Начало Блог Каракачанов: Ако Скопие не разреши спора с България, това не трябва да...

Каракачанов: Ако Скопие не разреши спора с България, това не трябва да спира Албания

Министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов заяви, че ако политическият елит в Северна Македония не реши проблемите с България, за да започне преговори с Европейския съюз, тогава той не трябва да възпрепятства Албания по европейския ѝ път, защото като държава тя е много по-напреднала в демократичните реформи и изграждането на държавни институции в сравнение със Северна Македония.

Когато въпросът за влизането на Македония и Албания след няколко месеца ще бъде повдигнат отново, ние ще предложим България да заеме следната позиция: Албания и Македония да бъдат разделени и да не отиват в пакет. Защото, както казвам, отсъствието на желание от страна на Скопие да търси истински диалог с България на практика пречи и на Албания. Те трябва да бъдат разделени. Албания трябва да върви по собствен път, както и Македония по собствения си път, каза Каракачанов в интервю за zoom.mk.

Каракачанов заяви, че винаги е имало приятелство и сътрудничество между българите в Македония и албанците от Косово и Албания. Даде за пример воденето на съвместна война срещу Османската империя и сръбските окупатори.

Въстанието от 1913 г. в Охрид, Струга, Дебър, Кичево, Гостивар и др. се организира от Прищинския комитет и ВМРО. Има две споразумения между ВМРО и Албанския комитет от времето на Тодор Александров през 1924 г. и през 1928 г. по времето на Иван Михайлов. От албанска страна са: Хасан бей Прищина, Кодза Хадри, Бедри Пеяни и др. От българска страна са Тодор Александров, Петър Чаулев, генерал Протогеров, напомни българският министър.

Той смята, че никога не е имало конфликти и конфронтация между българи и албанци, напротив, те винаги са били потърпевши от политиката на Белград, защото Сърбия има амбиции да бъде хегемон на Балканите.

Както срещу албанците, така и срещу българите в Македония и на Запад, имаше репресии. Българите в Македония искаха да ги направят сърби, посочи Каракачанов.

Сърбия в началото на 19 век, преди освобождението на България, винаги е имала планове за асимилация на българското население в Македония.

Вижте сръбските карти от 19 век. Оказва се, че на Балканите няма други хора освен сърбите. В Македония – южни сърби, в България шопски сърби. Дори до Черно море всички те бяха сърби, посочи Красимир Каракачанов.

Според него Стоян Новакович в края на 19 век много просто обяснява сръбската логика, че те не могат да победят българската идея в Македония, ако се противопоставят на сръбската идея. Тяхната стратегия е да наложат, че населението в Македония не е сръбско, но не е и българско, а е нещо различно. И когато ги направят нещо различно – македонска нация, тогава ще бъде по-лесно да ги направят сърби.

Той припомни, че в Сърбия има интелектуалци, писатели и историци, които открито казват, че македонците са българи.

Няма преговори, ако Скопие не спре сръбската пропаганда срещу България

Докато Северна Македония не даде ясни гаранции, че въведената от Белград антибългарска пропаганда ще спре, България няма да се съгласи да започне преговори за членство с Европейския съюз, заяви Красимир Каракачанов.

Каракачанов казва, че не е нормално държава, която иска да бъде член на Европейския съюз, чрез своята образователна система и медиите, да твърди, че българите са татари, фашисти и окупатори, за да разпространяват омраза срещу България.

По принцип проблемът на българската национална сигурност не е един или друг политик в Македония, те идват и си отиват, както се случва навсякъде. Проблемът е в онази сръбско-югославска идеология на Коминтерна, която по същество създава нова македонска идентичност, но не на основата на някои реални факти, а на основата на омраза към българи и България, каза Каракачанов.

Той посочи, че сръбската политика от 1944 г. използва Македония и македонското малцинство за териториални претенции към България.

Има хиляди факти, че дори днес, буквално днес, правителството в РС Македония, което твърди, че иска да бъде част от ЕС, продължава да финансира определени групи на територията на България, които разпространяват антибългарска пропаганда, каза Каракачанов.

Според него България първа е признала Македония, обяснявайки на света защо страната трябва да се присъедини към НАТО и ЕС, а от друга страна, е предотвратила сръбската Трета армия в Македония да провокира война в Словения, Хърватия, Босна и Косово.

Като благодарност за това получаваме факта, че в учебниците по история, литература, в цялата филмова индустрия в медиите в Македония се създава омраза към българите, каза Каракачанов.

Българо-татарите са сръбска идея

Идеята, че българите са татарско племе, е сръбска идея, замислена и разпространена от сърбите от края на 19 век, каза Красимир Каракачанов. И това е направено, защото след като българите не са татари, то те могат да бъдат същите хора като македонските славяни.

„Българи-татари“, извинете, погледнете ме. Ето камерата, гледам камерата, погледнете ме. Дайте снимка на премиера Заев, сложете ни един до друг, за да видите кой прилича на българин, на татарин, на славянин. Какви татари сме ние, българите, запита Каракачанов.

Той посочи, че България не може да бъде окупатор, тъй като е водила три войни и е дала 200 хиляди жертви за освобождението на Македония от Османската империя и сръбската окупация, а българската армия през 1941 г. в няколко македонски града е приета като освободителна армия.

„Българският окупатор“, за разлика от сърбите, които не са построили нито километър път или поне едно училище, започва да строи училища, железопътни линии, читалища, създава инфраструктура, каза Каракачанов. Царска България преследва комунистите в Македония, не защото са македонци, а защото са идеологически противници като българските комунисти.

Говорейки за въстанието от 1941 г., Каракачанов припомня, че въстаниците са убили пазач пред полицейското управление, който е от село Смилево, Битолско, който със сигурност не е бил окупатор.

Те разпръскват листовки, в които пише:„ Да живее непобедимата Червена армия! Да живее маршал Сталин!“. Виждате ли тук някаква национална идеология? Това е комунистическа пропаганда, отсече българският министър.

За него самите македонски комунисти, които бяха притиснати да организират партизански отряди срещу българската армия, признаха, че населението не иска да се бие срещу българите, защото ги смята за освободители от сръбското робство.

Кой проруски политик купува самолети от САЩ за 2 милиарда долара?!

Българският министър на отбраната отхвърля като нелепи твърденията на македонските медии, че с горещата риторика срещу Северна Македония по същество той налага руските интереси на Балканите.

Каракачанов обясни, че подобни идеи се разпространяват от пропагандистите на руско-съветската сръбска идеология на македонизма, които действат според българската поговорка: „Крадецът вика, дръжте крадеца“.

Идеологията на ВМРО винаги е била насочена към намиране на път към Запада. Мен като ме гледате така като български министър, съжалявам, но едва ли проруски политик ще сключи сделка с американците за 2 милиарда, за да купи самолети. Аз защитавам единствено българските интереси, категоричен е Красимир Каракачанов.

Крадецът вика задръжте крадеца. Потомците на марксистко-ленинската руска идеология на комунизма, наследниците на сръбската политика в Македония казват, че България, която защитава нейните интереси, е провеждала руска политика. Това са глупости на търкалета, продължи още той.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари