Начало Блог Каракачанов: България да е с европейските държави, които търсят решение с дипломатически...

Каракачанов: България да е с европейските държави, които търсят решение с дипломатически разговори

Петков подхожда доста наивно спрямо истинските намерения на Скопие

У нас няма ястреби, има папагали и от едната страна, и от другата

Единствената правилна българска позиция е да се присъединим като мнение към онези европейски държави, които са по-склонни да търсят решение на основата на дипломатически разговори. България трябва да води разумна и балансирана политика. Въпросът е доколко няма да бъдат ангажирани трети фактори, които да се намесят в една подобна политика.

Това заяви пред БНР Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и бивш министър на отбраната, в коментар на засилващото се напрежение между Русия и Украйна.

По думите на Каракачанов едно е да си държава като Нидерландия, Испания или Португалия, а друго – да си на първата линия и да си в непосредствената зона на едни потенциални военни действия.

Неговата прогноза е, че Киев няма да предприеме агресивни действия спрямо самопровъзгласилите се републики Донецка и Луганска, защото това не е в интерес на Украйна:

Ако го направи, би било една много погрешна крачка и би ни вкарало в една много по-сериозна и по-неприятна ситуация.

В коментар на нагласите в България по линия на Русия и САЩ бившият министър на отбраната заяви, че у нас има папагали, а не ястреби:

Няма ястреби, има папагали и от едната страна, и от другата. Има папагали, които повтарят изтърканата плоча на сталинското русофилство. Имаме и папагали, които се кълнат в НАТО и декларират евроатлантически ценности без да знаят какви са те. За съжаление българските политици не се научиха да разсъждават, отстоявайки българския интерес, а гледат да се харесат на някого – политически покровител, извън пределите на България. Това е трагедията на страната ни. 

В предаването „Нещо повече“ лидерът на ВМРО коментира съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония, като подчерта, че това се е случвало и преди, а той е присъствал поне на две:

Надявам се това да не е формално и ефектът да е никакъв. Не знам това доколко си го дават като равносметка премиерът Кирил Петков и представители на кабинета, защото виждам, че подхождат добронамерено, но доста наивно спрямо истинските намерения на Скопие.

Каракачанов изрази надежда политиците в Скопие да са разбрали, че с досегашния им стил на поведение няма да постигнат никакви реални успехи: 

Време да им кажем, че България е член на ЕС, а те кандидатстват за там. Щом кандидатстват, е редно и нормално да спазват определени критерии, които ние изискваме да бъдат спазвани. Дава им се Рамковата позиция на правителството от 2019 г., дава им се Протокола от последното заседание на КСНС и им се казва: Когато сте готови за конструктивен разговор, заповядайте да продължим. А не да им се молим едва ли не.

Бившият военен министър подчерта, че в разговорите за комисии за сътрудничество между България и РСМ е пропусната съвместна комисия в областта на отбраната, защото Северна Македония вече е член на НАТО:

Има няколко споразумения вече между двете министерства на отбраната. След като Скопие влезе в НАТО, това нещо спря да се изпълнява от тяхна страна.

Интервюто на Диана Янкулова с Красимир Каракачанов в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл >>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Коментари