Начало Блог Йордан Йорданов: Ердоган провежда политика на пълзяща турцизация на териториите, владени от...

Йордан Йорданов: Ердоган провежда политика на пълзяща турцизация на териториите, владени от Османската империя

Йордан Йорданов, народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Оставката на Цветан Цветанов и последствията за ГЕРБ

Йордан Йорданов заяви, че логичното се е случило. Той изрази мнение, че ПП ГЕРБ показва последователност и след скандали следват оставки. Трябва да видим какви ще са последствията, но в краткосрочен план аз съм сигурен, че и утре, и вдругиден слънцето ще изгрее дори и без Цветанов начело на ПГ на ГЕРБ. Личното ми мнение е, че ГЕРБ ще се опита да превърне дефекта в ефект и цялата енергия на Цветанов ще се насочи към засилване организационната структура на партията и за участието им в евровота! И съм почти сигурен, че в двубоя с БСП те ще излязат с преднина, коментира народният представител.

Той добави, че сагата с „апартаментгейт” може би ще свали доверието към ГЕРБ сред периферните кръгове, но вероятно ще засили партийните кръгове, а при една по-ниска избирателна активност, каквато се очаква на евроизборите, това ще е определящо.

Как приемате новия председател на парламентарната група, защото там става дума за назначаване вече и никой не го крие, д-р Дариткова, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че трябва да ѝ се даде време и да се види как ще действа и след това могат да се дават оценки.

Понеже става дума за едно назначение отново на жена, прави ли Ви впечатление, че в ГЕРБ много настойчиво провеждат една партийна линия на назначение на жени, как си го обяснявате, продължи с въпросите си водещата.

Събеседникът ѝ отговори, че за него няма значение дали е мъж или жена, важното е да си върши работата добре.

Защо се случиха всички тези събития в ГЕРБ, защо заради една грубо казано лакомия за недвижими имоти изгоря цял председател на парламентарната група, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че според него става дума за целенасочен удар. Не може месеци и години да имаш информация и да не я изнесеш, а в определен момент ударно в рамките на няколко дни да оповестяваш разкрития. Може би и това е била целта – отзвукът и реакцията да са много по-силни, предположи той. Народният представител добави, че въпросът не е толкова дали е законосъобразно, защото това има кой да го установи, а дали е морално. Защото такива сделки не могат да се правят от хора, които са призвани да са пример за обществото.

Какво е бъдещето на Вашето съвместно управление, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че ясен анализ може да се направи едва след евроизборите. Ако резулатите се различават драстично от сегашната конфигурация, тогава вероятно опозицията ще засили своите действия в посока предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Ако резултатите обаче засилят позициите на ГЕРБ и ОП, тогава едва ли ще се стигне до тях.

Ще се явят ли трите партии от малката коалиция заедно на евроизборите?

Започнахте ли подготовката за евроизборите, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че при ВМРО подготовката тече отдавна, но все още се надяват, че трите партии от малката коалиция ще се явят заедно на евроизборите. Още повече, че хората по места искат това. Народният представител подчерта, че ВМРО имат своето предложение за водач на листата, но въпреки това са готови за вътрешни избори, за да се определи подредбата на листата. Но от ВМРО категорично заставаме зад Ангел Джамбазки поради простата причина, че той е най-активният евродепутат, най-разпознаваемият и ще бъде кощунство, ако ние застъпим друга теза, категоричен бе Йорданов.

Водещата отбеляза, че очевидно НФСБ са тръгнали по различен път и обединение може да се очаква единствено с Атака.

Събеседникът ѝ отговори, че от ВМРО са заявили позицията, че е най-добре трите партии да са заедно, но ако не се получи, тогава по-добре всяка партия да се яви поотделно, защото в противен случай би се рискувала коалицията в парламента.

Пакетът „Мобилност 1“

Има ли шанс да се отложи за следващия европарламент този пакет, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че за щастие обединените усилия на почти всички наши евродепутати и на българските институции са имали положителен резултат. Всички се надяваме, че ще се случи най-логичното и обсъждането на пакета ще бъде отложено за следващия европарламент, където конфигурацията на политическите сили може да бъде различна.

Законът за вероизповеданията. Има ли турска намеса във вътрешните ни работи?

ГЕРБ управлява, а ДПС консумира властта! Този кратък коментар образно отразява много коментари за отношенията между двете партии. Към тази формула днес се присъедини и „Воля“ след разговорите между Цветанов и Марешки. Защо? Защо се налага тази междупартийна общност, нали коалицията, която управлява, сте Вие? Защо се присъединиха към Вас ДПС и „Воля”? Каква е цената на оцеляването на кабинета „Борисов 2”, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че този въпрос не би трябвало да бъде към представител на ОП, а по-скоро към ГЕРБ. Ние не можем да приемем, че ВМРО или ОП е в една обща формация с ДПС, категоричен бе той.

Народният представител обясни, че при разискванията на второ четене на Закона за вероизповеданията от едната страна са били ГЕРБ, ДПС и „Воля”, а от другата трите партии от ОП. Това са принципни различия, по които ОП няма как да отстъпят, защото става дума за националната сигурност. ОП категорично са настоявали за спиране на финансирането за вероизповеданията от чужбина, но без нито едно изказване на депутат от ГЕРБ това не е било прието. Малка стъпка в правилната посока е било решението да не се опростяват, а да се разсрочат дълговете на Мюфтийството. А най-големият проблем, който виждам, е едно изявление на турския външен министър Чавушоглу, което се надявам да е фалшива новина, който заявява, че Турция е била принудена да се намеси и България да внесе промени в Закона за вероизповеданията, тоест открито признание на турския външен министър, че има намеса във външните работи на България, категоричен бе Йордан Йорданов.

А случаят с църквата „Св. София” и предложението на турския президент да стане джамия, каква позиция ще има България, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че трябва да има обща позиция на целия православен християнски свят в подкрепа на тази християнска светиня. Той продължи, че Ердоган провежда политика на пълзяща турцизация на териториите, които са били владени от Османската империя. Турският президент се намесва и във вътрешните работи на съседните държави и политическите партии са един от тези инструменти.

Изказването на Местан и ПП ДОСТ, където настояват за признаване на националните малцинства в България, това е може би продължение на тази политика, за която говоря, завърши Йордан Йорданов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 28 март 2019 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов дари книги и помагала на българите в Цариброд

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов дари книги и помагала на българите в Цариброд. Това става само дни, след...

Калина Георгиева от Плевен грабна титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г.

15-ото издание на конкурса се проведе онлайн Калина Георгиева от Плевен получи титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г....

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от Република Северна Македония без последствия

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на...

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

Сиди: Зелената политика на ЕС е огромно лицемерие

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

Никола Чакалов: Ще се боря повече мои връстници да участват в реалната политика, т.е. в реалното построяване на собствения им живот

Най-младият общински съветник Никола Чакалов. Става такъв едва на 18 години като ученик в Търговската гимназия в Стара Загора. Сега е студент...

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта Идеята е въвеждането на лична...

Коментари