Начало Народно събрание Каракачанов: Никакви квоти за бежанци! Вече сме ги запълнили

Каракачанов: Никакви квоти за бежанци! Вече сме ги запълнили

Стандарт“ продължава поредицата от интервюта с лидери на парламентарно представените партии преди местните избори. Днес даваме думата на лидера на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Интервю на Мария Филева

След местните избори трябва да има смени в кабинета

Оказа се, че в Европа няма лидери, а тарикати, казва Красимир Каракачанов

– Г-н Каракачанов, с какви амбиции влизате в местния вот? Обезсърчават ли ви прогнози като тези на Цветан Цветанов, който не ви слага сред топ 3?

– Амбициите са хората, които предлагаме за кметове и общински съветници, да бъдат избрани. Да покажем, че ВМРО има ресурс и личности, които могат да бъдат алтернатива на досегашния политически модел на безлични партийни креатури, които остават анонимни докрай, обслужвайки икономически интереси. Кандидатът ни за София Ангел Джамбазки е успешен пример за млад, енергичен и почтен политик. Същото важи за кандидатите ни в Русе Искрен Веселинов, във Велико Търново Пламен Легкоступ и във Враца Красимир Богданов.

– Доколко дълбоко е разделението в Патриотичния фронт, щом не се явявате заедно на вота?

– Това беше решение на колегите от НФСБ. Като млада партия навярно искат да си проверяват структурите и колко „струват“ електорално. Моето мнение бе, че ПФ трябва да излезе с общи кандидатури поне в големите областни градове, в които спечели доверие на парламентарните избори преди година, за да има много по-големи шансове да демонстрира възможностите си.

– Как гледате на заявката, че резултатът на партиите, съставляващи управляващото мнозинство, ще е своеобразен вот на доверие към?

– Стабилността на управлението и местните избори нямат нищо общо. Това са кухи политически фрази. От резултата ще стане ясно само едно – доколко хората са припознали като нормални и качествени кандидатите, извадени от партиите.

– Тръгвате в София със слогана „С нас идва редът“. Въвеждането на ред бе основният мотив на ВМРО да подкрепи кабинета. С какви постижения ще се похвалите пред избирателите си?

– Ще се похвалим, че бяхме първите, които видяха и публично поставиха този въпрос. В София Ангел Джамбазки бе първият, който настоя за разрушаване на циганските гета. Гетата раждат престъпност, несигурност, напрежение и се стига до етническите конфликти в Гърмен, „Орландовци“ и „Максуда“.

– Застигна ни и бежанска криза…

– Пак ВМРО беше първата партия, която преди две години, когато започнаха инцидентите с нелегални емигранти (случаят с наръганото от алжирец момиче на ул. „Пиротска“), настоя за твърда политика. Това не са бежанци, според Евростат само 21% са сирийци. Можем да се превърнем в гореща точка, ако правителството е нерешително. Трябваше да ни послушат още преди две години, когато настояхме за бързо изграждане на ограда по границата.

– Но оградата не може да е панацея. Няколко хиляди винаги могат да я съборят.

Оградата не е панацея, но е преграда. А без нея? Незаконното преминаване на граница е наказуемо. Какво ни призовават сега европейските некадърни политици? Да не спазваме собствените си закони! Това не трябва да се случва! Нямаше да има „горещи точки“, ако всички европейски държави се бяха държали адекватно. Оказа се, че в Европа няма лидери, а тарикати, които заради некадърната си политика предизвикаха войните в Близкия изток. Бежанците са само следствие. Т.нар. „Арабски пролети“ не доведоха до демокрация, а до анархия, взрив на междуетнически и междурелигиозни конфликти и Ислямска държава. Ако имат капка морал, провалените европейски лидери трябва да си подадат оставките и да се махат.

– Официалната позиция на правителството е, че квотите за бежанци са в наша полза, защото при евентуална вълна ние ще имаме право да се възползваме от европейската солидарност, вместо да се справяме сами.

– До момента Европа не е проявявала солидарност и аз нямам основание да смятам, че това тепърва ще се случи. Това е поредното наивно твърдение на нашето правителство. Никакви квоти! Ние вече сме ги запълнили – в България има над 15 хил. нелегално влезли.

– Има ли конспиративен заговор срещу Европа, за да бъде ислямизирана?

