Начало Uncategorized Истории и легенди за 111 български войводки

Истории и легенди за 111 български войводки

Подвизите на 111 жени, участнички в борбите за национално освобождение, описа в 300 страници старозагорската семейна двойка Георги и Тоня Туртурикови. Книгата е под наслов „Юначните дъщери на българската бойна слава“ излезе на пазара в края на декември м.г. от ИК „Абагар“ и вече може да бъде намерена на пазара, разказва „Десант“.

Сирма Кръстева – Сирма войвода

Повод за обръщане към нежната половина на борците за свобода станал фактът, че историографите пишат за тях изключително рядко и най-вече при особени поводи, коментира Георги Туртуриков.

По думите му авторите често пъти фаворизират мъжките героични действия, а поведението и начинът на мислене на хайдутите и войводите с мустаци и бради се налагат като универсални.

Сребра Апостолова

В същото време жената – майка, вдъхновителка или воин, присъства неотлъчно в историята, макар и не толкова доминиращо. Разказите за нея не са чести и сякаш между другото – нещо нормално за едно общество, в което отдавна се е наложила силовата роля на мъжа.

Екатерина Арнаудова

Книгата е за всички онези представителки на нежния пол, които през разглеждания период от българската история, независимо от времето, мястото или убежденията си, са защитавали и отстоявали своите духовни и политически човешки права с оръжие в ръка.

Без значение дали това оръжие е било хладно или огнестрелно, модерно или просто – в човешките ръце и една обикновена тояга или здрава гега намират адекватно приложение при ръкопашен бой, а камъкът… би минал и за бомба.

Райна Княгиня

Сред намерилите място в спретнатото томче са както по-известните Сирма и Румена войводи, така и родената в старозагорското село Християново Мерджан Рада.

Непредубедените, но изкушени от миналото, читатели ще открият малко или съвсем непознати данни за редица „амазонки“, участнички в Априлската епопея. Сред тях са Гана Найденова, Христина Хранова, Райна Княгиня, Мария Сутич.

Авторите са се постарали да намерят достатъчно любопитни подробности за живота както на жени, включили се в опълченските дружини като Райна от Казанлък, Марица и Бойка, така и в четите на ВМРО – Екатерина Арнаудова, Донка Ушлинова и Йона Маркова.

Донка Ушлинова

Особено място е отделено на отмъстителките Менча Кърничева и Мара Бунева. Изложението обхваща времето от ХV до началото на ХХ в., разделено на 3 хронологични периода (хайдушки, предосвобожденски и следосвобожденски).

Мара Бунева

Направен е и скромен опит за класификация на формите на проявление на женското въоръжено участие, като са включени множество снимки и подробна библиография.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Веселинов: Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало

Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. И това е...

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Ветото за Македония работи, смята Сиди

Ветото за Македония, което наложихме върху преговорите ѝ за членство в Европейския съюз, работи. Сръбското влияние променя идентичността на хората там и...

Коментари