Начало Блог Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала в парламента, при който Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ обвини служебния финансов министър Асен Василев за кражба на интелектуална собственост, а Демократична България за намеса в постовете за бъдещо правителство.

Очевидно е, че между така наречените партии на протеста има личностна и идеологическа несъвместимост. Очевидно е, че зад тях стоят различни икономически и идеологически кръгове. И всъщност ние имаме един танц под мелодията на онова парче „Запомни добре, че олигархът ми е по-добър от твоя олигарх!“. Различните икономически кръгове всъщност водят война за контрол на местата в бъдещия кабинет. И това абсолютно дезавоалира пропагандните клишета, че, видите ли, никой няма претенции към кабинета, към персоните в него и те имали претенции единствено към политиките, които ще се осъществяват. Всъщност разковничето е във вчерашния ден, когато ИТН научиха през трибуната на Народното събрание твърдата позиция на ДБ и на мутрите на Мая, че те имат персонални претенции към състава на Министерския съвет. Между другото, тези заявени през трибуната на Народното събрание претенции дезавоалираха и състава, и структурата на служебния кабинет, който ужким беше надпартиен, но всъщност се оказа, че е един коалиционен кабинет, сглобен в  президентството, който включва представители на Мутрите, на ДБ и на БСП и както чухме от вездесъщия Тошко – и на ДПС. Единствено за ИТН нямаше ясни индикации дали са имали пръст в този кабинет и по състава на следващия им кабинет ще разберем дали това е било така.

На въпроса на Светослава Рудолф от коя сила идва сега този удар срещу финансовия министър Асен Василев, Искрен Веселинов отговори:

Факт е, че финансовият и икономическият министър, както и още двама, са тясно свързани с кръга „Капитал“ и са хора на Иво Прокопиев. Факт е, че този „План за възстановяване и развитие“, който беше преработен от този служебен кабинет, отново насочва един огромен финансов ресурс към консултантски дейности и неща, към които този кръг има сериозен интерес.

Факт е, и че ДПС, и неговият икономически кръг, който доскоро бе олицетворяван от Делян Пеевски, но и без него остана, той пък оспорва тези икономически решения и този кръг, доколкото сме информирани, е доста тясно свързан с ИТН. Така те сега показват един червен картон на икономическите интереси на олигарха Прокопиев, което клати стабилността на бъдещото управление. Това се очакваше да се случи много скоро. Виждаме обаче, че недоверието и борбата за лостовете на властта е толкова люта, че той ескалира на втората седмица на Народното събрание. И това поставя въпроса дали ще има правителство с мандата на ИТН. Аз не се съмнявам, че правителство ще има, но дали не се подготвя вариант, при който интересите на олигарсите ще бъдат защитени през трети мандат по-плътно и по-всеобхватно. Прагматизмът ще надделее. Те или съвсем прагматично ще избягат от отговорността на управлението, очаквайки провал и всъщност това е първият ход, за да се отърсят от това и да кажат: „Чакайте сега, ние сме опозиция на всичко, нищо че спечелихме изборите!“, или ще бъде през прехвърляне на вината за неуспехите на така наречените партньори… Днешният ден очевидно трасира пътя към трети мандат, което ще бъде ничие правителство. То може да бъде излъчено включително от ПГ на Мая Манолова или на ДБ.

Целия разговор гледайте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС Македония в ЕС

Странно е съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с Радев, казва лидерът на ВМРО пред Валерия Велева за „Епицентър“.

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател...

Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

От типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента Чешнегирово

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката. В момента входът е обсаден

Започваме неподчинение и ще покажем какво трябва да се направи, за да изринем мафията от КЕВР Представители на ВМРО,...

Няма ляво, няма дясно – всичко е демагогия

Анализ на Кузман Илиев за в. „Труд“ Истината е, че не може да предприемеш политическо действие, без то да...

Красимир Богданов: Озадачаващо е как хората биха дали доверието си на кредит за нов политически проект

В България стана традиция вместо политически сили и партии, които имат идеология, история и имат принос в развитието на страната, да се...

Красимир Каракачанов: Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно

Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно. Промяната доведе до липса на диалог в обществото и див реваншизъм.

Коментари