбюлът е единственото място, в което се говори за националното...

Искрен Веселинов: Преамбюлът е единственото място, в което се говори за националното единство

Гледаме на заявката на ГЕРБ за Конституцията като начало на дебат, каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов след консултациите с ГЕРБ за Конституцията, предава Агенция „Фокус“.

Гледаме на заявката на ГЕРБ като начало на дебат. Този дебат трябва да бъде значим, трябва в него да се включат всички активни граждани и се надявам наистина в тези два месеца той да мине по начин, който да направи проекта за нова Конституция максимално адекватен и максимално близък до обществената реалност в България и да реши тези противоречия в работата на институциите, които за съжаление продължаваме да наблюдаваме, каза още Веселинов.
Той посочи, че ВМРО е формация, която от 2013 г. участва в част от протестите тогава и винаги е заявявала, че свикване на ВНС е необходимо. Необходимо е сериозно изменение или нова Конституция, която на практика да заличи липсата на гъвкавост у институциите  и да я направи всъщност по-адекватна на настоящите обществени реалности. В това отношение аз лично направих изказване и в средата на юли, в което изрично подчертах, че ние гледаме с надежда на варианта за свикване на ВНС, допълни още Веселинов.
Има много неща, които са свързани с детайли и идеологически виждания на ВМРО, които за нас е важно да намерят място в Конституцията. Първото, за което на практика постигнахме съгласие, както и д-р Дариткова каза, за нас е недопустимо да отпадне преамбюлът на Конституцията, който е единственото място, в което се говори за националното единство. Ние смятаме, че тази теза дори трябва допълнително да бъде засилена и в ролята на държавата да бъде вписано, че тя трябва да утвърждава националната идентичност, каза още Веселинов.
Според него националните ценности трябва да залегнат в новата Конституция.

В нашите предложения се включва детайлизиране на дефиницията за герба, също и подкрепата за грамотната раждаемост. Смятаме, че по отношение на тази възможност за внасяне на закони от страна на съдебния съвет на прокурорите и на съдиите, която предлага ГЕРБ, то да бъде ограничено само до закони, които са свързани с функционирането на съдебната власт. По същата логика бихме предложили президентът да има законодателна инициатива по въпроси, които пряко са свързани с изпълнението на неговите компетенции, заяви още Веселинов.
Искрен Веселинов заяви, че други предложения, които ВМРО са представили пред ГЕРБ са свързани с правата на българските общности зад граница и гарантиране на правото на хората от български произход безпрепятствено да посещават държавата България.
Продължаваме да държим на това гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг и да въведем допълнително условие, че гражданите освен да са навършили 18 години, да са придобили задължителното училищно образование, за да упражняват това право. За брака – като доброволен съюз между физическо лице от мъжки и женски пол, трябва да има изричен запис. В това отношение нямаме противоречие с ПП „ГЕРБ“. Другите ни предложения са свързани със задължението училищното обучение да е не само задължително до 16 години, а да се изискват резултати, допълни още Веселинов.
От ВМРО предлагат още да се възстанови старият текст и да се даде възможност за задължителна военна служба.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари