Начало Блог Исторически пробив в отношенията между България и Македония

Исторически пробив в отношенията между България и Македония

Исторически пробив в отношенията между България и Македония.

Така в ефира на ТВ АЛФА народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди определи срещата между премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев, която се състоя във вторник в София.

Става дума за един народ, живеещ в две държави. Добре историческата истина да тържествува въпреки дългогодишните опити на сръбската пропаганда да „произведе“ различен народ, допълни той.

Поднасянето на цветя на паметника на цар Самуил от лидерите на двете държави е символно събитие, смята Сиди. Той обясни, че оттатък границата досега се е отричало, че владетелят е българин, както и че е управлявал е българската държава.

Оттук нататък ние може единствено да сме в близки, братски отношения с нашите братя в Македония, което е правилният път за европейската интеграция на нашата съседка, заяви депутатът.

Той бе категоричен, че такава интеграция трябва да се случи без никакъв език на омраза, а историческата истина да бъде част от учебниците по история в македонските училища. Не бива да има и репресии към граждани на Македония, които се самоопределят като българи.

Никой не пречи на македонците да се определят, както решат, но от 1945 година нататък, до когато е безспорен българският характер на населението там, посочи Сиди.

Сакрална според депутата е и датата, на която предстои да бъде подписан договорът за добросъседство. На Илинден – 2 август, се отбелязва годишнина от най-голямото въстание на българи, останали в неосвободената част на отечеството, борили се срещу османската власт. Датата се чества и в Македония, и в България, защото това е всъщност обща история, посочи той.

На 2 август в Скопие с подписването на добросъседския договор ръководствата на двете държави ще отпразнуват Илинден. Досега такова общо честване от двете страни на границата е имало само веднъж – за отбелязването на 100-годишнината от въстанието.

Александър Сиди изрази надежда, че новият македонски министър-председател Зоран Заев ще спре „бесния македонски шовинизъм“ с цел интеграцията на Македония в евроатлантическите структури.

Целия коментар на Сиди по темата с посещението на македонския премиер в София вижте във видеото>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Михов: Отбраната на България е приоритет и задача на всяко правителство

Отбраната на България е национален приоритет и задача на всяко правителство. Отбраната на България се модернизира! Факт е, че...

Борис Вангелов: Кирилицата е съставена на територията на Царство България

Кирилицата е българска азбука, категорични са от ВМРО Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на „Обединените патриоти“ за...

ВМРО скочи срещу строеж в Пловдив, оттеглиха предложението

Строеж на временен паркинг на „Пещерско шосе“ бе поводът ВМРО - Пловдив остро се противопостави на предложението. То е за отдаването под...

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Коментари