Начало Блог Ислямизмът навлиза и в училищата

Ислямизмът навлиза и в училищата

Германски учители обсъждат как да подходят към проблема с разпространението на възгледите на групировката „Ислямска държава“, съобщава българското издание „Капитал“ в материал, озаглавен „Как говорим за „Ислямска държава“ в училище“.

ВМРО.бг публикува този текст с една единствена цел – да ангажира вниманието на българските граждани към измеренията на заплахата от радикалния ислямизъм, от която България не е защитена. Видимо е, че един от стожерите на реда и сигурността в Европа – Германия, е изправен пред неспособността да защити подрастващите от опасното религиозно течение. Онези, които смятат, че говоренето за този проблем е неоснователно, трябва да изгледат репортажа на Нова телевизия, разкриващ съществуването на нелицензиран ислямски пансион в Исперих. На какво се учат децата там можем само да гадаем.

„Как да обясниш опасностите от ислямизма, без сам да се превърнеш в образ на врага?“. Този въпрос задава учителка от Бремен, цитирана от онлайн изданието на списание „Шпигел“.

Две от нейните ученички имат роднини, които са заминали в Сирия да се бият на страната на групировката „Ислямска държава“ (ИД), а други младежи от класа са съобщили за опити за привличане на джихадисти в училището.

„Когато религията и училищното всекидневие започват да се пресичат, учителите често чувстват, че това не е по силите им“, пише изданието.

В германските училища от години има казуси с учениците от мюсюлмански семейства. През 2011 г. германският Административен съд забрани на гимназист от Берлин да се моли в училище след дългогодишен съдебен спор. Много ученички не ходят на часовете по плуване по религиозни причини. Въпросът с подкрепата към бруталната организация ИД сега става още по-сериозен проблем.

Учителите от Бремен са повдигнали въпроса на едно от допълнителните си обучения. Те искат да знаят как да разпознаят риска техни ученици да се присъединят към кръгове, които са възприели възгледите на салафизма и как преподавателите могат да го предотвратят.

Според директора на училище в северната част на града Фрийдрих Маротцке в целия квартал се случва „радикализация“, а напрежението межди кюрди и мюсюлмани се пренася и върху децата, които попиват настроенията от вкъщи.

Преподавателят по религии Андре Тауберт, който съветва родители, чиито деца са се повлияли от крайни течения на исляма, коментира пред „Шпигел“, че е доста трудно да се предвиди кои ученици са застрашени. Според него младежите, които се присъединяват към радикалните кръгове, са от всички обществени слоеве – някои мислят, че така ще направят света по-добър, други търсят власт, принадлежност или признание.

Тауберт все пак успокоява пред „Шпигел“, че опитите за привличане на джихадисти сред ученици са по-скоро изключение. Той обяснява, че основен аргумент на проповедниците на този клон от религията е, че мюсюлманите се чувстват дискриминирани в западното общество.

Макар проблемът в Германия да е много по-изразен – хиляди европейци вече се сражават на страната на „Ислямска държава“, като най-много от тях идват от Великобритания, Франция, Германия и Белгия, не е лошо и България да има едно наум.

Засега единствената връзка с действията на радикалната групировка беше случаят в циганската махала „Изток“ в Пазарджик, където знакът на ИД беше отпечатан върху фанелките на сервитьорите на сватба в края на септември.

Въпреки това ако проблемът се дискутира в училищата, вероятността радикалните идеологии да се разпространят е много по-малка.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Състоя се ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО

В събота в София се състоя ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО. Присъстваха председателите на женските организации...

Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното...

Борис Вангелов: Демографията ще ни принуди да върнем наборната служба

Ако не въведем наборната служба в близките 1-2-3 години, самите обстоятелства в бъдеще, и то недалечно, ще ни принудят да я въведем,...

Коментари