Начало Блог Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

Лидерът на ВМРО призова всички недоволни от решението на съда за освобождаването на Джок Полфрийман да се съберат в понеделник – 7 октомври, 9.00 ч. пред Съдебната палата.

Познавам македонските политици – на маса са добри българи, но като дойде въпрос да вземат решение, започват да увъртат – много е сложно, как да кажа, че имаме обща история. Те са като българските политици – извън ефира се разбират много добре, а пред обществото се карат.

Това заяви вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БТВ по повод обсъждането на българската позиция за кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС. В понеделник на заседание при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония.

Имаме много лостове, моето предложение беше да използваме най-дебелия лост, да кажем – не започваме преговори, докато не признаете историята, заяви Каракачанов.

Нашите коалиционни партньори търсят по-гъвкав период. Не сме дали ултиматум, поясни той и допълни, че ще предложи още 2 варианта. Когато дойде време да ги обсъждаме в правителството, ще говорим пак. Винаги съм имал ясна позиция, не си сменям позициите, посочи той.

Лидерът на ВМРО даде пример с преговорния процес и отношенията Словения-Хърватска. При кандидатурата на Хърватия, Словения каза – да, принципно започва процедурата за членство, но първото междуправителствено заседание ще бъде, когато се започне изпълнение на конкретни условия.

Задължително да защитим историята и достойнството си. Да защитим хората, които са там и имат българско национално самосъзнание, призова Каракачанов.

Той изтъкна един от спорните моменти в работата на българо-македонската комисия – за народността на Гоце Делчев. Делчев дойде в българското военно училище, след което стана учител.

Представяте ли си подобен спор между Австрия и Германия, Гърция и Кипър – спор имат ли имат ли обща история, общ език, даде пример Каракачанов за нивото на нужните уточнения между двете държави.

Стига с тази югокоминтерновска политика, призова Каракачанов. Той даде пример, че преди години македонските учени са тръгнали към античната македонска история, а сега са се отрекли от нея.

Когато говориш с чужденец, по-лесно може да си поставиш условията. Когато говориш с брат си е по-трудно, обясни спецификата на преговорите той.

В новите учебници би трябвало да напишат, че Тодор Александров е добър българин, пожертвал живота си за българите в Македония. Има статии, собствени биографии, писма. Тодор Александров беше забраняван и в България след 1944 г., защото е антикомунист. Трябва да е до Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов – защото е голям българин, каза Красимир Каракачанов по повод новата си книга.

Той цитира Енциклопедия Британика, според която Александров е единственият всепризнат и некоронован крал на българите в Македония.

С честна дума в Скопие не може да минеш, там възпитанието, отстъпчивостта на българските политици го приемат като слабост, поясни Каракачанов и призова да използваме механизмите на предприсъединителния процес. Няма друг народ, който да си е измислил своя нация, с която се самоконфронтира, заяви той.

Относно предизборната кампания и палежа на имот на кандидат-кмет от село Ясна поляна, Приморско, вицепремиерът заяви:

Не ми се ще да вярвам, че в 21 век така се прави предизборна кампания – ако започнем да се палим за избори в едно село, какво ще стане по-нататък.

Той не даде конкретни очаквания за резултати от изборите, потвърди съвместното явяване на ВМРО и НФСБ в Пловдив и Русе.

Лидерът на ВМРО коментира и казуса с нападания многократно и обиран ветеран-летец Дянко Марков. Проблемът е, че никой не иска да вземе отношение към циганския бандитизъм в държавата, няма да стане с тупане на топката и отбиване на номера”, каза министърът на отбраната.

В тази връзка от ВМРО внася законопроект, свързан с битовата престъпност. Една от предлаганите промени е за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана.

Той обясни и защо партията му поиска закриването на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Според него заслуга за начина, по който живеят циганите в България в последните 30 години имат организациите като „антибългарския хелизинкски комитет“. Не съм чул в последните 25 години да защити българи жертви на подобни престъпления. Те се занимават само с правата на сепаратисти, изнасилвачи и убийци, а не на жертвите, обясни Каракачанов.

По думите му председателят на БХК Красимир Кънев е една от причините за скандала с решението за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Делото на ВКС е насрочено за понеделник – 7 октомври. Ние призоваваме всички граждани, които не са съгласни с решението на съда, да се съберат пред Съдебната палата в 9 ч. да си изразим мнението, призова лидерът на ВМРО.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от Република Северна Македония без последствия

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на...

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

Сиди: Зелената политика на ЕС е огромно лицемерие

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

Никола Чакалов: Ще се боря повече мои връстници да участват в реалната политика, т.е. в реалното построяване на собствения им живот

Най-младият общински съветник Никола Чакалов. Става такъв едва на 18 години като ученик в Търговската гимназия в Стара Загора. Сега е студент...

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта Идеята е въвеждането на лична...

Според Сабанов президентът е сменил датата на изборите на инат

ВМРО е твърдо против да се гласува дистанционно и по пощата Президентът Радев промени датата на изборите на инат,...

Михов пита МРРБ за скандалната продажба на имота на старата болница в Свищов

Скандалната продажба на имот на старата болница в Свищов стана повод депутатът от Велико Търново доц. д-р Милен Михов да отправи питане...

Коментари