Начало Новини Искрен Веселинов: Референдум успоредно с президентския вот, а следващите избори да са...

Искрен Веселинов: Референдум успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за ВНС

Това е единственият изход от конституционната криза, в която изпадна България

1. Подкрепяте ли изпълнителната власт да се избира пряко от гражданите в два тура?

2. Подкрепяте ли Народното събрание да заседава на сесии, а не постоянно?

3. Подкрепяте ли въвеждането на образователен ценз за гласуване?

На тези въпроси да отговорят българските граждани на референдум, предлага заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Според него биха могли да се добавят и други въпроси – за мястото на прокуратурата в съдебната система, за забрана на пропаганда срещу половата идентичност или задължителното гласуване – решение на президента.

Веселинов заявява, че президентът вместо да става част от маневрите на партиите и конституционната безизходица би могъл да внесе в Народното събрание своя проект за промяна на Конституцията, с който ще промени системата като цяло. Но това го чакаме вече една година, затова според Искрен Веселинов благодарение на промените в закона, инициирани от ВМРО, вече е възможен референдум по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Искрен Веселинов смята, че този референдум би могъл да се състои успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за Велико народно събрание, което ще е обвързано с народната воля. Така ще получим истинска, а не оперетна смяна на системата. Ще излезем трайно от безпътицата, в която ни вкара партийния антагонизъм. И не на последно място – ще имаме шанс завинаги да извадим олигархията от политиката, категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Ето позицията му, публикувана във „Фейсбук“:

Маневрите на протестърските партии в новия парламент приличат на сложни военни маневри, при които всеки е срещу всеки, но не смее да даде първия изстрел.

ИТН твърдят, че са победили, макар да взеха само 600 хиляди гласа, и трябва да управляват без някой да им се меси, а другите имат право да ги подкрепят или ще ходят на избори. Безотговорна държавнически теза, но полезна за опазване на един електорат, който гледа гнусливо на всички стари муцуни в политиката и омешването с тях би го демотивирало. Впрочем този електорат чака мигновени чудеса и успехи, каквито в политиката са невъзможни. Той е култивиран след дълги години осмиване на традиционната политика и политици, след повсеместно отрицание. Липсва му каквато и да било идея какво трябва да дойде след тях. Освен, че е време за „друго“. Това „друго“ не е ясно нито на Слави, нито на майсторите на скеча, които днес го представляват в Парламента. (Впрочем трябва ли да изписвам вече с главна буква името на институцията, след всичко, което се случи там след последните два избора?!) В момента за бъдещето на ИТН изглежда по-ужасно да получат подкрепа за свой кабинет, отколкото ако бъдат бламирани. В първия случай ще се сблъскат челно с проблеми, от които нищо не разбират, ще работят във враждебна среда и с кратък хоризонт – лесно могат да се окажат виновни за всякакви неща и да загубят подкрепа при едни скорошни избори. Във втория ще продължат да правят това, което умеят най-добре: да критикарстват, да дават акъли и защитават каузи. Ще громят в 7/8 от сутрин до здрач предателите от ДБ, ИБ(Г)НИ и президентството, без да забравят архиврага – ГЕРБ. Всичко това ще им даде политически точки без да носят отговорност, а и време да разберат политиката като процес.

Останалите „протестъри“ са стари политически муцуни и са свикнали да гледат на властта като на средство за трупане на активи (икономически и политически). Подкрепата на управление, което не им дава нищо от това, изглежда нелепа. Тя би ги ангажирала с отговорност, от която няма да се отърват лесно. Особено неприемливо е това за ДБ, които вече лелеят мечти да станат голяма политическа сила, да „отвоюват дясното“ от ГЕРБ и да управляват дълго и щастливо много мандати в името на евроатлантическите ценности и господари. „Мутрите на Мая“ си правят друга сметка – обезличаването им покрай ИТН бързо ще ги смъкне под 4%, тъй като и двете формации са конструирани на основата анти-ГЕРБ. Лесно по-големият ще изсмуче по-малкия.

Тоест при тези маневри и трите формации имат една основна задача – да избягат от отговорност и да запазят сили и популярност за избори, в чието скорошно провеждане явно никоя не се съмнява. Мисълта за държавния интерес, за нуждата от стабилно управление с дългосрочен хоризонт, което да съживи икономиката и повиши доходите, не минава никому. В тази ситуация логично изплува мантрата „Служебният кабинет да продължи да управлява“. Защо? Защото всички ще излязат сухи от водата, ще запазят опозиционния си плам и антигербаджийската си риторика и ще продължат маневрите, докато една от страните се окаже достатъчно подготвена, за да събори тази изкуствена конструкция и да спечели избори сама. В този период ще видим състезание по популизъм на теми от съдебна реформа до мажоритарен избор – всеки ще гледа да натрупа точки и да поокаля конкурентите. Кой ще предложи формално служебния кабинет за редовен е второстепенен въпрос – обикновено това правят или най-малките или партиите в най-голяма безизходица, такива са коалицията на Мая и БСП. Всяка от тях би наблегнала на формалността на акта и би се скрила зад високия рейтинг на президента, който следва да поеме цялата отговорност.

На пръв поглед той изглежда губещ, но това съвсем не е така. Той лесно ще влезе в ролята на спасител от безотговорността на партиите. Посланията на „неговия“ кабинет за повече социални плащания и преизчисление на пенсиите ясно трасират неговите предизборни тези. В малкото месеци до края на октомври, когато ще се произведат президентските избори, трудно биха се натрупали негативи, които да му навредят. След това политическите му цели ще бъдат други – трети президентски мандат няма по действащата Конституция. И тези цели лесно биха били обслужени от действащ кабинет с висок рейтинг – той може да се окаже ядрото за нов политически проект.

Единственият, който със сигурност ще загуби от тези сложни маневри е българския гражданин. Ще загуби време. А пред него ще стои същото неясно бъдеще: кой с кого ще се съюзи, кой с кого ще се договори? Ще гласува за алтернативи, а ще получава пазарлъци и компромиси.

И преди съм писал, че проблемът е конституционен. И вместо да става част от маневрите президентът би могъл да го реши със своя инициатива – да внесе в Народното събрание своя проект за промяна на Конституцията, с който ще промени системата като цяло. Чакаме го вече една година. Би могъл да приеме и друг подход: благодарение на промени в закона, които ВМРО инициира, вече е възможен референдум по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Аз бих предложил три такива на българските граждани:

  1. Подкрепяте ли изпълнителната власт да се избира пряко от гражданите в два тура?“. С това ще се премахне задкулисието и партийното договаряне за властта – народът ще я избира пряко.
  2. Подкрепяте ли Народното събрание да заседава на сесии, а не постоянно?“. Така ще премахнем професията „депутат“ и ще отпадне темата за намаляване на броя на народните избраници и техните привилегии, ще елиминираме и един сериозен корупционен фактор.
  3. Подкрепяте ли въвеждането на образователен ценз за гласуване?“. С това ще елиминираме купения и етническия вот трайно.

Впрочем биха могли да се добавят и други въпроси – за мястото на прокуратурата в съдебната система, за забрана на пропаганда срещу половата идентичност или задължителното гласуване – решение на президента.

Този референдум би могъл да се състои успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за Велико народно събрание, което ще е обвързано с народната воля. Така ще получим истинска, а не оперетна смяна на системата. Ще излезем трайно от безпътицата, в която ни вкара партийния антагонизъм. И не на последно място – ще имаме шанс завинаги да извадим олигархията от политиката.

Всичко това минава през две неща: първо – бламиране избора на кабинета на ИТН в НС, което е задължително дори само заради наличието на вицепремиер по ромските въпроси в него, и второ – смел, честен и визионерски подход на президента към конституционната безизходица от последните месеци.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Коментари