Начало Блог Искрен Веселинов: Проповедите в храмовете ни трябва да бъдат на български език

Искрен Веселинов: Проповедите в храмовете ни трябва да бъдат на български език

Не можем да си позволим да отглеждаме тероризъм у нас, заяви заместник-председателят на ПГ на ОП

Проповядването в религиозните храмове в страната трябва да бъде на български език, който е официален в държавата, заяви в „Денят на живо“ по Канал 3 Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО.

Това е изрично залегнало в проектозакона за вероизповеданията, подготвян от Обединени патриоти. 

Не правим специален закон само за исляма, а за всички вероизповедания. Става дума за проповядването – проповедите трябва да бъдат на български, на официалния език в България, обясни той.

Не значи, че трябва всичко задължително да бъде на книжовен български – католиците четат на латински, от Корана се четат текстове на арабски, каза Веселинов.

Народният представител допълни обаче, че обръщенията към вярващите трябва да бъдат разбираеми за абсолютно всички в храма, включително и за хора, които не изповядват съответното вероизповедание.

Още важни промени предвижда законопроектът, който се очаква да бъде окончателно изчистен до края на седмицата – за външното финансиране за религиозните общности и за контрола от страна на Дирекция по вероизповеданията у нас.

На първо място трябва да се пресече веднъж завинаги практиката да се финансират религиозни институции от чужбина – имаме огромен проблем с мюсюлманското вероизповедание, изтъкна Искрен Веселинов .

То се финансира от два източника – от Турция, чието ведомство доскоро уж следеше да се изповядва умерената форма на ислям в България. Те имат над 100 човека, работещи в България, за радост някои вече са изгонени. Другият източник – това са неправителствени организации от съзвездието в Персийския залив, предлагат стипендии, обучение на духовници, които връщат после тук, изграждат джамии и определени дейности в България, обясни той.

Не можем да си позволим да отглеждаме тероризъм в България, затова държавата трябва да поеме обучението на духовниците на наша територия, по утвърдени от държавата стандарти, за да не се допускат радикални идеи отвън, категоричен е заместник-председателят на Патриотите.

Искрен Веселинов уточни, че даренията трябва да бъдат целеви – за конкретни дейности и проекти. И да се контролират от Дирекция по вероизповеданията.

Друг важен момент в законопроекта е свързан с орган, който да следи как се развива дадено вероизповедание. Ние нямаме текущ контрол – регистрира се дадено вероизповедание по невинен начин, след години то може да попадне под влияние на радикални проповедници и да стане по-различно, допълни депутатът.

Той разкри, че това е фундаментално новото в тази закон – допълнителни правомощия на Дирекция за вероизповеданията, включително и искане за заличаване на дадено вероизповедание.

ВМРО настоява за такъв още от времето на борбата със сектите.

Готвеният законопроект ще бъде предложен за обсъждане на всички парламентарни групи, както и за широко обществено обсъждане с представители на съответните вероизповедания, каза Искрен Веселинов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари