Начало Новини Каракачанов: Днес отбелязваме поредната годишнина от клането на българите в Македония. Това,...

Каракачанов: Днес отбелязваме поредната годишнина от клането на българите в Македония. Това, търгувано с визи, е скандално!

Джамбазки от своя страна призова за мирно събиране на граждани пред Президентството по време на КСНС за отстояване на позицията на България за РС Македония в ЕС

Позицията беше изразена пред журналисти преди панихидата за жертвите на Кървавата Коледа в Македония, отслужена в столичния храм „Св. София“.

Може да се делим по всички въпроси, но не и по темата за Македония, беше категоричен българският представител в ЕП Ангел Джамбазки.

Той призова за мирно събиране пред Президентството по време на КСНС в понеделник на всички българи, които подкрепят позицията за нулева толерантност, спрямо членството на РС Македония, докато не бъде призната общата ни история и не бъдат гарантирани правата на българите от другата страна на границата.

Няма мандат и няма да приемем такъв за промяна на позицията. Подкрепяме всяка партия, която пази приетото от НС решение и пътната карта, приета от МС. В понеделник няма да е протест. Надяваме се обаче да не ни дадат повод за такъв, подчерта още зам.-председателят на ВМРО.

От своя страна председателят на ВМРО Красимир Каракачанов припомни, че тази държава е избивала българи в Македония и това трябва да престане.

Отношенията не са в това да има автобусна и самолетна линии. Тези хора (бел.ред. правителството) не знаят какво е национален интерес. Това са момчета, дошли по един проект, да свършат две-три задачки и да забогатеят, подчерта в своята позиция Каракачанов и попита:

Темата Македония търгувана с визи е несериозно. Днес отбелязваме поредната годишнина от клането на българите в Македония. С какво ще купим страданията на българите –  с американски визи или със самолетна линия?

Ангел Джамбазки също изказа своето дълбоко възмущение, че темата Македония бе повдигната в навечерието на тази черна дата, останала в историята като „Кървавата Коледа“.

Дълбока покруса и тъга изпитвам на днешния ден. Огромен гняв. Паметта не е овъзмездена. На 6 и 7 януари в Македония са рождествените празници. Именно тогава югославските власти извършват погром върху елита на Македония. Това са няколко хиляди, убити за няколко дни, заровени в анонимни гробове.  Единственото им престъпление е, че са българи. И досега няма извинение.

А Каракачанов го допълни:

В името на какво да правим компромиси? Не може да има компромиси, когато Македония не иска да промени политиката си на насаждане на омраза. Това ли заслужават всичките избити българи?

Припомняме, че на 6 срещу 7 януари 1945 година е започнало масово изтребление на кметове, свещеници, учители, обикновени селяни из цяла Македония. Те били наричани „бугараши“ и „помагачи на бугарскиот фашистки окупатор“. Използвал се току-що гласуван закон за защита на македонската чест. Целта е насилственото сърбизиране на Вардарска Македония.

Предистория

На 26 декември 1944 година в казармите в Скопие и Щип се разбунтуват няколко хиляди войници и над 100 офицери. Те не били съгласни с дошлата от Белград заповед да отидат на фронта в защита на Сърбия. Декларирали желанието си войската да се насочи към Солун, за да се освободят сънародниците от Егейска Македония.

Пратениците на Тито Светомир Вукманович – Темпо, Лазар Колишевски и ген. Михайло Апостолски решават, че сега е моментът за разправа с привържениците на „бугарскиот окупатор“. Те събират около себе си сръбските офицери и им казват, че разбунтувалите се са „бугараши“, „ванчемихайловисти“, „ВМРО-вци“ и „фашисти“.

Ген. Апостолски прилъгва разбунтувалите се офицери в Офицерския клуб в Скопие, „за да обсъдят въпроса“, където веднага ги обезоръжават, арестуват ги и ги затварят в подземията на старата турска крепост „Калето“. След кратък разпит, воден лично от Темпо, само за няколко часа са разстреляни над 70 офицера. Преди разстрела Темпо на всеки казвал: „Хочеш Солун, еве ти га…“

Войниците, които вече се били прибрали в казармите, усетили, че с техните офицери нещо се случва и около 1000 от тях се насочват отново към центъра на Скопие. Там са пресрещнати от добре барикадирали се сръбски партизани, които започват срещу тях безмилостна картечна стрелба. Убитите на площада са около 100, над 900 са арестувани и затворени в „Калето“, където ги държат повече от месец без хляб, вода и завивки. Почти всички умират от глад и студ.

Македонската кървава Коледа

Югославската компартия подготвя кървавата баня по лично нареждане на маршал Йосип Броз Тито, а списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани, са съставени от местния комунистически шеф Лазар Колишевски. Целта на акцията е да се заличи българското самосъзнание в Македония.

Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи. 130 000 българи са изселени, изгонени и преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия.

Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

От репресиите са засегнати всички градове във Вардарска Македония, като в някои са ликвидирани цели семейства. Най-пострадали са представителите на интелигенцията.

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари