Начало Блог Каракачанов и Сиди: Няма да предадем България за Северна Македония в ЕС

Каракачанов и Сиди: Няма да предадем България за Северна Македония в ЕС

Красимир Каракачанов, вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, и Александър Сиди, народен представител от ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, заявиха позиции по следните теми:

Защита на длъжниците към банки и колекторски фирми;

Илиана Беновска посрещна в студиото Александър Сиди. Току-що ВМРО преди 2 часа внесохте предложение, на което вероятно много хора ще се зарадват. Колекторските фирми и съответно тези, които са им цедирали задълженията към банки или други институции, няма да бъдат много щастливи. Кажете кратко какво искате и защо го правите, съобщи Беновска.

Сиди обясни, че искат да се удължи срокът, в който колекторските фирми да не могат „да гонят” българските граждани, защото немалка част от тях са загубили доходите си, свити са производствата и това е битка на ВМРО още от първите дни на епидемията – да се опитат да запазят доходите на българските граждани. Съгласен съм, че кредиторите няма да са доволни, но смятам и вярвам, че това е път в правилната посока – да им дадем повече въздух на българските семейства. След като мине кризата и икономическите ефекти от нея, разбира се, кредиторите ще могат да съберат дължимото от своите длъжници, коментира още депутатът от ВМРО.

Действията на правителството след коронавируса; Стратегията за циганите; Къде е Европейската солидарност?

Красимир Каракачанов се включи по телефона в ефир. Кое е най-важното, което Вие, Обединени патриоти и ГЕРБ, трябва да направите по своята програма, защото ако досега тази програма беше за растеж, сега тя може да бъде наречена „програма за възстановяване”, попита Беновска.

Каракачанов обясни, че програмата е писана преди 3 години, но в момента светът се намира в извънредна ситуация и в програмата не са предвидени катаклизми, които освен човешки жертви нанасят и вреда върху икономиката. Най-важните неща, които според мен трябва да направи правителството, е да задържи икономическото развитие на страната максимално и с нетрадиционни мерки да се опита да даде възможност на българската икономика, след като светът се поотпусна след пандемията, бързо да се възстанови. Моите колеги в парламента и аз като министър в правителството предлагаме множество неща, които касаят българското земеделие, банките и бизнеса, туризма, строителството – отрасли, в които са заети стотици хиляди българи, да не кажа над милион, които би следвало да живеят, да работят и да получават нормални доходи и след кризата, коментира вицепремиерът.

Беновска грубо изчисли, че населението на страната ни е около 6 милиона и в това число влизат 1 милион роми, 1 милион етнически турци, 1 милион са се върнали от гурбет. Водещата попита Каракачанов какво се случва със стратегията им за ромите.

Каракачанов отговори, че „отлежава” малко повече от 1 година и добави, че има 2 милиона български пенсионери, които също заслужават внимание и нормален живот, здравеопазване и нормални доходи, а работещите са около 2,5 милиона. Нашето внимание е насочено към тези, които активно работят, за да може да им и средства за тези 2,2 милиона пенсионери, за да могат да се увеличат доходите в бюджет 2021 година на армия, на полиция, на лекари, на учители и т.н., каза още вицепремиерът.

Беновска подчерта, че в момента детските градини и училищата не работят, но някой трябва да гледа децата и в момента се предлага помощ от 375 лева, които не стигат, но в същото време циганското население получава социални помощи и други облекчения. Говори се, че циганите са едни от най-едрите гласоподаватели при спечелването на изборите, коментира Беновска.

Каракачанов съобщи, че от ВМРО никога не са разчитали на тях и това е проблем на други партии, което става и проблем на държавата. Повече от половината от циганското население не работи, не спазва законите, не желая да се интегрира, видяхме го и по време на пандемията. В някои от големите гета на България поради липсата на дисциплина или поради липсата на самоконтрол в това население – там купонът беше денонощен и там са едни от огнищата на зараза. Затова аз съм твърдо убеден, че веднага след като приключи това напрежение, надявам се към края на този месец, един от основните въпроси, който аз ще поставя отново, това е темата с концепцията за интеграция на циганското население. Не може 300-400-500-хиляди души от това население да не работят, да не ходят на училище, да не полагат никакви грижи за това да се усъвършенстват елементарно, за да могат да си търсят работа. Длъжен съм, обаче, да кажа, че една част от тези хора работи и то работят в строителството, в селскостопанството и като гастарбайтери в Европа, коментира Каракачанов.