– Не вярвам в конспиративните заговори, но има последователна американска политика и безлични, безгръбначни европейски политици. Целта на САЩ е да бъдат световен хегемон и всички природни ресурси да бъдат под техен контрол. Те са заинтересовани да поддържат напрежение, за да не могат Русия и Европа да водят обща политика. А Европа е обвързана икономически поради руските ресурси. И какво се случва – проблеми в Близкия изток. И то там, където европейските държави имат интереси. Веднага Ви давам пример – в Ирак Франция и Русия бяха получили концесии за разработване на нефтени находища. За да не се сближат, бе предизвикана война и Саддам Хюсеин – свален. В Либия – за да се покрият едни приказки за 10 млн. долара за кампанията на Саркози. Играта в Сирия бе, за да се предотврати създаването на транспортен газов коридор от Иран през Ирак, Сирия и оттам за Европа за сметка на Катар-Сирия-Европа, защото Иран е съюзник с Русия. А конфликтът в Украйна?! ЕС постигна споразумение с правителството на Киев за избори през декември и два дни след това там бе извършен преврат. По този повод помощник държавният секретар Виктория Нюланд (в телефонен разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят – б.а.) изрече онази знаменита фраза: „Майната му на ЕС“. Не трябва да сме антиамерикански настроени, но не бива и да сме слепи папагали,
които не виждат реалностите. Трябва да защитаваме интересите си, а това могат да направят само лидери с характер. Не е ли ясно какво трябва да се случи? Не е ли ясно, че Европа трябва да подкрепи светското правителство в Либия и за да се пребори с ИДИЛ, трябва да намери общ език с Асад? Защо не го прави?

– България в състояние ли е да защити националната си сигурност? На път сме да останем без изтребители, след като военният министър Ненчев договори Полша да ремонтира МиГ-овете, а Русия твърди, че това не може да стане.

– България зае такива позиции, че страната производител не иска да ги ремонтира. Русия ни даде такива цени, които на практика са отказ от сделка. Истината е, че не сме в състояние да се защитим с 16-хилядна армия, в която се кадрува политически и след като 25 години си разбиваме службите и продължаваме да развяваме досиетата на военното разузнаване. Кой ще се съгласи да работи за нас? Човек трябва или да е луд, или да се навие срещу много пари. А пари няма.

– Конституционните промени могат ли да препънат коалиционните отношения? Реформаторите вече заплашиха, че ако те не бъдат приети, ще преосмислят участието си в правителството.

– Ако не станат, това няма да се дължи на отношението на ГЕРБ и ПФ към РБ, а че АБВ не ги подкрепят. Но аз не мисля, че позицията или-или на РБ е правилна. Те взеха на въоръжение конституционните промени, но аз не виждам как точно тези конкретни текстове ще доведат до така желаната промяна в работата на съдебната система. С какво ще допринесе разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска? Съдебната система ще стане по-бързо работеща, по-справедлива и по-малко корумпирана ли? Само с едни промени в Конституцията това няма да се случи. Не може политиците да дават лош пример как не се грижат за интересите на държавата, а обслужват личните си интереси, а да искат от полицаите, съдиите, лекарите да бъдат съвестни.

– В този ред на мисли – след като през май поставихте ултиматум от 7 точки към правителството, за да продължите да го подкрепяте, на 2 юли обявихте, че са изпълнени само 5 от тях и дадохте още три месеца срок, през които да продължите да наблюдавате как то се справя с другите ви две условия. Срокът изтича на 2 октомври. Какво ще правите?

– Не сме поставяли ултиматум, не си измисляйте. Ние казахме, че по част от нещата има напредък и ще продължим да следим какво се случва с останалите. Истината е много проста – от една година говорим, че правителството е мудно. Не разбирам например защо оградата по границата не е изградена. Унгария направи своята за два месеца.

– Добре и ако не е готова, какво ще се случи?

– Ами ще се наложат смени в кабинета. Това е много просто и ясно. Само че не аз съм министър-председателят, който ще решава тези неща. Но той трябва реално да прецени кои вършат работа и кои не могат или пък нямат желание.

– И това преосмисляне ще дойде след местните избори?

– Аз мисля, че ако правителството иска да запази авторитет в обществото, това няма да стане без преоценка на дейността на министрите. Тези, които не си вършат работата, трябва да бъдат отстранени.

– И кои са проблемните министри?

– Хайде сега да не споменавам имена, защото всичко ще бъде изтълкувано като политическа агитация. Но нещата са ясни. Обещавам ви след 1 ноември да говорим по този въпрос и тогава ще кажа. Макар че ако набележите проблемните теми, които ПФ поставя, може да се досетите за кого говоря.

– И ще имате ли място в „новата формула на властта“, ако цитирам Лютви Местан?

– Ако новата формула на властта включва г-н Местан и ДПС, не. Не можем да участваме в едно управление с тях. И не защото сме ксенофоби, а защото сме добри българи.

Последни Новини

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir