Начало Блог Каракачанов: Не бих казал, че се топят ледовете със Северна Македония

Каракачанов: Не бих казал, че се топят ледовете със Северна Македония

За да се развиват отношения, се изискват двама

Не бих казал, че се топят ледовете със Северна Македония. Може би по-скоро управляващите в Скопие, които са същите, които бяха и през 2017 г., когато се подписа договорът с България, смятат, че новото българско правителство – било под външен натиск, било поради факта, че се ръководи от хора, които имат минимален опит в политиката, а най-вероятно и минимални познания в областта на историята – ще бъдат по-лесно преодолени като препятствие. 

Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, бивш министър на отбраната.

По думите му служебните правителства са продължили политиката на кабинета „Борисов“, заставяйки зад Рамковата позиция от октомври 2019 г. и последвалата я Декларацията на парламента.

В тях много ясно са описани проблемите, които съществуват в двустранните ни отношения. И много ясно трябва да се каже, че тези проблеми се създават от Скопие, въпреки близо 30-годишната добронамерена политика на София към РСМ, допълни Каракачанов.

Това, което Кирил Петков казва, го отдавам на доброто му желание да търси някакъв подход за решаване на проблема, но той много ще сбърка, ако смята, че с подписване на споразумения за строителство на ЖП линията, за отваряне на авиолиния София-Скопие и други подобни икономически съблазни въпросът ще бъде решен. До момента има няколко подписани споразумения от различни български правителства за това, че ще се изгражда ЖП линията София-Скопие и Коридор № 8. Всички тези икономически проекти се стопираха от страна на Скопие. Те не желаят да развиват икономически и културни отношения с България, защото смятат, че това ще доведе до по-голямо навлизане на истината и фактите в тяхната територия, която те смятат, че трябва да опазят от българизацията, коментира още той.

Според него, за да се развиват отношения, се изискват двама, но в годините сме видели, че няма двама, а само един и това е България.

Каракачанов изказа очакване на Консултативни съвет по национална сигурност при президента Румен Радев политическите парламентарни партии да потвърдят своята позиция по отношение на Рамковата позиция на България и да не се допуснат компромиси.

Интервюто на Даниела Големинова с Красимир Каракачанов в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари