Начало Блог Каракачанов: България няма да си плюе на физиономията, защото някакви мегаломани от...

Каракачанов: България няма да си плюе на физиономията, защото някакви мегаломани от Северна Македония искат в ЕС

Ако някой си представя, че компромисът ще дойде от това, че България ще си плюе на физиономията, защото някакви мегаломани от Северна Македония трябва да влизат в Европейския съюз, бих казал, че не трябва, не е задължително.

Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в „Лице в лице“ по БТВ.

По Македонския въпрос

84% от българите подкрепят позицията на ВМРО за Северна Македония. А това е и държавна позиция, че България не трябва да прави компромис с:

  • правата на българите в Македония,
  • своята национална идентичност и
  • своята история.

Както мъдро казва българският народ, а тая поговорка я има и в Македония – защото ние сме един народ, говорим един и същ език, имаме едни и същи поговорки – „Каквото си направиш сам и Господ не може“. Това, което Скопие прави против себе си, никой не може да го направи, перифразира той.

В последните четири години ние като държава не само, че не сме пречели, а сме помагали на Македония, допълни вицепремиерът.

Каракачанов напомни хронологията – новото българско правителство встъпва в длъжност през май 2017. На 1 август 2017 е подписан Договорът за приятелство и добросъседство. В него много ясно са записани клаузите:

  • отказ от териториални претенции,
  • отказ от кражба на историята,
  • отказ от език на омразата и т.н.

Ако аз си мисля, че съм мексиканец или американец, това прави ли ме мексиканец или американец?

В международното право няма аргумент „Аз си мисля“, каквито аргументи изтъкват македонците. Преди това си мислеха, че наследници на Филип и Александър Велики. Само че гърците им казаха, че не са и те се съгласиха. Не може да си мислиш, че Самуил е македонски цар, който е завладял България. Така пише в техните учебници, заяви Каракачанов.

Той продължи:

Те казват: „Ние си мислим, че Гоце Делчев е македонец“. Мислете си каквото си искате, но за да разберете истината, отворете писмата му, отворете дори докладите на турските власти, в които пише, че е убит най-големият български комитаджия. Те казват: „Вие не може да ме убедите, че Гоце Делчев не е македонец“.

Добре, но ние не водим разговори между дебили. Позицията на България е напълно оправдана. Ние не ги караме да променят идентичността си, само че не можеш да кажеш, че се наричаш македонец, защото Гоце Делчев и цар Самуил са македонци – защото те са българи, каза Каракачанов.

Идеята за македонска нация се роди в Коминтерна 1933 година в Москва. Тази идея беше наложена от югославската и съветската комунистически партии. Беше налагана със сила, екзекутирани са в Македония 12-13 хиляди българи – учители, лекари, инженери – цвета на българското общество в тогавашната Македония. Тази нация се налага след 1944 г. и си има решение, протоколи. Преди това никой не говори за македонска нация, заяви той.

Красимир Каракачанов обясни, че

в момента в Северна Македония има хора, които въпреки тормоза наричат себе си българи.

Ако в Скопие имаха някакви европейски принципи – то не може да наричат себе си по някакви абсурдни начини като македонци, а в същото време отричат правото на тези, които днес продължават да се наричат българи в Македония, възмути се лидерът на ВМРО

Според него тези, които искат да се споразумеят със Скопие не правят услуга на България, а в момента в Северна Македония има натиск и преследване на хората, които се чувстват българи.

Каракачанов запита „Кажете европейско поведение ли е това“ и изброи:

  • Всеки с българско гражданство в Македония, който кара автомобил с българска регистрация е подложен на тормоз – спиране, глоба. На въпрос защо се отговаря „Така ще бъде с Вас, българите“.
  • Висш държавен служител от министерството на отбраната на Македония излезе публично и отправи предложени всички българи в Македония да бъдат екстрадирани в България.  
  • Един друг държавен служител излезе и нарече с обидни квалификации българския вицепремиер Захариева.
  • Публикуваха списък в интернет с различните градове и села, в които има хора, които публично се наричат българи с призива „Заплювайте ги и ги бийте“.

България няма да си плюе на физиономията, защото някакви мегаломани от Северна Македония искат в ЕС

Красимир Каракачанов заяви категорично:

Никой не им отрича правото на идентичност, но нека просто кажат истината. Не мога да разбера, защо в България се смята, че е нормално да подкрепим държавата, в която ни наричат татари и цигани. Не е ли по-нормално държавата, която кандидатства за Европейския съюз, да се съобрази с някакви нормални европейски принципи? Кой трябва да се съобразява – държавата членка или държавата, която чука на вратата? Ако някой си представя, че компромисът ще дойде от това, че България ще си плюе на физиономията, защото някакви мегаломани от Северна Македония трябва да влизат в Европейския съюз, бих казал, че не трябва, не е задължително.

За дейността му като министър на отбраната

Каракачанов не очаква да има проблеми с бившия си коалиционен партньор Валери Симеонов, а що се отнася до лидера на „Воля“, който много пъти го е критикувал за дейността му в министерството на отбраната, той заяви:

Марешки може да твърди каквото си иска, а какво съм направил като министър е видно.

Искам да имаме силна и способна армия, защото България може и в историята си е разчитала преди всичко на своите въоръжени сили. Армията, училището и семейството са основите на държавността. Армията сега е по-силна от преди 4-5 години. Когато станах министър през 2017 г. за едно място в армията кандидатстваше по-малко от 1 човек, а сега за едно място кандидатстват около 4 човека. Армията има най-висок рейтинг като институция у нас. Така е по целия свят, заяви Каракачанов. 

Военният министър заяви, че по негово време са сключени най-малко сделки за имоти на министерството на отбраната и това е такава собственост, която е ненужна. Не се продават парцели в Пловдив, София и Варна, те ще бъдат предназначени за жилища на военните. Не е имало определен човек, на когото да се продават имотите, всичко е било публично, с процедури и участието на по10-12 купувачи.

Не мисля, че Симеонов е планирал предварително коалицията с Марешки

Не мога да кажа, доколкото го познавам (Валери Симеонов), не е човек, който предварително го е гласил. В края на краищата това е тяхно решение и аз им пожелавам успех. Все пак сме били партньори (с НФСБ), въпреки някои разминавания и сблъсъци по места, коментира Каракачанов.

Повод за неговия коментар беше обявената предизборна коалиция между НФСБ и партия „Воля“. Решението за формирането на новото обединение беше взета след решението на ВМРО за самостоятелно участие на изборите на 4 април.

За коалиционната политика и изборите

Глас народен, глас Божи – с тази поговорка Красимир Каракачанов обясни решението на партията му да се яви самостоятелно на изборите. По неговите думи 85% от местните структури на ВМРО са поискали това.

Решението е било съобщено на коалиционния партньор НФСБ веднага след като е било взето и Валери Симеонов вероятно е бил изненадан, но „не е имало драма, благодарихме си за съвместната работа“, каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО припомни, че партията му се е явила самостоятелно и на вота за Европарламент, и на местните избори, като е показала добри резултати, което е повдигнало самочувствието на членовете ѝ и те са поискали да продължи самостоятелното изграждане.

Разговора вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Александър Сиди: Българският парламент се продаде, предаде, създаде ден на националния позор

Оставихме в ръцете на брюкселските чиновници да решават съдбините на един народ, който е бил разделен позорно преди 100 години! Народ, разделен...

Кмет на ВМРО възстанови традиция в памет на Желю войвода в Маломир

129-ата годишнина от смъртта на Желю войвода беше отбелязана в ямболското село Маломир, където е живял и починал големият български революционер. В...

Коментари