Начало Видео Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание. Защото тази Конституция, която толкова хвалите, е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние. И тя успя, в резултат виждаме на какво ниво на развитие е страната ни.

Това каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов по време на дебатите относно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, обръщайки се към левицата.

Няма вариант за промяна на Конституцията в това Народно събрание, защото промяната не може да се реши от Обикновеното народно събрание. А тази промяна, за която говорим, са всъщност проблемите на обществото – съдебна система, смесването на властите, посочи той.

Според Веселинов проблем на тази Конституция е, че не позволява силно лидерство и промени. Поставя всеки, политически дебат в капана на 1/3 политическо представителство, това е голям проблем, посочи той.

Още през 2013 г. едно от нещата, които бяха поставени по време на протестите тогава бе за смяна на правилата, категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Никога нищо не е непоправимо. Конституционалистите в предишното ВНС направиха така, че нещата трудно да се поправят, защото с механизма за ВНС, с това, че действащото НС в момента от вземане на решение за ВНС трябва да се разпусне, а след това ВНС трябва да се разпусне, като вземе решение за това, за което се е събрало – това обрича страната на политическа нестабилност и никоя партия, която е взела властта, няма да тръгне към такъв дебат. Затова съм сигурен, че ако Вие спечелите изборите, последното нещо ще е да променяте правилата в държавата, обърна се Веселинов към депутатите от БСП.

Обаче хората после ще се разбунтуват, защото системата ще даде дефекта, който дава винаги. Днес обвинявате Борисов в корупция, но това правителство дойде, за да смени корумпираното правителство на Тройната коалиция. Системата, а не играчите са важни. Трябва да сменим системата. Това го казвам напълно убеден. Хората искаха това. Вие променяте исканията, като станахте техен политически говорител. Добре де, но хората станаха по-малко на площадите и ще вземат да спрат да излизат по площадите, защото е ясно, че едно политическо статукво иска да се възпроизведе, заяви още той.

Патриотът обвини БСП, че уж искат да чуят гласа на хората, но са против референдума. Е как, защо? Недоумявам. В това отношение дебатът е ясен – имаме предложение, което да институционализира този дебат. Да бъдат поканени институционалисти, които да се произнесат, да бъдат поканени граждани, но не те да напишат Конституцията, а те да кажат мнение относно въпросите, които стоят пред НС, но то не може да реши проблемите в съдебната система. Затова това НС трябва да се разпусне, да дойде ВНС – това е задачата, която тази комисия трябва да смели и да я възпроизведе, тук пред нас в зала и ние да произнесем, обясни той.

Разбира се, Вие може да блокирате развитието на държавата още десетилетия. Ние имаме право да искаме тази конституционна промяна. В края на краищата хората ще изберат кой е бил на правилната страна, каза в заключение Веселинов.

Юлиан Ангелов: Промяната в конституцията трябва да отговаря на сегашната реалност

Г-н Байчев, чухме от Вас и от БСП, че не искате да участвате в комисията за разглеждане на проекта на Конституцията на Република България, че не искате това събрание, че не искате промяна в Конституцията, защото сегашната е перфектна  и т.н., въпреки че голямата част от протестиращите през годините са се изказвали, че трябва да има промяна и да отговаря на сегашната реалност.

С тези с думи депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов репликира народния представител от БСП Тодор Байчев по време на дебатите за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България.

Нашата българска държава се управлява, избира и се гласува Конституция от НС, а не от специалистите. Тук не е въпрос да напишеш добър текст за Конституцията, а българските партии да направят така, че да заложат демокрацията, каузата на българското общество в нея, а не правните текстове. Не дискриминирайте – всички имат право да говорят за промените в конституцията, заяви още Ангелов.

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари