Начало Новини Каракачанов: Няма да подпишем проекта за нова Конституция, ако не е съобразен...

Каракачанов: Няма да подпишем проекта за нова Конституция, ако не е съобразен с нашите предложения

Няма да подпишем проекта за нова Конституция, ако не е съобразен с нашите предложения, които са обявени преди седмици – образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Това обяви пред журналисти лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер на Република България Красимир Каракачанов при откриването на новата учебна 2020/2021 г. година за слушатели във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Трябва да се спре купеният вот. Това може да стане по един единствен начин – образователен ценз. В Конституцията пише императивно, че образованието е безплатно и задължително до 16-годишна възраст, та нека, които не са го спазили, да не могат да гласуват. Не е нормално хора, които не са си направили труда да четат, пишат и говорят на български, срещу 20-30 лв. да определят бъдещето на страната. Точно в гетата гласуват на 100%, а те не гласуват за идеи, а гласуват за банкноти. На това трябва да се сложи край, категоричен е Красимир Каракачанов.

Връщането на наборната военна служба е също едно от предложенията. Проблемите с окомплектоването на личния състав, резерва – трябва да подготвим младите хора с връщането на наборната военна служба, за да могат да изпълнят конституционното си задължение да защитават страната си, коментира той. По думите му промяната от 2008 г. е направена без да се мисли, защото хем се премахва наборната военна служба, хем обаче остава текстът, че защитата на родината е дълг на всеки български гражданин. Е как един младеж ще защитава страната си, като няма елементарни познания и никаква военна подготовка? Това означава, че той става едно пушечно месо, заяви вицепремиерът.

Ако се променя Конституцията, то трябва да се променя глобално, заяви още той.

Каракачанов е чул, че от ГЕРБ има неодобрение за някои от предложенията на ВМРО, но самият той държи, ако се водят разговори по темата, то да са с аргументи „за“ и „против“. Надявам се скоро да има коалиционна среща, посочи Каракачанов.

Компромисите са хубаво нещо, но те не могат да се правят четири години едностранно от едната страна, многозначителен беше председателят на ВМРО в отговор на въпрос доколко от партията са склонни на компромис относно предложенията си за промени в Конституцията. Единственият компромис е да има референдум по всички предложения за конституцията – и тогава ще видите какво мислят хората, а не да се променя конюнктурно Конституцията, добави той.

Според Каракачанов трябва да има референдум по всички предложения за промени в Конституцията, за да стане ясно какво искат хората. Той смята, че е удачно референдумът да е заедно с парламентарните избори. По време на редовни избори има достатъчно голяма активност. Но дори и да няма 50% гласували, от тези, които са го направили, ще е ясно какво е мнението им, аргументира се лидерът на ВМРО.

Каракачанов изрично застъпи идеята за по-силен елемент на власт на президента и да няма „джендъризми“ относно брака. По думите му, ако предложението за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание (ВНС) не мине, то „продължава да работи парламента, отиваме на избори и всеки се бори за своите идеи“.

Що се отнася до неговия сектор, Каракачанов пожела на Народното събрание да продължи работа, за да продължи и модернизирането на българската армия.

Вижте във видеото на Новини.бг цялото интервю с Красимир Каракачанов >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари