Начало Народно събрание Каракачанов: Американски чиновник ли е Плевнелиев

Каракачанов: Американски чиновник ли е Плевнелиев

Интервю на Петър МИТРЕВ, в. „Галерия“

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов е роден през 1965 година в Русе. Завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Депутат е в 38-ото, 40-ото и 43-тото народно събрание. Сега неговата партия е част от „Патриотичния фронт”, който подкрепя правителството на Бойко Борисов.  

– Господин Каракачанов, напоследък прехвърчат искри между партиите, подкрепящи правителството. Каква е атмосферата в управляващата коалиция?

– „Патриотичният фронт” не се притеснява да изразява мнението си. Когато не сме съгласни с дадено намерение на колегите в коалицията, излизаме и го казваме. Има моменти, когато скачаме и срещу хора, с които доскоро сме били в добри отношения, но принципите и идеите са на първо място.

Това ни коства разправии

в управляващото мнозинство, често наши законови предложения не се приемат. Но другият вариант какъв е? Да клекнем и да бъдем послушната част от мнозинството? В името на какво?

– Има усещане, че Бойко Борисов и Радан Кънев взимат решенията в коалицията, а „Патриотичният фронт” и АБВ ги пренебрегват.

– Когато усетим такова отношение, се дразним и реагираме. Спомнете си случая с частните пенсионни фондове. Тогава ГЕРБ в последния момент ни информираха и ние не подкрепихме закона. Виждате, че някой път Борисов и Кънев също имат разногласия.

Премиерът е свикнал да управлява еднолично, без да се съобразява с никого, но трябва да разбере, че когато е в коалиция, е хубаво да се вслушва в мнението на хората, които го подкрепят.

– Словесната престрелка с ДПС и „Атака” в парламента предизборно театро ли е?

– Няма как да е предизборно театро, защото ВМРО скочи на ДПС още през 1990 година и до ден днешен имаме същата позиция спрямо движението.

– Не смятате ли, че именно агресията, която проявяват различни партии, отблъсква хората от урните?

– Вие какво предлагате, да си мълчим, когато ДПС вършат безобразия? Това е партия, която използва участието си във властта, за да

генерира икономически ресурс,

с който да купува циганските гласове. После всичко това ни се връща като бумеранг под формата на 30 депутати. Да спрем да говорим за това ли?

– Но има съмнения, че ДПС е петото краче на управляващата коалиция.

– Борисов твърди, че няма договорка с ДПС. Спомнете си, че 2-3 месеца от движението вадеха списъци с уволнени служители в администрацията. Това означава, че донякъде сме успели да извадим ДПС от властта. Не трябва да позволяваме една етническа партия да монополизира цели отрасли от българската икономика.

– Какви са отношенията ви с Корман Исмаилов?

– Комуникирам с ръководството на „Реформаторския блок”. Не съм длъжен да си говоря с Корман Исмаилов.

– Как ще отговорите на обвиненията, че „Патриотичният фронт” влиза в антируското говорене?

– Никога не съм бил антируски настроен. Напротив, ВМРО е подкрепяло строежа на АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. Но сега Русия се съюзи с Турция, а от Анкара идват най-големите заплахи за националната ни сигурност. Идеята за нова османска империя на Реджеп Ердоган и Ахмед Давутоглу е национална доктрина на Турция. Няма как да не бъда притеснен, когато виждам, че с Русия се хващат за ръка.

– Подкрепяте ли позицията на външния ни министър Даниел Митов и на президента Росен Плевнелиев спрямо Русия?

– Да отстояваш своя интерес не означава да си глупав във външната си политика. Росен Плевнелиев се изказва като служител на американското външно министерство. След полския президент той е най-големият ястреб от Европейския съюз. България трябва да е гъвкава, а не едностранен папагал. Крайната русофилия и русофобия са еднаква форма на шизофрения.

Относно външния министър – няколко пъти съм разговарял с г-н Митов и моето мнение е, че въпреки младостта си, той е добре подготвен. Оценките му по отношение на Балканите са много точни. Действията му във връзка с облекчаване на процедурата за даване на визи и българско гражданство за българите в Украйна, които са застрашени от конфликта, бяха бързи и адекватни.

– Румяна Бъчварова призна, че сме се докарали до ситуация, в която от Брюксел да ни казват какво да правим. Това означава ли, че сегашното правителство е кукла на конци?

– Това означава, че може би кабинетът няма самочувствието. Много жалко, ако е така. За мен е неприемливо да ни командват от Брюксел, Москва, Вашингтон или Анкара.

България трябва да има собствен потенциал

да си решава проблемите. Това е логиката на нормалния патриотизъм. Вижте какво прави Полша. В конфликта Русия-Америка заема плътно страната на Щатите, но играейки тази игра, си решава други проблеми. Докато ние повтаряме като развалена грамофонна плоча едни и същи заклинания. И какво получаваме в замяна – нищо!

– Бъчварова също така каза, че никой министър не може напълно да се пребори с битовата престъпност. Това не е ли абдикиране от проблема?

– Изказването ѝ е неточно и вероятно хората така ще го приемат. Бъчварова трябваше да заяви борбата с битовата престъпност като основен свой приоритет. Не може предварително да кажеш, че проблемът не може да бъде решен, защото даваш зелен светофар на грабителите, които тормозят обществото. Тя отскоро е министър, ще й дадем нужния толеранс, но това не означава, че през това време ще си мълчим.

– Неотдавна гръмна огромен скандал, свързан с контрабандата. Експертите твърдят, че без политическа подкрепа тя е невъзможна. Можете ли да гарантирате, че „Патриотичният фронт” няма нищо общо с митниците, и имате ли някакви съмнения за останалите партии в коалицията?

– „Патриотичният фронт” не участва в грабителските схеми, които 25 години се разиграват. Точно обратното е – настояваме да бъдат разбити. Но за да падне подозрението на хората спрямо колегите, е крайно време правителството да спре контрабандата. Управлява вече пети месец, а ние сме предложили конкретни мерки по въпроса. Ако не се приемат, прекратяваме подкрепата си. 

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари