Начало Блог Искрен Веселинов: Трябва да се спази законът и да се избере нов...

Искрен Веселинов: Трябва да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК

Трябва да се спази законът и да се започне процедура за подновяване състава на ЦИК. Това заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР депутатът от ВМРО Искрен Веселинов – заместник-председател на ВМРО и на ПГ на  „Обединени патриоти“.

Преди дни от БСП напомниха, че мандатът на Централната избирателна комисия изтича и поискаха да се проведе избор за нови членове. От ГЕРБ, обаче, са на мнение, че не е добре това да става преди изборите за Европейски парламент и сегашният състав може да продължи да изпълнява функциите си.

За да бъде отложен изборът, трябва да има достатъчно сериозни мотиви. За нас във ВМРО законът трябва да се изпълнява. Не виждаме сериозна причина да нарушаваме закона и да отлагаме избора, обясни Веселинов.

Депутатът изрази надежда, че в Обединени патриоти ще бъдат проведени разговори и ще бъдат предложени съвместно членове за Комисията.

Относно предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и обвиненията на БСП, че това ще доведе до изкривяване на изборните резултати Веселинов изказа мнение, че това са поредните пропагандни тези на социалистите. Не смятаме, че има такъв драматизъм, какъвто се опитва БСП да обрисува, посочи той.

От ВМРО са против промяна в кодекса, според която се връщат номерата на партиите в бюлетините. Според него, именно липсата на номера в бюлетината би намалило броя на купения вот. Предстоят разговори с ГЕРБ по този въпрос, за да не предлагат тази промяна, каза Веселинов.

Искрен Веселинов коментира и лансираната от лидера на ВМРО Концепция за интеграция на циганите. Той припомни, че всичко е започнало след инцидента във Войводиново, където двама цигани пребиха военнослужещ. Тогава вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ще внесе поредица от мерки, които да променят дефектите на настоящата интеграция. Депутатът отрече категорично това да има връзка с предстоящите през май избори: (цитат)

Да се вади от контекста на този случай появата на концепцията е опит за контрапропаганда. Истината е, че интеграцията на циганите не работи. Не само не се решават проблемите на циганите, а се и задълбочават. Създава се взривоопасна обстановка в страната. Това нещо ако не го разбираме, ако не желаем да го отчетем и си затваряме очите, по никакъв начин няма да проработи за бъдещето на държавата, а напротив – ще върви с огромна скорост към сблъсък, който може да бъде доста неприятен за цялото общество. Тази стратегия е опит да се повдигне въпроса, да се започне дискусия. Концепцията поставя конкретни проблеми и дава конкретни решения.

Искрен Веселинов подчерта, че всичко, предложено в документа, се съобразява с принципите на правовата държава и с документите за защита правата на човека. По думите му, социалните плащания към цигански семейства могат да стигнат доста над средната работна заплата чрез „социални врътки“, които системата позволява. Той отбеляза, че липсва единна база данни и не се знае едно лице по колко начина е подпомагано от държавата.

Много от представителите на циганския етнос са почти професори по социално право и доста по-добре са запознати от мен и Вас с него и успяват да се възползват от всяка възможност, за да вземат пари от държавата, обясни Веселинов.

Социалното подпомагане трябва да бъде обвързано с резултати, категоричен бе депутатът от ВМРО. По думите му, концепцията не е опит да превърне циганите в преследвано малцинство, а е опит да бъдат направени равноправни – с равни права, но и отговорности и съзнание. Според него, в действащите политики по отношение на циганите има прекалено много стимули, а не се изисква резултат. Смисълът на концепцията е да коригира сегашни политики, добави той.

Искрен Веселинов обяви, че се предвижда да бъде направена кръгла маса, на която всички заинтересовани страни да изкажат мнение за документа. След това концепцията ще бъде внесена в Министерския съвет. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Мария Цветкова: Културата трябва да стане национален приоритет

Културните дейци заслужават по-достойни възнаграждения. Културата трябва да стане национален приоритет Повече пари за култура и по-високи заплати на...

Искрен Веселинов: Да не позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити

Не бива да позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити, категоричен е заместник-председателят на ВМРО. Имаме готовност да внесем...

Д-р Султанка Петрова с поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания

Поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания отправи заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Александър Сиди: Децата от двете държави трябва да знаят, че са имали обща история

Истината относно Северна Македония няма как да остане скрита – имаме обща история България направи всичко по темата Северна...

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Коментари