Начало Блог Каракачанов: Не бих казал, че се топят ледовете със Северна Македония

Каракачанов: Не бих казал, че се топят ледовете със Северна Македония

За да се развиват отношения, се изискват двама

Не бих казал, че се топят ледовете със Северна Македония. Може би по-скоро управляващите в Скопие, които са същите, които бяха и през 2017 г., когато се подписа договорът с България, смятат, че новото българско правителство – било под външен натиск, било поради факта, че се ръководи от хора, които имат минимален опит в политиката, а най-вероятно и минимални познания в областта на историята – ще бъдат по-лесно преодолени като препятствие. 

Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, бивш министър на отбраната.

По думите му служебните правителства са продължили политиката на кабинета „Борисов“, заставяйки зад Рамковата позиция от октомври 2019 г. и последвалата я Декларацията на парламента.

В тях много ясно са описани проблемите, които съществуват в двустранните ни отношения. И много ясно трябва да се каже, че тези проблеми се създават от Скопие, въпреки близо 30-годишната добронамерена политика на София към РСМ, допълни Каракачанов.

Това, което Кирил Петков казва, го отдавам на доброто му желание да търси някакъв подход за решаване на проблема, но той много ще сбърка, ако смята, че с подписване на споразумения за строителство на ЖП линията, за отваряне на авиолиния София-Скопие и други подобни икономически съблазни въпросът ще бъде решен. До момента има няколко подписани споразумения от различни български правителства за това, че ще се изгражда ЖП линията София-Скопие и Коридор № 8. Всички тези икономически проекти се стопираха от страна на Скопие. Те не желаят да развиват икономически и културни отношения с България, защото смятат, че това ще доведе до по-голямо навлизане на истината и фактите в тяхната територия, която те смятат, че трябва да опазят от българизацията, коментира още той.

Според него, за да се развиват отношения, се изискват двама, но в годините сме видели, че няма двама, а само един и това е България.

Каракачанов изказа очакване на Консултативни съвет по национална сигурност при президента Румен Радев политическите парламентарни партии да потвърдят своята позиция по отношение на Рамковата позиция на България и да не се допуснат компромиси.

Интервюто на Даниела Големинова с Красимир Каракачанов в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл >>>

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари