Начало Блог Искрен Веселинов: Трябва и пред европейските институции да е ясно, че кирилицата...

Искрен Веселинов: Трябва и пред европейските институции да е ясно, че кирилицата е българска азбука

ВМРО иска да обяви кирилицата за българска азбука със закон, като за целта Патриотите внасят промяна в Кодекса на труда за промяна на формулировката. 24 май да е „Ден на българската писменост, просвета и култура“.

Това сподели в „Още от деня“ по БНТ депутатът Искрен Веселинов – заместник-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“.

Вследствие на множество патриотични организации още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи, обясни Веселинов.

Той добави, че това е първа стъпка и преди няколко месеца евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са имали среща с някои наши академици – Георги Марков, Антон Дончев и други, които поставиха тази задача доста остро.

Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука, каза Веселинов.

Обединени патриоти оттеглиха предложението си за промени в Закона за политическите партии, с което настояваха максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно. Искрен Веселинов обясни, че всъщност не е оттеглено самото предложение, а възможността да бъде гледано именно в сряда:

Беше ни напомнено, че преди около 4 месеца имаше председателски съвет, на който поехме ангажимент след като работната група, която беше направена за Изборния кодекс, приключи работа да се поработи по темата за финансиране на партиите и да се търси политически консенсус. В това отношение признаваме, че имаме вина за късата си памет и се съгласихме с представителите на останалите политически сили, че е редно да се чуят всички тези едновременно и да се вземе общо решение.

Искрен Веселинов коментира темата със задължителната екооценка на площадките за унищожаване на отпадъци, като подчерта, че усилията на ПГ на „Обединените патриоти“ са в посока да се запази природата, да дишаме чист въздух, да знаем с какво се храним и да знаем каква вода пием. Той призна, че има пропуск от страна на законодателния орган и този пропуск трябва да бъде отстранен.

По отношение на ареста на зам.-министъра на екологията Красимир Живков Искрен Веселинов беше категоричен:

Никой не поощрява корупцията, най-малко ние. Нито една партия не е имунизирана срещу корупцията. Важното е контролните органи, съответно правораздавателните органи да бъдат безкомпромисни и в това трябва да ги окуражаваме.

Съпредседателят на ПГ на „Обединените патриоти“ се спря и на темата за държавната петролна компания, като заяви, че основното, което държавата ще направи, създавайки тази компания, е да концентрира запасите, които в момента има, в един субект, който не само ще съхранява, но и ще извършва стопанска дейност. Намесвайки се на пазара на едро на горива, държавата изключително ефективно ще заобиколи естествения монопол, който се е получил в годините. Целта е да паднат цените, посочи той и допълни, че е факт, че едни от най-големите злоупотреби с акцизи и данъци са вършени през горивата.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО почете 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Кюстендил

Възстановка и залпове бяха кулминацията на програмата пред паметника на легендарния водач на войводите Тодор Александров По случай 118...

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент „червени линии“ за идентичността и езика в...

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност С една приета резолюция за държавните...

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала...

Кузман Илиев: Комунизмът не работи, дори да е пребоядисан в зелено

Как изглежда „светлото и чисто бъдеще“, заложено в новия климатичен план на ЕС Де факто се унищожава родната...

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Коментари