Начало Блог Каракачанов: Европа или ще си върне ключовата роля, или ще стане маргинален...

Каракачанов: Европа или ще си върне ключовата роля, или ще стане маргинален континент

В предаването „Офанзива“ по Нова нюз бившият военен министър и почетен председател на ВМРО Красимир Каракачанов изрази позиция по следните теми:

Оставката на Стефан Янев

За него причината за махането на Янев не е разноговоренето, защото БСП бяха против санкциите и оръжейната помощ за Украйна. Има напрежение между премиера и президента. Причините са, че някои от кадрите на Радев, като например областни управители и служители в държавната администрация, бяха отстранени, каза Каракачанов.

Предоставянето на български изтребители в Украйна

Такава информация се появи, но там някъде се появиха и търканията между бившия военен министър и премиера. По думите му предоставянето на бойна техника на Украйна е неразумно. С тях няма да се обърне ходът на войната. Щяхме да изпратим за скрап последните си боеспособни самолети.

Затварянето на въздушното пространство над Украйна

Несериозно е затваряне на въздушното пространство над Украйна. Затварянето на въздушното пространство значи НАТО да гарантира въздушното пространство, което пък означава сблъсък между НАТО и Русия, това значи Трета световна война. Вероятно са давали на Зеленски надежди за военна помощ и сега е отчаян. Явно е очаквал повече, сподели той.

Как се случи този конфликт и какво прави Европа за него?

Темата е дълга, трябва да се върнем от преди Втората световна война. Въпросът е какво прави Европа. Европа не прави нищо. Има два варианта – Европа или ще си върне ключова роля в световната политика, или с бездействието на евролидерите ще стане маргинален континент, а ЕС ще отслаби влиянието си. Трябва да се заемат с посредничеството на мирния процес, без излишни декларации. Сега сме в средата на конфликта. Украинската армия няма да издържи още дълго. Въпрос на време е като спрат провизиите на храна, вода, лекарства и т.н. В следващите 10 дни конфликтът ще приключи не в полза на Украйна. След това ще е късно. Сега евролидерите трябва да търсят изход за съхраняване на Украйна като държава и гарантиране, че няма да е заплаха за Русия, коментира Каракачанов.

Трябва да се намери решение и за едно по-сигурно бъдеще. Европа трябва да го направи сега. Явно е, че доверието между САЩ и Русия го няма. Явно е, че това е мерене на мускули между Щатите и Русия, но имаме и други фактори – Китай, който е обявил неутралитет, но реално не е. На къде вървим, ако продължим да си затваряме очите. ЕС няма военен потенциал да се защитава, сега е моментът да бъде инициатор за приключване конфликта, категоричен е Каракачанов и допълни:

Ако бях министър на отбраната сега, нямаше да изпратя военна помощ в Украйна. България не е сама за себе си, ние сме част от НАТО и ЕС и има колективно мнение какво да се прави. Дори румънците и поляците, които имат собствен мотив в този конфликт, не го правят, а и са гранични държави, защо България да го направи?

Какво да прати България – патрони за автомат „Калашников“? 30 години унищожавахме техниката си, но някои партньори ни накараха да унищожим техниката СС-23, МиГ-23. Е, унищожихме ги де. Да пази Господ Украйна, ако разчита България да ѝ реши конфликта, категоричен е Каракачанов.

Ракетни брегови съоръжения

Ако България иска да има надеждна отбрана, трябва да има брегови ракетни комплекси, както и поне две подводници. Затова нещо се работеше. Ако помните, когато бях министър на отбраната, единият комплекс, който не беше правил стрелби от демократичните промени, го направи.

Сили за бързо реагиране

Има съвместни обекти, където могат да бъдат разположени силите от НАТО. Правителството реши да избяга от тази информация, обяснявайки по неподходящ начин от неподходящ човек – премиерът Кирил Петков, който бърка батальон и армия. Както са тръгнали, скоро ще пуснат и песента „Батальонът се строява за последен път..“  Тези сили за бързо реагиране могат да бъдат разположени в съвместните обекти, които са изградени и всяка година в България по време на учение пребивават подобни контингенти.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Искаме среща с министър-председателя и министъра на вътрешните работи и свикване на щаб за овладяване на циганската престъпност

За 4 дни има 4 брутални престъпления, извършени от представители на този етнос – с. Рогош, с. Микрево, Шумен, с. Сливовик –...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

ВМРО – София с подаръци за пенсионерите от клуба в „Младост“

За пореден път днес посетихме клуба на пенсионера в столичния район „Младост“. По инициатива на общинския съветник в Столичния общински съвет Карлос...

Ангел Джамбазки: ВМРО не може да се коалира с руски шпиони

Нашите бивши коалиционни партньори опитаха да ни „тропосат” проблемите и да си присвоят успехите, твърди съпредседателят на партията  Интервю...

Доброволци от ВМРО облагородиха детска площадка в близост до църква

Представители на ВМРО от София и Костинброд почистиха и боядисаха съоръженията за игра на детската площадка, която се намира в близост да...

Коментари