Начало Блог Каракачанов: „Възраждане“ се изложиха като кифладжии, сега го замазват с F-16

Каракачанов: „Възраждане“ се изложиха като кифладжии, сега го замазват с F-16

И сделките за ремонта и модернизацията на МиГ-29, СУ-25 и С-300 ли са вредни или са правилни, защото са с Руската федерация, пита бившият военен министър.

Договор за F-16 има и той е сключен след 2-годишна работа на комисия между 4 български министерства – на отбраната, финансите, икономиката и това на външните работи. Парите за изтребителите са заделени в специална сметка и все още не са платени на американската компания производител „Локхийд Мартин“.

Това разказа пред „24 часа“ бившият министър на отбраната и почетен председател на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с пресконференция по-рано днес от партия „Възраждане“, които обявиха, че ще дадат на прокуратурата договорите за закупуването на 8-те изтребители F-16.

Научих, че в парламента един депутат от „Възраждане“ се е упражнявал по темата за сделката за изтребителите F-16. Не го знам дали може да чете правилно български, какво и кой договор е чел, но той говори пълни глупости. Първо – договорът е сключен след близо 2-годишна работа на междуведомствена комисия, в която присъстват представители на Министерството на отбраната и то конкретно на ВВС, представители на Министерството на икономиката, на Външно министерство и това на финансите. Тоест 4 министерства са ангажирани в работата по този договор. Също така в договора са включени представители на ДАНС, на военното разузнаване. Групата работи 2 г. преди сключването на договора, каза Каракачанов пред „24 часа“.

Договор има, срокове има. Срокът беше първите 2 самолета да дойдат до края на 2023 г. Следващите трябваше да дойдат през 2024 г. Цената по договора е фиксирана. Сумата не е преведена на американската фирма, а се намира и до ден днешен в гаранционен фонд. По тази сума, която българското правителство е внесло, текат лихви в негова полза, докато бъдат оползотворени, подчерта бившият военен министър.

Договорът е подписан от четирима министри, има решение на Министерския съвет и на парламента за ратификация на договора. Въпросният начинаещ депутат е хубаво да чете и тогава да приказва глупости. Доколкото видях, това е въпросното лице, което буквално допреди дни ни агитираше да не се ваксинираме и обясняваше, че той самият ще се ваксинира само, ако му опрат пистолет в челото. А малко по-късно се оказа, че ни е излъгал. Той се бил ваксинирал, жена му, децата му, тъщата, баба, прабаба и т.н. Той явно има навика да послъгва. Доколкото съм го проучил, той е напуснал военната професия, за да се заеме с по-изгодната – дограмаджия. Подобен тип хора да ми дават оценки и съвети – благодаря, по-добре да не се излагат.


Най-вероятно след вчерашната им излагация, защото вчера се изложиха като кифладжии (в сряда депутатите от „Възраждане“ и тези на „Промяната“ стигнаха почти до бой в пленарната зала и се наложи квесторите да ги укротяват – б.а.), търсят нещо, с което да позамажат положението. Но какво да ги правим, както казваше дядо ми: „Светът ще свърши, глупаците – не“, продължи Каракачанов.

Като пълни глупости той определи и твърдението на „Възраждане“, че в момента договор няма, а само е подписано писмото за приемане на оферта.

Процедурата е простичка и за прости хора, но не за много прости. Първо има писмо от българска страна в началото на 2018 г., когато проектът беше гласуван в българския парламент. Това е проект за инвестиционен разход, в който се определя какъв тип изтребител, с какви качества и на каква стойност иска да закупи правителството. От там се изпращат писма до няколко производителки на такива средства, подчерта Каракачанов. Той напомни, че тогава запитвания са изпратени до Германия – за „Юрофайтър“ втора ръка, до Франция – за „Юрофайтър“ и „Рафал“, до Швеция – за „Грипен“, до САЩ – за Ф-16.

Има запитване. След това фирмите отговарят. След това се преценява коя фирма е дала цена, която да се вмести в парите, отпуснати от парламента. След това продължава вторият етап. В случая при нас разговорите на втория етап бяха за „Юрофайтър“, „Грипен“ и Ф-16. Това са писмата за намерения. Но договорът е нещо съвсем различно. Той е държава с държава, а не между МО и определена фирма, подчерта бившият военен министър. Припомни и че само разговорите по офертите са продължили от юни 2018 до август 2019 г.

Сделките, които по мое време сключих с Руската федерация и Беларус за ремонт и модернизация на МиГ-29 и СУ-25, „Възраждане“ искам да ги попитам – и те ли са вредни и незаконно харчене на обществен ресурс? А договорът за модернизацията и ремонта на ракетните ни комплекси С-300, който също е с руска държавна фирма? И това ли е неправомерно харчене на обществен ресурс? Или само, когато харчим, за да поддържаме руската техника – това е правилно, но когато сключваме договор със западна държава – това е вредно. Много прост въпрос, каза още Каракачанов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари