Начало По места И в Гоце Делчев следва дело за джамия

И в Гоце Делчев следва дело за джамия

ВМРО в Гоце Делчев се обяви срещу потайните опити на Главното мюфтийство да превърне в действаща старата джамия в града, която е паметник на културата и собственост на държавата. Още по-притеснително за патриотите е мълчанието на Община Гоце Делчев, която не дава информация за това къде ще се води делото по възвръщането на собствеността, нито пък разкрива дали ще вземе становище по случая.

На пресконференция структурата на Организацията в града настоя в кратък срок Общината да представи доклад, с който да запознае обществеността с делото за джамията Караджа паша и да разкрие какви са основанията на Главното мюфтийство да заведе такова.

Позицията на ВМРО бе изразена от председателя на дружество „Гоце Делчев“ – Криси Попова, и от секретаря му Мирослав Гамишев.

Стара Загора, Горна Оряховица, Кюстендил, Дупница, Враца, Карлово, Самоков… А сега и Гоце Делчев попада сред градовете, джамиите в които възбуждат апетита на мюфтийството. Както в останалите градове, и в Гоце Делчев ВМРО няма намерение да отстъпи без битка. Нещо повече, в Гоце Делчев се заричат да излязат победители.

Ето с каква позиция излезе ВМРО по повода:

Факт е пълното затъмнение около делото за джамията в Гоце Делчев. От местната структура на ВМРО настояваме Община Гоце Делчев да даде информация по темата къде се води делото и ще вземе ли Общината становище по случая.

В най-кратък срок настояваме да бъде представен от Общината доклад, които да ни запознае подробно със същността по делото и какви са основанията на Главно мюфтийство за завеждането му.

Ние от ВМРО заставаме твърдо зад позицията си, че Главното мюфтийство не бива и не може да има претенции за връщането, реконструирането и пускането на джамията като действаща.

Да, тези имоти са били на мюфтийството някога. Тогава България е без своя държавност. По тази логика трябва ли Българската патриаршия да има претенции към църкви, манастири и земи от откъснатите ни български територии през войните в Македония, Западни покрайнини или Северна Добруджа?

Всеизвестен факт е, че преди османският ботуш да стъпи на българска земя, този храм е бил първо езически, след това православен. За това свидетелства и откритият гроб на монахиня там.

Това означава, че тези претенции на мюфтийството могат да разбунят етническо противопоставяне, от което нямаме нужда и сме твърдо против всякакво стълкновение с мюсюлманското население в града. Настояваме да се спрат непрекъснатите претенции и апетити на мюфтийството в региона за ислямизирането му.

Разбира се, че духовният живот е тласък за развитието ни като личности. Но користният стремеж за строеж на джамии в околията и вече в цяла България поставя редица въпроси. И най-вече – откъде идват парите на мюфтийството, намесени ли са чуждестранни фондации?

Проблемът на днешното поколение е един – безработицата. Защо тези огромни средства, които се наливат в никому нужни грандомански проекти, не се вложат в изграждането на средни и дребни предприятия, които да дадат хляб в ръцете на хората? Защо тези пари не се използват по предназначение – да осигурят работа на младите, да им дадат стимул за борба с живота?

ВМРО няма да позволи амбициите на някои да се превърнат в проблем за нормалните граждани в града.
В момента в квартала, където се намира джамията, няма и процент мюсюлманско население. По тази логика питаме – нужен ли е православен храм в село като Рибново, например?

Това ни довежда до мисълта, че тези съдебни битки са тенденциозни, с цел ислямизиране на региона и вече на цялата страна.

Джамията се намира в непосредствена близост до Трето основно училище „Братя Миладинови“. Ако тя се превърна в действаща, това определено ще смущава учебния процес на децата.

Страшен за нас се оказва не самият проблем, а неизвестността и затъмнението около него. Затова настояваме Общината в най-кратък срок да представи пред обществеността истината за състоянието около делото. Тогава ще бъдем отворени за диалог, за да можем да противопоставим или обединим, надяваме се, позиции.

Припомняме, че членове на ВМРО протестират срещу действията на Главното мюфтийство в редица български градове – Враца, Кюстендил, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица.

Последни Новини

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

Коментари