Начало Българското семейство Как? Как? Как да отгледаш детето си?

Как? Как? Как да отгледаш детето си?

Автор: Мариана Грънчарова, Национална женска организация на ВМРО

Да твориш е нещо прекрасно. Още по-хубаво е, когато създаваш живот и го даряваш с грижи и любов. Няма по-хубаво на този свят от това да гледаш как детето ти расте и всеки ден научава нови неща, а ти му помагаш в новите начинания.

За съжаление това е трудна задача за повечето семейства в България. Това е така не поради липсата на желание от страна на младите, а поради лошата социална политика, която се води в страната.

Средностатистическото българско семейство може да си позволи не повече от две деца. Майките често биват принуждавани да се върнат на работа много преди края на своя отпуск за гледане на дете поради финансови затруднения в семейството, а бащите често започват и втора работа.

Времето, което всеки родител отделя на детето си, намалява поради необходимостта от средства за справяне с ежедневните нужди.

А чл. 124 (2) от Семейния кодекс гласи: Детето има право на лични отношения с родителите си, освен ако съд е постановил друго.

Пак там, в следващия член, 125 (3) се казва: Родителят осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното си дете и подходящ контрол на поведението на непълнолетното дете.

Питам аз как държавата съдейства за осъществяването на родителските права и задължения. Как аз да осигуря постоянен надзор на детето си до 14-годишна възраст, ако училището му не е целодневно? Родителите му работят, за да платят комуналните услуги, а бабите и дядовците също работят, за да си осигурят повече от хляб и кисело мляко за ежедневна храна през текущия месец.

Как един родител в родната България да се справи без намесата на детегледачки, които често определят такива цени, че е по-добре майката наистина да не работи? Как? Как? Как?

Кой ще поеме отговорност за това, че в България раждаемостта спада, именно защото обикновеното семейство изпада в невъзможност да осигури спазването на елементарните  права на физическото, умственото, нравственото и социалното развитие на детето, за неговото образование и за неговите лични и имуществени интереси (СК чл.125 (1))?

Повече материали по темата за семейната политика – рубрика „Българското семейство“.

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари