Начало Блог Каракачанов: Българските евродепутати трябва да са единни

Каракачанов: Българските евродепутати трябва да са единни

България не реагира на изказването на турския външен министър Ахмед Давутоглу, че подкрепя исканията на Главното мюфтийство да си върне имотите. Този факт показва, че външното ни министерство е неадекватно и че българските институции за пореден път премълчават директна намеса във вътрешните ни работи.

Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю пред Иван Димов за вестник „Труд“, което може да прочетете тук:

Г-н Каракачанов, подписахте коалиционно споразумение с Николай Бареков („България без цензура”) и Румен Йончев (ЗНС). Защо Бареков? Не е ли той поредният опит за месия след Сакскобургготски и Борисов?

Много български политици имат в главите си чувството, че са месии, и много го играха този номер. Не смятам, че Бареков се възприема като месия, но от това, което наблюдавам в последните 5-6 месеца, откакто водим разговори с него,  мисля, че има много допирни точки, на които да се опрем, за да изградим една успешна коалиция.

Кои от Вашите принципи ще залегнат в общата политика на коалицията?

Всички, за които до момента ВМРО се е борила. И темата за демографската катастрофа, за външната политика и защитата на българските общности извън граница. В споразумението ни няма квоти.

А как ще консумирате после властта, щом я вземете?

Заложили сме един принцип – на равнопоставеността. Ще има един председателски съвет, един централен предизборен щаб, коалиционен съвет с по трима представители от формация.

Как ще номинирате хората за евролистата?

В споразумението пише, че всяка политическа формация сама номинира своите кандидати. Това ще се случи в началото на април.

Според социолозите Вие влизате в Европейския парламент. Виждате ли се там в рамките на някое от европейските политически семейства?

Смятам, че човек не може да има две семейства. Не може да си част от българското семейство и в Европа да станеш част от друго семейство и да забравиш за това в България. Това е най-голямата глупост на българските политици. 17-те български евродепутати трябва да бъдат единни по основни въпроси за интересите на България, главно за средствата от европейските фондове. Оттук нататък кой ще подкрепя гейбраковете и кой ще е против – всеки да си гласува по съвест.

Когато ГЕРБ бяха на власт, нашите евродепутати социалисти ходеха и клепаха България. Това няма начин да не е повлияло на отношението на Европейската комисия към България. Сега БСП и ДПС са на власт, ГЕРБ-аджиите ходят и клепат България. Тази просташка политика трябва да бъде изкоренена. Понеже сега мощни лобита напъват за гейбраковете, една Хърватия направи референдум и хората решиха, че те не са приемливи. Така се решават проблемите. Когато водиш политика на свалените гащи, естествено, че ще те пренебрегват.

Като отворихте дума за референдуми, каква Ви е позицията за идеята да се направи такъв за задължително, мажоритарно и електронно гласуване?

Раздвоена е. Винаги съм бил за референдумите. Първите подписи за референдум ги събираше ВМРО през 2001 – 2002 г. за допитване дали да затворим 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Тогавашните управляващи не се съобразиха. През 2010 г. по повод несъобразеното изказване на премиера Борисов, че България подкрепя безрезервно Турция за Европейския съюз, събрахме 340 000 подписа за референдум, но управлението на парламента наруши закона. Валидните подписи бяха 286 000. След като има над 200 000 подписа, парламентът трябваше да се произнесе, но той въобще не разгледа този въпрос. Същите тези от ГЕРБ, които сега реват, че това мнозинство нарушава закона. Практиката, която си налагал, ти се връща като бумеранг и те удря по главата.

А според мен президентът Плевнелиев поиска този референдум от чисто политически цели – той не може да се еманципира и продължава да играе ролята на партиен активист на ГЕРБ.

Аз иначе съм за задължителното гласуване, за да избегнем купения цигански вот и етническия вот за ДПС. Какво обаче означава електронно гласуване – на обикновения човек не му е ясно. Гарантира ли това обективността на вота, защото знаем, че българските политици са най-големите тарикати, няма начин да не са измислили начин как могат да фалшифицират изборите. Колко мажоритарен да е вотът – 100%, 10%, 50%? Иначе ако има такъв референдум, ще отида да гласувам. Ако се установи, че подписите са над 500 000, референдум трябва да има.

Основните партии в Европарламента са притеснени, че ще влязат много представители на националистически партии. Вие виждате ли се част от една националистическа фракция в Брюксел?

Не, защото това е пълна глупост. Националистическа група не може да има. Как ги виждате унгарски и румънски националисти заедно при положение, че спорят за Трансилвания? А полски и немски националисти?

Турският външен министър Ахмед Давутоглу бе цитиран от турски медии да казва в София, че подкрепя исканията на Главното мюфтийство да си върне имотите, срещу което протестирате Вие. Как българската държава трябва да посреща такива изявления?

Не ме учудва, че Давутоглу провежда тази политика. Той е идеологът на неоосманизма, който е официална държавна политика от времето на Реджеп Ердоган. Фактът, че няма реакция от българска страна, показва, първо, че външното ни министерство не е адекватно, и че българските институции за пореден път премълчават директна намеса във вътрешните работи. Целият този изкуствено създаден проблем обслужва Турция, която иска да възстанови своето политическо и икономическо влияние в страните, които са били част от Османската империя.  Турция хвърля много пари, за да пропагандира османското наследство. А какво е то? Ако отидем в Западна Украйна, която е била част от Австроунгария и после от Полша, може да видим какво е австроунгарското наследство. В Лвов виждаш университети, красиви сгради, дворци, площади, шадравани, библиотеки, пътища, мостове. Какво е османското наследство, че не мога да се сетя? Един дворец да е оставен на територията на България или на Балканите въобще? Университет? Болница?

Вие участвахте в протестите в Пловдив срещу връщането на бившите джамии. Ваши симпатизанти ли счупиха прозорците на Джумая джамия?

Не. Винаги сме били против това да се делят хората на религия. Дори присъствието ни пред съда в Пазарджик не е протест срещу ислямската религия, а срещу опитите на външни фактори да създават в България плацдарм на ислямския фундаментализъм.

ВМРО организира и един друг протест – пред Министерството на правосъдието, заради процедурите по даване на гражданство. Може ли да формулирате ясно и точно от какво сте недоволни и какво според Вас трябва да се промени?

Недоволни сме от това, че след 15-годишна практика в България този екип на министерството започна да изисква от хората от Македония и от Западните покрайнини документи, че имат възходящи роднини българи. Всеки който е завършил средно образование, трябва да си спомни урока за Освобождението на 3 март, за Санстефанска България. На този ден и Македония, и Западните покрайнини са част от българската държава. Всеки трябва да си спомни и урока за Берлинския договор, който оставя отново Македония и Тракия под турско робство.

Всеки трябва да знае, че след 1913 г. в Македония не е имало българска администрация. Дотогава е имало училища и черкви, които са издавали някакви български документи. Кой да му издаде на един българин в Македония подобен документ, след като през 101 години е спряла да функционира българската Екзархия? След 1945 г. в Македония дори притежанието на български вестник е основание да те вкарат в затвора. Сега да искаш документ, удостоверяващ произхода на твой възходящ, е цинизъм и глупост. Голяма част от хората нямат такива документи.

Г-жа министърката каза, че баба ѝ е от Битоля. Тогава я питах дали пази нейното кръщелно свидетелство. Каза, че го няма. Да искаш подобен документ е престъпление, защото това означава отказ от досегашната политика на България, че в Македония живее българско население. Кой е искал навремето удостоверение за български произход от Кирил Пърличев, Гоце Делчев, Андрей Ляпчев, Симеон Радев и стотици хиляди българи от Македония, които идваха в свободна България и ставаха журналисти, дипломати, депутати, офицери или министри или като обикновени граждани градяха нова България. Бяха ми извадени аргументи за злоупотреби на албанци, които са станали български граждани. Разбира се, че има.

Има такива хора, които идват да кандидатстват с преводач…

Когато виждаш, че един човек идва от Македония и е с име, част от българската именна система – името му е на „ов“ или „ски“, всичко е ясно. Но ако се казва Ахмед или Халил, тогава почваш да му искаш подобни документи. Когато един човек ти говори на български, макар и на диалект, естествено, че е българин.

През 2012 г. има преброяване в Албания и там няма нито един, посочил, че е българин, въпреки че имаме малцинство. ДАБЧ обаче е издала цели 5000 удостоверения за български произход на албански граждани само на основание саморъчно попълнена декларация…

Те водят и разговор. Откъде е роден? Откъде е майка му и баща му? Трябва да се направи интервю и ако се види, че човек владее езика ни, макар и диалектно, е ясно. Ако не може да говори, му отказваш – това е елементарно. Предложих на г-жа Златанова текст, който облекчава нещата: „Данните, с които се доказва български произход, може да са преки или косвени. Преки данни са данните за етническата принадлежност на лицето и на неговите възходящи, записани в акта за раждане или в други лични документи. Косвени данни могат да бъдат именната система на лицето и на неговите възходящи или данни за населените места, в които са родени.“ Решава се проблемът.

Ако има някакво село в Косово, което според историците е било българско, едва ли може да приемем, че цялото му население днес е българско.

Абсолютно. Но има декларация, в която се попълва, че си етнически българин. Ако подадеш невярна декларация, подлежиш на отнемане на гражданството.

Последни Новини

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir