Начало Народно събрание Каракачанов: Да действаме, за да не гледаме сълзи в очите на битите...

Каракачанов: Да действаме, за да не гледаме сълзи в очите на битите ни родители

Чрез остра декларация Красимир Каракачанов призова правителството да приложи спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, увеличаваща се по мащаб и наглост. В нея той изброява малка част от зверствата, извършени през последните месеци.

Статистиката е изпълнена със случаи на пребити и убити, изнасилени и малтретирани, ограбени и унизени български граждани, често на достолепна възраст, сами и безпомощни. Онази престъпност, за която присъда няма, защото крадците взимат собственост на стойност под минималната работна заплата. Такъв е законът в правова европейска България, възмущава се лидерът на ВМРО, депутат от Патриотичния фронт и заместник-председател на парламента.

Каракачанов е категоричен, че за да защити българите, правителството трябва още днес да предприеме следните мерки, за да не гледаме утре насълзените очи на битите и унизени наши родители:

 1. Засилване на полицейското присъствие в малките населени места.
 2. Ангажиране чрез програми за временна трудова заетост на бивши служители от полицията и армията за опазване на обществения ред.
 3. Възстановяване на доброволните отряди на граждани за оказване на помощ на органите на МВР.
 4. Разширяване на обхвата на неизбежната отбраната.
 5. Завишаване на наказанията за престъпления срещу възрастни, беззащитни хора и без пускане под гаранция за извършителите.
 6. Бързо производство, на момента, от дежурни съдилища и въдворяване на извършителите на подобни престъпления в трудови лагери от закрит тип, където да изтърпяват наказанията си и да придобиват трудови навици.
 7. Премахване на т.нар. малозначително престъпление, което на практика е отказ от правосъдие и възмездие.

Две десетилетия управляващите не решават радикално проблема, криейки се зад липсата на средства за полицията или мъгляви приказки за правата на човека, посочва Каракачанов и пита къде остават правата на жертвите, които са предимно възрастни хора, живеещи в селата и малките населени места, които държавата е наказала с мизерни пенсии, липса на здравеопазване и липса на защита на техния живот, имущество и достойнство.

Пълен текст на декларацията:

Декларация

от

името на парламентарната група на „Патриотичен фронт“

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Увеличаваща се по мащаб и по наглост битова престъпност постави цяла България в робството на безнаказаността. Статистиката е изпълнена със случаи на пребити и убити, изнасилени и малтретирани, ограбени и унизени български граждани, често на достолепна възраст, сами и безпомощни. Онази престъпност, за която присъда няма, защото крадците взимат собственост на стойност под минималната работна заплата. Такъв е законът в правова европейска България.

Преди седмица 83-годишният Борис Спасов от видинското село Черно поле бива зверски пребит от двама цигани-рецидивисти. Нападателят е на 33 години, с осем присъди – за кражби, хулиганство, опит за изнасилване.

През януари Андоничка и Стефан Стефанови от котелското село Кипилово са бити от маскиран младеж, влязъл с нож в дома на възрастното семейство и след заплахи взима последните им 8 лв., а съдът постановява условна присъда за деянието му.

Отново през януари тази година пребиха възрастно семейство при грабеж в дома им в село Голям Чардак, Пловдивско. 75-годишен мъж и 70-годишната му съпруга са изненадани в съня си от трима маскирани, които нахлули в къщата с взлом. Нападателите докарали възрастната двойка до безпомощно състояние и им нанесли удари с твърд предмет. След като претърсили жилището и не намерили пари и ценни вещи, тримата са избягали.

Същият месец – възрастно семейство земеделци бяха пребити в леглото им. Нападението е извършено в дома им в село Камбурово, община Омуртаг.

През октомври 2015 г. 94-годишната Емилия Бузова от Видин се превърна в поредната, но не и последна, жертва на вилнеещата битова престъпност в България. Крадците взимат 30 лв. и одеяло, но и я пребиват фатално. Месец по-късно Емилия Бузова почина. Достойният живот на жената, която е била музикален педагог, завършва в мъки и унижение.

Единственият задържан е циганин, който после е освободен. Нямало доказателства.

В Северозапада, и не само там, това е познат на полицията сценарий, който е част от черната статистика – води се, че деянието е извършено от неизвестни лица.

Общото между Борис, Андоничка, Стефан, Емилия и други като тях е, че те не са можели да се защитят.

Сами срещу лицето на престъпници, които по всички закони в държавата би следвало да излежават ефективни присъди, а не да са на свобода. Рецидивисти, които не познават морал, закон, а само животински нагон да отнемаш – и достойнство, и собственост, и човешки живот.

Това са само част от изключително тежките нападения над възрастни хора, особено в малките населени места, в които няма районни полицейски управления, няма патрулиращи екипи, няма закон, няма сигурност, няма ред.

Аз не се притеснявам да назова проблема – безнаказана етническа престъпност.

И проблемът не е дали даден човек е циганин, българин или какъвто и да било. Всички трябва да сме равни пред законите – ето това вече го е казал и Васил Левски. Проблемът е, че нашата държава не прави нищо, за да спре гетоизацията и че допуска в гетата чувството за безнаказаност.

През юли 2015 г. Патриотичният фронт постави нов срок на кабинета „Борисов 2“ за изпълнение на поетите ангажименти, за да продължи да подкрепя правителството. Битовата етническа престъпност е проблем, по който от Патриотичния фронт смятаме, че предприетите към момента мерки нямат задоволителен ефект. Нужно е повече кадрови и финансов ресурс да се насочи за справяне с дребната битова етническа престъпност.

Уважаеми дами и господа,

За да се справи с проблема, правителството трябва още днес да предприеме следните мерки, за да не гледаме утре насълзените очи на битите и унизени наши родители:

 1. Засилване на полицейското присъствие в малките населени места.
 2. Ангажиране чрез програми за временна трудова заетост на бивши служители от полицията и армията за опазване на обществения ред.
 3. Възстановяване на доброволните отряди на граждани за оказване на помощ на органите на МВР.
 4. Разширяване на обхвата на неизбежната отбраната.
 5. Завишаване на наказанията за престъпления срещу възрастни, беззащитни хора и без пускане под гаранция за извършителите.
 6. Бързо производство, на момента, от дежурни съдилища и въдворяване на извършителите на подобни престъпления в трудови лагери от закрит тип, където да изтърпяват наказанията си и да придобиват трудови навици.
 7. Премахване на т.нар. малозначително престъпление, което на практика е отказ от правосъдие и възмездие.

       Уважаеми госпожи и господа,

Призовавам правителството и Народното събрание към сериозен дебат по въпроса и спешни действия, повече няма време.

Подобни прояви наблюдаваме вече две десетилетия.

Две десетилетия управляващите не решават радикално проблема, криейки се зад липсата на средства за полицията или мъгляви приказки за правата на човека.  

Аз питам къде остават правата на жертвите, които са предимно възрастни хора, живеещи в селата и малките населени места, които държавата е наказала с мизерни пенсии, липса на здравеопазване и липса на защита на техния живот, имущество и достойнство.

Това повече не може да продължава!

Последни Новини

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

ВМРО към депутатите и структурите на ГЕРБ: Не допускайте срама да подкрепите кабинет на ПП-ДБ!

„Промяната“ вече са клиенти и на прокуратурата, разследвани за шпионаж и национално предателство. Ние от ВМРО призоваваме всички настоящи...

Ботев написал патриотичен учебник по… математика

Автор: Красимир Богданов, историк, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – Българско национално движение Възраждането изиграва за българите...

Каракачанов алармира: В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония

Улисани във вътрешнополитически боричкания, пропускаме темата В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония. Ако българските политици продължават да...

Коментари