Начало Блог Каракачанов: Мерките на този етап са адекватни

Каракачанов: Мерките на този етап са адекватни

Много по-здраво трябва да се ангажират частните болници, смята вицепремиерът

Мерките на този етап са адекватни, смята той

Мерките срещу разпространението на COVID-19, които държавата е въвела, на този етап са адекватни.

Това коментира в предаването „Здравей, България” по НОВА вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Министърът на здравеопазването действа адекватно. Чудя се как издържа. Мога да кажа, че прави всичко, което може, коментира вицепремиерът.

Според него обаче системата е пред колапс и частните болници трябва да се ангажират много по-сериозно.

4390 нови заразени с COVID-19 и 80 починали за денонощие

Въпреки мерките, проблемите засягат всички, а вирусът не прави разлика между управляващи и обикновени хора.

Познавам депутати, които се лекуват вкъщи, защото няма място в болниците. Познавам и депутати, които са доброволци в болниците, заяви Каракачанов.

Той отговори и на критиките към властта, че не се справя с пандемията.

Когато казвам с какво не съм съгласен, казвам и как според мен трябва да се направи. Много е лесно да се критикува, особено когато не носиш персонална отговорност, заяви Каракачанов.

Той добави, че е поставил въпроса за изчезващите от аптеките лекарства и по него се работи.

Около 2% от личния състав на Министерството на отбраната е заразен с COVID-19. В болница са 11 военнослужещи и 7 военни служители. Каракачанов обясни, че с издадената във вторник заповед е дал възможност на всички военнослужещи, които са преболедували, да дарят кръвна плазма.

От първия ден видяхте, че Българската армия не стои безучастна и не се е скрила по поделенията да дреме. Напротив, хората участват, помагат и го правят със сърце. Не чакат аз да ги задължавам с моя заповед, заяви Каракачанов.

Каракачанов: Не трябва да правим компромис с въпросите, свързани с българската история

Той коментира и темата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

България е поискала от Северна Македония да подпише анекс или протокол. Така София да получи гаранции, че Скопие ще спазва договора за добросъседство, сключен през 2017 г. Част от темите в него трябва да са за проблемите за езика, идентичността и историята, реабилитацията на репресираните. Македония да нес е опитва да заобикаля договора, коментира Красимир Каракачанов.

Той във вторник участва в разговорите с македонската правителствена делегация, пристигнала в София. Поводът е срещата на върха по Берлинския процес, на който двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев, са съпредседатели. Въпреки че темата за евоинтеграцията на Северна Македония не е свързана с дневния ред на многостранната среща, от думите на Каракачанов се разбра, че разговорите по това са започнали в 10 ч. сутринта и са приключили в 17 ч.

Лидерът на ВМРО увери, че позициите и на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, и на външния министър Екатерина Захариева, защитавани пред Заев и северномакедонската делегация, съвпадат напълно с позицията на коалиционния партньор „Обединени патриоти“.

Вчера декларирахме ясно, че

България продължава да поддържа позицията, че единствената нормална перспектива пред Западните Балкани и Северна Македония е членство в ЕС.

Но това няма да стане по начина, по който си го представят в Северна Македония. Не могат да лежат да чакат някой по-голям, по-силен да ни натисне, да ни обясни, че Македония като център на вселената трябва да влезе в ЕС. А ние обяснихме, че България има национално достойнство и ще държи северномакедонската идентичност да не е за сметка на българската идентичност, каза Каракачанов.

Мисля, че разбраха, че България не се шегува и няма кой да ни притисне,

каза вицепремиерът и обясни подобни очаквания на колегите си в Скопие с по-малкия международен опит. Добави, че остават още няколко дни, но България ще продължи да помага на евроинтеграцията на Северна Македония дори и преговорната рамка да не бъде приета.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Коментари