Начало Блог Искрен Веселинов: „Промяната“ са нищоправещи търгаши

Искрен Веселинов: „Промяната“ са нищоправещи търгаши

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във „Фейсбук“ и „Ютюб“ и по Радио К2 на 93,9 MHz на 18 юни 2022 г., заяви позиции по следните теми: 

Какво се случва в управлението?

Боят настана, тупат сърца ни! Какво се случва с политиката, започна разговора Беновска. Искрен Веселинов отговори, че се разпада разнородната и антагонистична коалиция, което е било предвидимо, че ще се случи. Основните идеи на антагонистите остават в нея, излязоха едни хора без особена идеология. Политическата рутина на партии като БСП, ДБ и прочие, прави съвместими несъвместимостите, каза Веселинов. Беновска отбеляза, че са минали 2 дни, откакто е детрониран първият председател на „Промяната“ на 47 НС и след 3 дни ще настъпи първият вот на недоверие на „Промяната“ в НС – вторник дебат, в сряда гласуването. Веселинов заяви, че правителството трябва да падне и след излизането на първия коалиционен партньор, вместо да се пазарят за депутати, управляващите е трябвало да поискат вот на доверие за следващите 6 месеца и да управляват в следващия период, за да въведат мерки срещу бедността, инфлацията, цените на горивата. Според Веселинов това е единственият логичен ход на управляващите, ако имат чест, но вместо това са се впуснали в „политическо търгашество“. Той подчерта, че политиката се превръща в гнусно нещо, извършвано от все по-малко можещи хора.

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?; ВМРО в политиката и управлението; Костадин Костадинов; Руският национален интерес в България

Беновска коментира, че 7-8 години задава един и същи въпрос – кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България – но не е получила нито един отговор. Веселинов каза, че в политическата си биография няма от какво да се срамува. Ние затова сложихме едно обяснение към нашия патриотизъм – просветен патриотизъм – защото това, което правим, е на основата на идеология, която ВМРО изповядва и не е променяна повече от столетие и винаги сме смятали, че правенето на политика, е правене на конкретни неща, които подобряват живота на хората, каза Веселинов и обяви, че са издали книга с нещата, които са направили в 4-те години, в които са били в управлението в ГЕРБ. Той подчерта, че това им дава основание да гледат хората с гордо вдигната глава. Правенето на нещо отпада като дневен ред на политиците и остават заклинанията и насъскването между различни групи хора, но за ВМРО политиците трябва да обединяват нацията, а в момента нямаме нито един политик в НС, който действа в тази посока, заяви Искрен Веселинов. Беновска отбеляза, че Костадин Костадинов обединява със своите политики. Веселинов коментира, че е чел 5-те точки на Костадинов, с които е обещал подкрепа на това правителство, но нито една не е отговаряла на българския национален интерес, защото всички са продиктувани от Кремъл. Цялото ми уважение към хората, които изпитват симпатии към Русия, но българските партии не трябва да изпълняват кремълските доктрини, смята Веселинов. Беновска коментира, че въпреки новините, които са излезли за Путин, той е излязъл в цветущо здраве, произнесъл е своята реч на водач и продължава да е на коня. Защо в България нямаме такива водачи като Путин. Харесвате или не, той своята мисия, която си е поставил, си я изпълнява, попита Беновска. Веселинов коментира, че не знае колко успешно Путин изпълнява мисията си, но България не трябва да гледа изток или запад, а да се приоритизира националният интерес на страната. Русия осъществява нещо, което смята за свой национален интерес – дали това съвпада с националния интерес на България – е друг въпрос. Не смятам, че е оправдано руският национален интерес да се защитава от българските политици. Поредното разделяне на обществото на русофили и русофоби, на украинофили и украинифоби – намирам го за толкова вредно, колкото всички останали, защото трябва да обичаме и тачим България, а не да намираме оси на противопоставяне по линия на чуждите национални интереси, подчерта Веселинов.

Неолиберализмът в Европа; Северна Македония в ЕС

Беновска попита доколко България трябва да става войник на европейските заповеди, защото сега с всички сили най-различни лобита в Европа се опитват да накарат страната ни да прескочи националното си достойнство, да забравим своята история, да забравим българите в Македония, да рапортуваме и да приемем Македония в Европа. Веселинов коментира, че медиите налагат бинарност – либералният Запад и Путин, макар Путин да не е алтернативата на либералния Запад, а по-скоро Тръмп, Орбан, Качински – хора, защитаващи националния интерес, опитващи се да трансформират своите държави и да ги извадят от либералното блато. Това е идеологията на ВМРО. Няма причина ние да търсим спасител в майка Русия, защото ние трябва да си свършим нашата работа, да обединим обществото и да дадем отпор на този неолиберализъм, който е пагубен за психическото здраве на хората. Западът изживява нещо, което ние изживяхме по време на комунизма – подмяната на реалността с идеологеми, но ние вече сме имунизирани и трябва да дадем своя принос Европа да се превърне в Европа на отечествата и това е нашата цел, каза Веселинов. Той подчерта, че по отношение на Македония Беновска е абсолютно права и за съжаление всички напъни на настоящото управление да е услужливо и да предаде Македония, са били прогнозирани от ВМРО преди 4 месеца с доказателства, конкретна информация и план, по който премиерът работи, за да подмени българската национална позиция. Съпредседателят на ВМРО отбеляза, че от три дена имат и технологията за това – да бъде заобиколено външно министерство и предложенията на френското председателство ще отиват в Комисията по външна политика на НС. Веселинов подчерта, че комисиите подпомагат НС в дейността му, разглеждат доклади и законопроекти, внесени в НС, но нямат правомощия да взимат самостоятелни решения, камо ли решения, които ревизират решения на НС, на правителството, на КСНС. Тази абсурдна схема беше изработена, защото в тази комисия управляващите и ДПС, които като горещ картоф се подхвърля ту на едните, ту на другите и ДБ, които са на едно мнение за Македония, имат мнозинство с един човек – там са 9 на 8 – тези, които са за махане на ветото срещу тези, които са за оставане на ветото. Тази прозрачна схема беше измислена, за да свали отговорността от плещите на Кирчо, той да каже – ето, в парламента решават. Ама не – парламентът решава в пленарна зала, не решават комисиите на парламента. Това ще бъде въпиещо нарушение на Конституцията, ако се случи и ако с решение на тази комисия се допусне отпадане ветото за преговори на Македония с ЕС, смятам, че българите ще се надигнат, смята Веселинов.

София прайд и cancel culture

Беновска каза, че не знае дали ще се надигнат, но отново ще трябва да се запитаме коя е ценностната система на България – ще се провежда поредният София прайд – парад на модерното в Европа – обединяване на всякакви крайности и движение по посока cancel culture. Веселинов подчерта, че ВМРО е най-системният противник на тази показност на анормалността и противостоят с декларации в общинския съвет на София, защото кметът Фандъкова дава разрешение за прайда, противостоят и с контрапрояви. Това е новото ляво, въпреки че неговите проповедници в България се определят като десни, каза още съпредседателят на ВМРО.

ВМРО извън управлението

Беновска коментира, че с Красимир Каракачанов винаги подчертават, че България няма пленено бойно знаме, но не са ли пленени знамената на ВМРО след тези избори. Веселинов заяви, че са в политиката. Беновска отговори, че толкова са в политиката, че нищо не зависи от тях. Съпредседателят на ВМРО подчерта, че успехите и неуспехите се редуват и няма драма до момента, в който вярват в себе си и смятат, че са прави. Той сподели, че 26 години членува във ВМРО и идеите, които тогава са заявявали, са били екзотика – за подмяната на културната идентичност на Европа, за маргинализираните цигански общности, за демографската катастрофа – теми, на които никой не е обръщал внимание, но хората започват да разбират, че това са темите. Ние знаем, че сме прави и временните неуспехи не ни смущават. Продължаваме напред. Нямаме колебания, заяви Веселинов. Беновска отговори, че българите и избирателите трябва да им повярват. Веселинов подчерта, че за да бъде убедителен, политикът трябва да си вярва и да смята, че действа правилно.

Договор за почтеност в управлението на Кирил Петков

Беновска пожела да изгледат заедно първата пресконференция в НС на 11 декември 2021 година, когато Кирил Петков е представил своето правителство и е казал, че тяхното споразумение е договор за почтеност. Да видим как си вярват и дали ние още им вярваме и дали те си вярват още от днешна гледна точка.

***

Кирил Петков: Договорът – Споразумение е Договорът ни за почтеност! Прозрачно към медиите и с един аршин!

Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска по време на брифинг в Народното събрание за представяне на проектокабинета от 11.12.2021.
 

Илиана Беновска: Здравейте и на добър час, г-н Петков! Отдавна не бяхме Ви виждали с вратовръзка. Това какво означава? Че влизате в една по-официална роля ли? И имам 3 въпроса.

Първият е: Кой е приоритетът, от който никога, при никакви условия, под натиск от коалиционни партньори, чуждестранни посолства или опозиция няма да се откажете?

Вторият ми въпрос е: Ще помолите ли колегите си от МС да подпишат и те – както вие във вашата партия – Договори за Почтеност или както го наричате?

Третият ми въпрос е: И към г-н Събев, защото той ще отговаря и за транспорта, електронните медии и комуникациите. Как ще определите отношението си към медиите. Ще ги делите ли на „свои“ и „чужди“? Ще имате ли предпочитания? Защото досега, сякаш, избирахте предпазливо къде да се явявате? Всички ли медии ще имаме право на контакт, интервюта с Вас лично и с другите министри?

Кирил Петков: Благодаря! Нека първо всички въпроси към мен бъдат зададени и после де щам думата на някои от министрите, към които бяха адресирани въпроси. Мотото на това правителство ще бъде „Нулева толерантност към корупцията“! Това ще бъде червената линия, през която нито един от министрите не може да премине. И тази коалиция ще бъде в този си състав само и единствено, ако това мото се спазва. Това е ясно и категорично. Всеки български лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия „нулева толерантност“ към корупцията“.

За втория Ви въпрос. Всъщност, аз бих отговорил и на последния Ви въпрос. Медиите ще имате възможност за максимална информация за всяка една от дейностите, които правим. „Прозрачност“ ще бъде друго мото, свързано с първото мото, което ще се опитаме да дадем. Но „Прозрачност“ няма да бъде само към изпълнителната власт. Това ще бъде и за финансирането на медиите. Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват. За да има пълна отчетност за това. Така, че всеки да е наясно, че тези средства са на данъкоплатците и те трябва да се изразходват по най-смисления начин. С други думи, вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии. Ще има един аршин към всички и пълна прозрачност.

Илиана Беновска: За Договора за Почтеност?

Кирил Петков: В момента, щом подписахме нашия Договор-Споразумение между коалиционните партньори, всеки един от нас даде собственото си обещание, че оттук нататък тези неща, под които се подписваме, включват, разбира се – както знаете – всяка една от главите започваше с „Нулева Толерантност към Корупцията“. Всъщност, в самото споразумение има всичките елементи на почтеност. Ако ние успеем да постигнем тези цели, то реално сме доказали, а не само говорили, че сме действали почтено.

Илиана Беновска: А г-н Събев ще каже ли няколко думи за електронните медии?

Кирил Петков: Накрая, ако искате, може да питате само него – специално за Вашата медия, нека да адресираме и другите въпроси!

***

Обещанията на правителството; Арестът на Борисов; МЕТ

Имахме обещание за почтеност, откритост – неформална клетва, коментира Беновска. Веселинов заяви, че още на фазата на обещанията не е вярвал, защото познава хората, които съставят коалиция – БСП, които в Тройната коалиция са били еталон за корупция, ДБ, които са били в кабина Борисов 2 и най-гръмките корупционни скандали са били с техни представители. Интересен е въпросът Ви за медиите, защото днес проправителствената теза ще стъпва по всички големи медии, от сутрин до вечер ни облъчват с призиви за война срещу мафията, като че ли 6 месеца тези хора не са били на власт, не са държали службите, не са държали МВР и освен едно КПП и дребна далавера за няколко десетки милиона годишно, ние не чухме какво са разкрили. Осигуриха един зрелищен арест на Борисов, колкото да изкара една вечер в ареста, но и там първо се мотивираха с обвинения на Васил Божков, на една личност, която не е чиста и свята и не е символ на борба срещу корупция и направиха действията си на закон. Всичко, което имахме като обещания, е един балон, който трябваше да прикрие липсата на реална способност на тези хора да управляват и да замаскира собствените им съмнителни схеми, защото имаме крещящи случаи на ощетяване на българския потребител от това правителство. Първата дейност на нашето ново ръководство на „Булгаргаз” като започна войната беше да продаде част от наличностите на находището в Румъния, защото им трябвали пари. После започнахме да купуваме руска газ през Гърция с 30 % повече, коментира Веселинов. Беновска попита дали ВМРО са сезирали прокуратурата за присъствието на фирмата МЕТ. Веселинов каза, че са го направили, но прокуратурата следва да се сезира и от публикации.

Подаръците

Водещата подари на Веселинов тениска Харвард и сподели, че Карлос Контрера е бил на протест с такава. Веселинов сподели, че се гордее с българското си образование и Харвард ще бъде оставен за друг живот. Беновска подари на Искрен Веселинов и Конституцията на Р. България, придружена с български флаг. Веселинов сподели, че имат проект за нейната промяна. Той подари книгата на Въглемир Тъжин „Повиках мрака”. Беновска зачете „От върховете залезът ще слезе с тиха и безсмислена тъга. При хората в този миг единствено е позлатена тишина. Умиращото слънце ще погали реката и ще изтече на запад. Птиците ще плачат без някой да ги разбере и в хаоса от сенки ще се втурнат, размахвайки панически криле и мракът бавно ще ги смила, а те ще търсят светлина“. Веселинов каза, че стихчето е подходящо за момента.

Така завърши разговорът между Искрен Веселинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във „Фейсбук“ и „Ютюб“ и по Радио К2 на 93,9 MHz на 18 юни 2022 г.

Видео >>>

Последни Новини

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir