Начало Блог Каракачанов: ДПС да се научат да боравят с гаечен ключ, преди да...

Каракачанов: ДПС да се научат да боравят с гаечен ключ, преди да правят опити за демонтаж на Патриотите

ДПС да се научат да боравят с гаечен ключ, преди да правят опити за демонтаж на Патриотите, каза Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, председател на ВМРО пред Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”.

Платформа за сигурност между Албания, Македония и България; Коридор №8; Танц със саби и царските имоти бяха коментираните теми.

Интервюто бе проведено по телефона, защото Каракачанов пътуваше от Македония и започна с въпрос към Каракачанов – „С каква новина се връщате от Македония? Какво значи това, че започвате да работите по изграждане на платформа по сигурността между Албания, Македония и България?”

Министърът на отбраната обясни, че една от целите на правителството е изграждането на коридор №8, който транспортно и икономически свързва Черно море с Адриатика и е полезен за икономиката на трите държави. През него минава най-бързият път на стоки и хора от Средна Азия за Адриатическото крайбрежия. Каракачанов обясни, че покрай изграждането на коридора и амбициите на България да работи за интегрирането на Западните Балкани в Европейските структури по време на Европредседателството се е родила идеята за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, тъй като и трите страни са засегнати от емигрантски потоци и мюсюлманско население пребивава на териториите им, което е обект на опит за влияние от страна на религиозни фактори. Министърът отбеляза, че правителството приема тази цел и я разработва, защото други български правителства са занемарили тази идея.

Саудитска Арабия, танцът със саби на Борисов и Сакскобургготски и износът на българско оръжие за кралството

Беновска попита Каракачанов защо той не е танцувал със саби, както Борисов и Сакскобургготски. Той отговори, че сигурно не е имало свободни саби, а и всеки има своите предпочитания. Беновска образно каза, че „докато те са танцували със саби, в България ВМРО е „наточила” сабя срещу Сакскобургготски и до някаква степен и срещу правителството с декларация озаглавена „Ламтежът за царските имоти е неуважение към България”, с която ВМРО се противопоставя на опитите за цитат: „мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. Царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски” – водят се съдопроизводства, някои са приключили, но е поискано временно спиране по настоящи. Каракачанов обясни, че „сабята на ВМРО“ е наточена от около 10 години по темата, защото през периода 2005-6-7-8 година, характерен с казуса с придобиването на хиляди декари гори в Рила и на имоти, които са били държавна собственост, но са управлявани от интендантството на царското правителство, са били върнати по спорен начин, а според съда по незаконен начин, на Сакскобургготски. Каракачанов припомни, че тогавашният областен управител на София-област е представил проект за нотариален акт като оригинален нотариален акт и именно правителството на Борисов през 2009 година е наложило мораториум с разпореждането на царските имоти. След това са се водили съдебни дела и три от тях са заведени от правителството и са спечелени на 3-та инстанция, а четвъртото на 2-ра. Каракачанов обясни, че колегите му от ВМРО явно са сметнали, че се случва нещо, което не е в интерес на държавата. Беновска попита дали декларацията е изготвена с неговото незнание. Каракачанов потвърди и обясни, че е нормално при положение, че не е бил в България, но подчерта, че ВМРО е достатъчно демократична организация и когато председателят отсъства от страната неговите заместници поемат дейността.

Коалиционен съвет; Имоти на царе – Фердинанд, Борис, Симеон Сакскобургготски и наследници; Получаване на българско гражданство

Водещата каза – по повод изказване на Каракачанов в друго предаване – че е говорил за свикване на Коалиционен съвет ГЕРБ-ОП и че ако не свикат съвет преди 11 часа на 4-ти декември в Министерството на правосъдието ще има брифинг на тема „Становище на работната група към министерство на правосъдието относно собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд I, Борис III и третите наследници с участието на правосъдния и регионалния министри Цачева и Нанков. Каракачанов каза, че би попитал министерството на правосъдието, което е толкова активно за имотите на починалите царе – как създаде работна група и започна да работи по тема, която не е дискутирана в коалицията нито в правителството. Той подчерта, че от 8 месеца очаква министерството на правосъдието да започне да спазва закона и да спре да тормози българите от Македония, Украйна, Молдова, когато става въпрос за получаване на българско гражданство, при положение, че майката има гражданство, но синовете ѝ не могат да получат, или обратното. Каракачанов призова да се организира група по този въпрос, който според него е чисто български. Беновска изреди тези, които ще участват в брифинга – Цецка Цачева, министърът Николай Нанков и Атанас Кирчев – началник на кабинета на министъра на земеделието, храните и горите и попита дали въпросът за царските имоти и казусът с българското гражданство са обсъждани с Борисов. Каракачанов отговори, че не е говорено и обясни и че ако започне да обсъжда всичко с премиера Борисов той от своя страна, ще му припомни, че е коалиционен партньор и ще го попита защо го занимава с това. Министърът на отбраната обясни, че от ВМРО са изготвили писмо до министерството на правосъдието и копие до премиера и е изпратено преди повече от 2 седмици. Беновска попита дали контраатакуват Борисов и ГЕРБ с казуса за гражданството заради царските имоти или едното предхожда другото. Каракачанов отговори, че писмото за българското гражданство е изпратено отдавна, а темата се коментира от 20 години и не контраатакуват ГЕРБ, а ги поздравяват за 11-годишнината на партията. „Ще искате ли коалиционен съвет утре, преди брифинга на министерството на правосъдието?” попита Беновска. Каракачанов отговори, че преди брифинга няма как да има съвет и няма смисъл от излишна истерия. Той отново повтори, че не разбира идеята на тази работна група, при положение, че българският съд е взел решение. Беновска го прекъсна и го попита дали смята, че публичните му изяви ще достигнат до съответните хора в ръководството на ГЕРБ и ще бъдат достатъчни за изясняване на неговата позиция. Министърът на отбраната отговори, че комуникацията му с премиера не се нуждае от извънредни неща и ако закон по темата за имотите влезе в парламента, то трябва да има кой да гласува за него.

Опит за демонтаж от страна на ДПС

„Страх ли Ви е, че ще Ви демонтира – ОП – ДПС от управлението?” зададе Беновска. Каракачанов иронично отговори, че не го е страх, а даже ще им даде френския ключ и други ключове от колата си, за да се научат да работят с тях, защото за последните 25 години ДПС не са се научили как се държи гаечен ключ. „За да тръгнат да демонтират ВМРО или ОП, няма как да го направят по начина, по който те си го представят. Като дойдат следващите избори, ако те са толкова добри и предлагат толкова добри идеи на България – българските граждани ще гласуват за тях, но на последните избори те отредиха 4-то място за ДПС и 3-то място за ОП”.

Така завърши разговорът между Илиана Беновска и Красимир Каракачанов в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 3 декември 2017 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари