Начало Новини Каракачанов: Няма да подпишем проекта за нова Конституция, ако не е съобразен...

Каракачанов: Няма да подпишем проекта за нова Конституция, ако не е съобразен с нашите предложения

Няма да подпишем проекта за нова Конституция, ако не е съобразен с нашите предложения, които са обявени преди седмици – образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Това обяви пред журналисти лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер на Република България Красимир Каракачанов при откриването на новата учебна 2020/2021 г. година за слушатели във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Трябва да се спре купеният вот. Това може да стане по един единствен начин – образователен ценз. В Конституцията пише императивно, че образованието е безплатно и задължително до 16-годишна възраст, та нека, които не са го спазили, да не могат да гласуват. Не е нормално хора, които не са си направили труда да четат, пишат и говорят на български, срещу 20-30 лв. да определят бъдещето на страната. Точно в гетата гласуват на 100%, а те не гласуват за идеи, а гласуват за банкноти. На това трябва да се сложи край, категоричен е Красимир Каракачанов.

Връщането на наборната военна служба е също едно от предложенията. Проблемите с окомплектоването на личния състав, резерва – трябва да подготвим младите хора с връщането на наборната военна служба, за да могат да изпълнят конституционното си задължение да защитават страната си, коментира той. По думите му промяната от 2008 г. е направена без да се мисли, защото хем се премахва наборната военна служба, хем обаче остава текстът, че защитата на родината е дълг на всеки български гражданин. Е как един младеж ще защитава страната си, като няма елементарни познания и никаква военна подготовка? Това означава, че той става едно пушечно месо, заяви вицепремиерът.

Ако се променя Конституцията, то трябва да се променя глобално, заяви още той.

Каракачанов е чул, че от ГЕРБ има неодобрение за някои от предложенията на ВМРО, но самият той държи, ако се водят разговори по темата, то да са с аргументи „за“ и „против“. Надявам се скоро да има коалиционна среща, посочи Каракачанов.

Компромисите са хубаво нещо, но те не могат да се правят четири години едностранно от едната страна, многозначителен беше председателят на ВМРО в отговор на въпрос доколко от партията са склонни на компромис относно предложенията си за промени в Конституцията. Единственият компромис е да има референдум по всички предложения за конституцията – и тогава ще видите какво мислят хората, а не да се променя конюнктурно Конституцията, добави той.

Според Каракачанов трябва да има референдум по всички предложения за промени в Конституцията, за да стане ясно какво искат хората. Той смята, че е удачно референдумът да е заедно с парламентарните избори. По време на редовни избори има достатъчно голяма активност. Но дори и да няма 50% гласували, от тези, които са го направили, ще е ясно какво е мнението им, аргументира се лидерът на ВМРО.

Каракачанов изрично застъпи идеята за по-силен елемент на власт на президента и да няма „джендъризми“ относно брака. По думите му, ако предложението за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание (ВНС) не мине, то „продължава да работи парламента, отиваме на избори и всеки се бори за своите идеи“.

Що се отнася до неговия сектор, Каракачанов пожела на Народното събрание да продължи работа, за да продължи и модернизирането на българската армия.

Вижте във видеото на Новини.бг цялото интервю с Красимир Каракачанов >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари