Начало Uncategorized Истории и легенди за 111 български войводки

Истории и легенди за 111 български войводки

Подвизите на 111 жени, участнички в борбите за национално освобождение, описа в 300 страници старозагорската семейна двойка Георги и Тоня Туртурикови. Книгата е под наслов „Юначните дъщери на българската бойна слава“ излезе на пазара в края на декември м.г. от ИК „Абагар“ и вече може да бъде намерена на пазара, разказва „Десант“.

Сирма Кръстева – Сирма войвода

Повод за обръщане към нежната половина на борците за свобода станал фактът, че историографите пишат за тях изключително рядко и най-вече при особени поводи, коментира Георги Туртуриков.

По думите му авторите често пъти фаворизират мъжките героични действия, а поведението и начинът на мислене на хайдутите и войводите с мустаци и бради се налагат като универсални.

Сребра Апостолова

В същото време жената – майка, вдъхновителка или воин, присъства неотлъчно в историята, макар и не толкова доминиращо. Разказите за нея не са чести и сякаш между другото – нещо нормално за едно общество, в което отдавна се е наложила силовата роля на мъжа.

Екатерина Арнаудова

Книгата е за всички онези представителки на нежния пол, които през разглеждания период от българската история, независимо от времето, мястото или убежденията си, са защитавали и отстоявали своите духовни и политически човешки права с оръжие в ръка.

Без значение дали това оръжие е било хладно или огнестрелно, модерно или просто – в човешките ръце и една обикновена тояга или здрава гега намират адекватно приложение при ръкопашен бой, а камъкът… би минал и за бомба.

Райна Княгиня

Сред намерилите място в спретнатото томче са както по-известните Сирма и Румена войводи, така и родената в старозагорското село Християново Мерджан Рада.

Непредубедените, но изкушени от миналото, читатели ще открият малко или съвсем непознати данни за редица „амазонки“, участнички в Априлската епопея. Сред тях са Гана Найденова, Христина Хранова, Райна Княгиня, Мария Сутич.

Авторите са се постарали да намерят достатъчно любопитни подробности за живота както на жени, включили се в опълченските дружини като Райна от Казанлък, Марица и Бойка, така и в четите на ВМРО – Екатерина Арнаудова, Донка Ушлинова и Йона Маркова.

Донка Ушлинова

Особено място е отделено на отмъстителките Менча Кърничева и Мара Бунева. Изложението обхваща времето от ХV до началото на ХХ в., разделено на 3 хронологични периода (хайдушки, предосвобожденски и следосвобожденски).

Мара Бунева

Направен е и скромен опит за класификация на формите на проявление на женското въоръжено участие, като са включени множество снимки и подробна библиография.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: На софийските гробища действа мафия

На софийските гробища действа мафия, а поругаването на гроба на Стоянка Мутафова е един от стотиците случаи на година

Джамбазки към евродепутатите: Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор

Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор. Като Ви слуша човек, ще каже, че тази зала е пълна...

ВМРО в Раковски с редица инициативи, насочени към патриотичното възпитание, спорта, децата и хората с увреждания

Съветниците и членовете на ВМРО от община Раковски направиха отчет за работата си през последните месеци и свършените инициативи. Техните начинания са...

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Проектът с трима войводи на ВМРО се реализира с помощта на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Трима войводи...

ВМРО – Пловдив: Общината няма план за стратегическите обекти

Ръководството на ВМРО - Пловдив даде пресконференция по теми, свързани с предстоящата сесия и позицията на Организацията по предложенията, както и други...

Най-младият общински съветник Никола Чакалов: Политиката се нуждае от млади хора

Преди близо година в новоизбрания Общински съвет на Стара Загора влезе и един 18-годишен младеж, тогава още ученик в Търговската гимназия „Княз...

Мария Цветкова: Гражданите на Ямбол заслужават да имат нова и модерна болница

Ямболската нова и модерна болница ще бъде готова до края на 2022 г., увери здравният министър в отговор на въпроси на Цветкова...

Коментари