Той подчерта, че концепциите на ВМРО през последните 10 години са за премахване на гетата, за недопускане на незаконните строежи, за задължително и принудително образование на циганите, които трябва да станат част от обществото и да не бъдат само консуматори на благата, които други създават. Това го казвам с ясното съзнание, че утре ще изпискат една камара правозащитни организации и някое друго посолство ще се обади. Аз кураж никога не съм губил и виждате, че в подобни извънредни ситуации много европейски държави набързо се разправиха с циганите, които идваха от Източна Европа. Белгия и Франция буквално за дни с административни мерки принудиха циганите от България и Румъния да се връщат в държавите си, и да се спасят от този проблем. В една такава ситуация ние излизаме от общите клишета на Брюксел и на крайните либерали. Клишета, които не работят нито в икономиката, нито в отношенията между хората и би следвало да са по-прагматични, защото Европа така или иначе след тази пандемия няма да е същата, каза още вицепремиерът.

Каракачанов подчерта, че европейските държави са се самозатворили и идеята за европейска солидарност като че ли е изчезнала. Тоест ние да разчитаме на собственото си законодателство, да разчитаме на собствените си решения, за да можем да решим проблемите както в икономиката и земеделието, така и с интеграцията на циганското население, коментира още вицепремиерът.

Северна Македония – ЕС

Говорите за европейска солидарност и за интеграция. Моля Ви, погледнете през тази призма на Северна Македония. Какво се случва, попита Беновска.

Красимир Каракачанов отговори, че нищо ново не се случва, просто в Скопие политическият елит смята, че и този път може да мине метър и че без да спазва договора си с България, без да реши спорните проблеми, които Скопие създава от десетилетия, а не България, може да влезе в ЕС. Те продължават да смятат, че са центъра на Вселената, едва ли не са пъпа на Европа и че някой ляга и става с техните проблеми. Тя смятат, че някой някъде от Европа ще натисне България и правителството и ние ще се съгласим с безобразията по отношение на българската история, фалшификациите и лошото отношение спрямо българите в Македония да продължи, подчерта вицепремиерът.

Беновска го попита какво предлагат те в отговор.

Каракачанов смята, че българското правителство е дало отговор преди няколко месеца, когато е гласувало условията, които са задължителни, за да започнат преговорите с Македония. Каракачанов цитира Бойко Борисов отпреди 4 дни, който е казал, че никой не кара Република Северна Македония насила да влиза в ЕС и след като те искат да влязат в ЕС, нека да бъдат добри ида спазват договорите, които са подписали и да се държат партньорски.

Огледалният въпрос, обаче, е няма ли някой да накара България да се съгласи да бъде приета Северна Македония в ЕС, попита Беновска.

Вицепремиерът обясни, че ще има фактори, които ще упражнят натиск върху държавата ни, но има и други европейски фактори, които не са толкова „възхитени” от разширяването на ЕС. Не Македония, а България е пълноправен член на ЕС и трябва да се държи достойно и да си защитава интересите. Компромиси не трябва да се правят, заключи Каракачанов.

Александър Сиди сподели, че Каракачанов като министър се е изказал по-дипломатично, но много добре знае неговото мнение по темата. Смятам, че мога да го каза като човек, който не формира държавната политика, мога да го кажа и по-остро – в крайна сметка Македония по този начин няма как да влезе в ЕС. Щом това им е мисленето, значи нямат място в ЕС. Македония в този си вид няма как да влезе в съюз на равноправни държави, които са уредили отношенията помежду си, коментира Сиди.

Нали се сещате, че юни месец, когато ще се гледа за пореден път дали да се даде дата и кога да бъде тази дата на Македония, е буквално 7-8 месеца преди изборите в България. Не виждам кой ще е този политик, който ще направи компромис, който автоматично в България, 90% от българските граждани ще определят като национално предателство. Няма такъв политик в България, още по-малко в това правителство, заключи Каракачанов.

Ако Вашият коалиционен партньор Ви помоли, попита Беновска. Вицепремиерът отговори, че ако това се случи, може да се направят компромиси в други сфери, но компромис с българския национален интерес няма как да се направи. Не вярвам ГЕРБ да ни помоли за подобно безумие, подчерта Каракачанов.

ВМРО е много твърда в своята позиция и няма как да се направи, потвърди Сиди.

Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов, Александър Сиди и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 10 май 2020 година.

Видео >>>

Последни Новини

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir